Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Bedrägerier

Man ska vara försiktig på nätet. Foto: Robert Nyberg.

Kategorier:
Publicerad:

Låt dig inte luras av bedragare!

Digitaliseringen öppnar nya marknader för kriminella. I takt med att vi rör oss ute på nätet ökar också de internetbaserade bedrägeribrotten. Men vad ska man tänka på för att inte trilla dit? PROpensionären har flera tips hur du surfar säkert.

Det blir allt mer vanligt med bedrägerier på nätet. Det är brott som drabbar både äldre och yngre, men särskilt de som är ensamma och dessutom lite ovana vid den nya tekniken. Och bedragarna är uppfinningsrika, de kommer hela tiden på nya knep att lura av dig pengar.

– Det gäller att alltid vara medvetet försiktig med vilka uppgifter man lämnar ut till okända. Kort, koder och kontouppgifter är nycklar till dina pengar, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggande samordnare på Polisens nationella bedrägericenter, NOA.

Det är genom vår vilja att vara schyssta och hjälpsamma som de här bedragarna lyckas med sitt uppsåt att stjäla. Bedragarna oerhört skickliga på att manipulera. Varianterna är oändliga och de kommer på nya sätt att luras hela tiden, påpekar Lotta Mauritzson.

– Därför ska man inte skämmas för att man har blivit lurad, även om det är mänskligt att känna sig dum när det går upp för en att man har blivit utsatt för ett bedrägeri. Det är alltid bedragaren som bär skulden. De är superproffs på att utnyttja människor.

Antalet brott på nätet ökar

De senaste 15 åren har antalet anmälningar om bedrägeri fyrdubblats, från cirka 50 000 till 213 000. Vart sjätte anmält brott är ett bedrägeribrott. Den största ökningen står nätbedrägerierna för, eller ”befogenhetsbedrägeri genom social manipulation” som de också kallas för, särskilt mot äldre och funktionsnedsatta. Den typen av brott har ökat med hela 35 procent under perioden 2019–2020.

En befogenhetsbedragare är någon som falskeligen påstår sig vara exempelvis banktjänsteman, polis eller läkare, alltså någon som i kraft av sitt förtroendekapital manipulerar människors tilltro till auktoriteter enbart för att lura till sig egen ekonomisk vinning. 2020 gick cirka 700 miljoner kronor till den organiserad brottsligheten.

– Förra året tog polisen emot 213 000 anmälningar gällande bedrägerier, alla kan inte utredas, säger Lotta Mauritzson. Men varje anmälan är en del i ett stort pussel och därför är det viktigt att göra anmälan om man blir utsatt för brott.

Kortbedrägerier mest vanligt

Det vanligaste anmälda brottet är fortfarande kortbedrägeri utan det fysiska kortet, följt av annonsbedrägerier där man köper en vara som inte finns, från exempelvis Facebook eller Blocket, och identitetsbedrägerier där bedragaren har fått tag på ditt namn och personnummer och tar lån eller köper saker i ditt namn.

Anmälningar om kortbedrägerier gick ner något under förra året, men det beror förmodligen på pandemin och att färre personer var ute och betalade med kort i fysiska butiker.

– Blir du bestulen på ditt kort ska du omedelbart spärra kortet och kontakta banken. Har du tur kan banken hinna stoppa eventuella transaktioner. Sedan ska du anmäla till polisen att ditt kort har blivit stulet, säger Lotta Mauritzon.

Som kortinnehavare han man ansvar för att skydda sin kod från obehöriga.

– Man kan inte räkna med att banken betalar tillbaka det stulna beloppet, säger Lotta Mauritzson.

Samarbetar polismyndighetens nationella bedrägericenter med Konsumentverket och hur ser det samarbetet ut?

– Ja, tillsammans tittar vi på vilka anmälningar respektive myndighet får in och som rör samma sak. Vi gör sedan en bedömning om vilken myndighet som har bäst möjlighet att nå framgång i en rättslig prövning. När det prövas rättsligt stöttar den andra myndigheten med ”sina” anmälningar, säger Lotta Mauritzson.

Om du drabbas:

  • Polisanmäl alltid.
  • Sök stöd i din närhet, berätta för en vän eller närstående vad du har varit med om.
  • Brottsofferjouren 116 066 erbjuder gratis stöd till brottsutsatt, vittne eller anhörig.

Tänk på:

  • Var sunt skeptisk till oväntade kontakter.
  • Lita på din magkänsla: om du får ett erbjudande som känns för bra för att vara sant, så är det så.
  • Logga aldrig in på din internetbank på uppmaning av någon som kontaktar dig.
  • Legitimera dig inte på nätet för någon som ringer upp dig.
  • Lämna aldrig ifrån dig svarskoderna från din bankdosa.

De vanligaste bedrägeribrotten

Brott i hemmet. Några saker att tänka på om du får oväntat besök. Även om besökarna uppger att de kommer från fastighetsbolaget, är hantverkare eller kommer från hemtjänsten, så ska du veta att du inte är skyldig att öppna dörren för dem. De måste avisera sina besök i förväg. Det kan vara bra att skaffa en säkerhetskedja så att det går att öppna dörren utan att de ovälkomna besökarna kan tränga sig in. De jobbar ofta i par och är ute efter kort och värdesaker. Dra dig inte för att stänga dörren. Släpp inte in okända personer i ditt hem.

Investeringsbedrägerier med löfte om snabba pengar går ut på att du får ett ekonomiskt fördelaktigt erbjudande via e-post. Om du svarar blir du omedelbart kontaktad av någon som erbjuder sig att ”hjälpa” dig med din investering. Kontakten kan pågå i månader och till slut har bedragaren lyckats övertala dig att satsa ditt sparkapital. Tänk på att alla erbjudanden som låter för bra för att vara sanna är det också.

Romansbedrägerier är en annan form av brott som man kan komma i kontakt med på dejtingsajter eller på Facebook. Om du är kvinna kan du få en vänförfrågan av en amerikansk militär som är stationerad i Asien, en barnläkare som arbetar med flyktingar eller en ingenjör på en oljerigg. Män blir också kontaktade av militärer stationerade i Asien eller ryska servitriser och läkarstuderande. Gemensamt för bedragarna är att de befinner sig långt hemifrån, lyckas framstå som förtroendeingivande men plötsligt hamnar de i ekonomisk knipa och behöver ett snabbt lån.

Befogenhetsbedrägerier eller s k ”barnbarnsbrott”: Inte helt ovanligt att någon kontaktar en äldre person på telefon och utger sig för att vara ett barnbarn som behöver låna pengar snabbt. Säg inte ja i telefonen utan be att du får ringa upp. Ring sen till din släkting på ett nummer du redan har.

Telefonbedrägerier är vanliga. Vi har väl alla blivit uppringda av finansinstitut som garanterar vinst på kapital, olika bolag som vill sälja, inte alltid så fördelaktiga, abonnemang eller vill att du ska föra över pengar till deras konto eller svara dem på sms. Gör inte det. Ett ”ok” på sms kan innebära att du, utan att vara medveten om det, tackar ja till ett avtal med lång bindningstid. Så gjorde till exempel ökända Stockholms Elbolag. Konsumentombudsmannen (KO) har nyligen stämt bolaget för att vilseleda kunder.

Det förekommer också att bedragarna uppger att de ringer från Postkodlotteriet och vill ha ditt kontonummer för att betala ut vinsten. Den betalas ut till det konto du redan har angivit eller via en utbetalningsavi. När det gäller PRO:s egna Trippelskraplotter kan du lösa in vinsten hos din lokala PRO-förening, hos ett ATG-ombud eller genom att skicka in lotterna i ett rekommenderat brev.

Identitetsbedrägeri, kallas också kredit-eller fakturabedrägeri – när en persons identitet eller personuppgifter används på ett bedrägligt sätt som att till exempel köpa varor, ansöka om lån eller kreditkort. Förra året anmäldes 27 491 fall av identitetsbedrägeri.

Falska fakturor. Betala inte. Bestrid. Skriv brev, e-posta eller skicka rekommenderat. Så här kan du skriva:”Er faktura nr 123 på 12 345 kr inkl moms för tjänsten/varan xxxx bestrids härmed. Vi har inte beställt någon tjänst/vara och något avtal existerar därför inte. Kopia av fakturan bifogas.”

Läs mer på www.bestrid.nu Länk till annan webbplats.

Källa: Polismyndighetens rapport Bedrägeri mot äldre/funktionsnedsatt, 2021.

Text: Marianne Broddesson.