Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Granskning

Flera hemtjänstföretag kan fuska i en kommun för att sedan fortsätta arbeta i en annan. Det visar en granskning som Kommunalarbetaren gjort. Foto:Colorbox.

Kategorier:
Vård & omsorg
Publicerad:

Granskning: Fuskande hemtjänstföretag fortsätter arbeta i andra kommuner

Sedan 2013 har minst 66 hemtjänstföretag slängts ut ur kommuner i Sverige på grund av fusk. Samtidigt får en del av dem arbeta vidare i andra kommuner enligt tidningen Kommunalarbetaren och boken Hemtjänstmaffian som granskat landets hemtjänstföretag.

Sveriges kommuner anlitar idag en hel del olika hemtjänstföretag för att ta hand om landets hemtjänst. Men en granskning som gjorts av tidningen Kommunalarbetaren visar att det finns 66 hemtjänstföretag som slängts ut ur kommuner sedan 2013. Det handlar bland annat om manipulation av tidsregistreringssystem, för många fakturerade timmar utan faktiskt arbete, personal som registrerat besök hos flera brukare samtidigt samt personal som använt andras inlogg hos brukare. Flera har även haft anhöriganställda trots att det i många kommuner är förbjudet samt brutit mot arbetstidslagen om hur många timmar man får arbeta per dygn i sträck.

Främst är det kommuner i Stockholmsområdet som granskats men det har också förekommit problem i andra delar av landet som Linköping, Uppsala, Örebro, Karlstad och Boden enligt Kommunalarbetaren och boken Hemtjänstmaffian som släppts i september.

Många kommuner har de senaste åren byggt upp stora kontrollapparater för att komma åt hemtjänstföretagens fusk. Men det finns flera exempel på hemtjänstföretag som har åkt fast för fusk i en kommun men som fått fortsätta i andra. I det stora hela handlar det om juridik. Företaget måste åka fast för fusk i den egna kommunen för att kunna bli utesluten. Och i slutändan är det anställda och brukarna som drabbas i vardagen.

– Fusk och dåliga arbetsvillkor går ofta hand i hand. Det fuskas med löner och restid och människor måste arbeta mycket mer än vad lagen tillåter. Fusket pressar dessutom ekonomin i hela branschen. Om kommunerna ser att det går att utföra arbetet billigare, blir det ett argument för att skära ner på hela hemtjänsten, säger Karl Martinsson, en av reportrarna bakom granskningen i Kommunalarbetaren.

Fakta:

Det var 2013 som Kommunalarbetaren avslöjden stora fuskhärvan i Södertäljes hemtjänst. Den resulterade i en av de längsta och dyraste rättegångarna någonsin i Sverige där 24 personer dömdes för bedrägerier, varav en till fyra års fängelse och sju års näringsförbud. Fusket handlade om att behov av hemtjänst hade överdrivits eller helt hittats på samt att hemtjänst fakturerats trots att det inte hade utförts.

Vill du läsa mer om granskningen? Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: Cecilia Corfitsen