Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Dam med mask

Det syns flertalet negativa effekter av besöksförbuden på äldreboenden och tydliga samband syns i flertalet länder. Foto: Colorbox.

Kategorier:
Vård & omsorg
Publicerad:

Ny forskning: Besöksförbud fått svåra följder

Många äldre har upplevt ökad oro, frustration och viktnedgång under coronapandemins besöksförbud på äldreboenden och liknande mönster syns nu i flertalet länder. Det visar ny forskning från Örebro universitet.

Konsekvenserna av besöksförbuden under coronapandemin är tydliga. Det handlar bland annat om ökad oro, viktnedgång och ökad smärta hos många äldre enligt ny forskning från Örebro universitet. Tillsammans med forskare från Japan har Karin Hugelius, ambulanssjuksköterska och forskare inom krishantering och katastrofmedicin, granskat 17 studier från olika länder som handlar om konsekvenser av de besöksrestriktioner som införts inom äldreomsorg och sjukvård under Covid 19-pandemin.

Studier från intensivvård, barnvård, allmän sjukvård, sjukhusvård, palliativ vård och vårdhem har setts över. Bland fysiska hälsokonsekvenser rapporterades minskad vardag och ökad fysisk smärta och symptom. Bland psykiska konsekvenser syns tydliga men som ensamhet, deprission, minskad kognitiv förmåga och övergripande missnöje. De har även sett att fler äldre har gått ner i vikt den period de inte fått träffa sina nära och kära.

– För oss blev det tydligt att besöksrestriktioner har väldigt många biverkningar som både drabbar patienter och de anhöriga – och som också påverkar dem som jobbar inom sjukvård och äldreomsorg, säger Karin Hugelius i ett pressmeddelande.

Ökad belastning för sjukvårdspersonal

Även för sjukvårdspersonal har besöksförbuden och restriktioner inneburit en utmaning. Fler har behövt lära sig nya tekniska medel för att möjliggöra social interaktion och fler har behövt lägga mer tid på att ge stöd kring kommunikation mellan boende och patienter och familjemedlemmar.

Behov av att hitta praktiska lösningar

Slutsatsen som dras i studien är att man bör göra noga avvägda bedömningar innan man inför besöksförbud, och att man arbetar ännu mer aktivt mot de påvisade konsekvenserna.

– Jag hoppas att både beslutsfattare och de som jobbar inom vården försöker hitta praktiska lösningar för att hålla ihop familjer, även under pandemin, säger Hugelius.

Här i International Journal of Nursing Studies Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa hela studien.


Text: Cecilia Corfitsen