Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Hörlurar

Poddar kan du ta med dig när du promenerar eller kör bil. Foto:Pxhere.

Kategorier:
Publicerad:

Så hittar du bästa poddarna just nu

Tänk dig radioprogram som du kan lyssna på när du vill – och du behöver inte ens ha en radio. Här guidar vi dig i poddarnas underbara värld.

I dag finns det flera tjänster som erbjuder podcast. En podcast är en serie avsnitt som liknar radio som går att följa, prenumerera på samt lyssna på när du vill i mobiltelefonen, Ipaden eller via datorn.

Under 2020 lyssnade 29 procent eller 2,3 mijoner människor på en podcast under en genomsnittlig vecka enligt en undersökning från Kantar Sifo. Podcastlyssnande blir allt mer vedertaget och målgruppen växer sig större och går högre upp i åldrarna även om snittåldern på lyssnarna är under 45 år. Bland de som lyssnar på poddar uppger cirka 80 procent att de lyssnar regelbundet på 1-5 poddar per vecka vilket är en ökning med 14 procent sedan mätning förra året.

Var hittar man poddar, då?

Om du har en mobiltelefon som är en smartphone kan du ladda ner appar där du lätt kan Iphone eller en Android-telefon.

Har du Iphone/Ipad: Här finns appen Podcaster ofta installerad redan från början. Annars klickar du på appen Appstore, letar fram appen Podcaster och laddar ner den. Den är gratis En annan app du kan välja är Acast. Den är gratis, men med reklam.

Har du en Android-telefon: Här kan du lyssna på poddar via den inbyggda appen Google play music. Du kan också klicka på Google play store och ladda ner till exempel appen Acast.

Du som lyssnare kan också ”prenumerera” på dina favoritpoddar, så laddas de ner på din telefon så fort det kommer ett nytt avsnitt.

Om du vill lyssna på Sveriges Radios poddar på ett enkelt sätt så laddar du ner SR-appen.

Om du vill lyssna på poddar på datorn: Det kan du göra via programmet Itunes, eller genom att till exempel skriva in Poddtoppen i din webbläsare. Då får du fram de populäraste poddarna i Sverige och kan börja lyssna direkt. Vill du lyssna på Sveriges Radios poddar via datorn så skriv in sverigesradio.se i webbläsaren och sök sedan på poddradio.

Mest populära poddarna 2020

P3 Dokumentär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sommar & Vinter i P1 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
P1 Dokumentär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Rättegångspodden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
P3 Historia Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Historiepodden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Alex och Sigge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Creepypodden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mordpodden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mellan himmel och jord Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Poddar för dig som är intresserad av samhälle och världen

Dagens Story: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En podd som publiceras varje dag med perspektiv på viktiga nyhetshändelser just nu från Svenska Dagbladet.

P4 Världen: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En podd om veckans stora världshändelser och små vardagsbetraktelser från andra länder från Sveriges Radio.

Europapodden: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En podd om Europapolitik från Sveriges Radio.

Utblick: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En podd om utrikespolitik från Utrikespolitiska Institutet med utgångspunkt i forskning.

Mellanösternpodden: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En podd om mellanöstern och persoektiv på händelser i regionen av qast.

Poddar för dig som är intresserad av krim

Rättegångspodden: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Brott och rättsfall återberättade med hjälp av ljudupptagningar från verkliga rättegångar i en spännande podd.

P3Krim:  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.En podd om aktuella berättelser om brott och straff där du får koll på krim.

Olösta fall: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Olösta Fall är en podcast om försvunna personer och ouppklarade mord.

Poddar om pensionärsliv

Pyramiden: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En serie om blivande och nyblivna pensionärer på jakt efter livets mening av Sveriges Radio.

minPensionsPodden: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Om ekonomi och annat som påverkar ditt pensionsärsliv, ofta med en spännande gäst.

Fika med en pensionär: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En podd som besöker Sveriges olika städer och fikar med pensionärer som samtalar om livet.

Poddar om kultur och underhållning

Allt du velat veta: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En rolig podd som tar upp olika ämnen meden expert, olika kunskap och allmänbildning under en timme.

P4 Dokumentär: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En podd som berör utifrån olika livsöden av Sveriges Radio.

Stil: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En podd om som gräver djupt i det ytliga av Sveriges Radio.

Här hittar du mer läsning om poddåret 2020. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: Johanna Ankarcrona och Cecilia Corfitsen.