Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Pensionärer räknar

Att få livet att gå ihop rent ekonomiskt är inte lätt för alla pensionärer. Foto:PRO.

Kategorier:
Pensionärers ekonomi
Publicerad:

Krafttag för Sveriges pensionärer

Många pensionärer har i dag svårt att leva på sin pension trots ett helt yrkesliv bakom sig. Det är något som PRO tillsammans med SKPF Pensionärerna och tankesmedjan Tiden vill förändra. Tillsammans föreslår de nu flera åtgärder för att ge pensionärerna mer pengar i plånboken.

Nuvarande pensionssystem har funnits i Sverige i över 20 år. Kärnan i den svenska välfärdsmodellen har varit ett generellt socialförsäkringssystem mot sjukdom, föräldraledighet, arbetslöshet och ålderspension. Men många pensioner är i dag så låga att de knappt går att leva på vilket behöver förändras enligt PRO.

– Pensionssystemet är underfinansierat och ger inte tillräckligt bra pensioner. PRO menar att inbetalningarna till pensionssystemet måste öka och har flera förslag på hur detta kan göras, säger Marie Näslund, samhällspolitisk chef på PRO.

Med rapporten: Höj den allmänna pensionen!, från PRO, SKPF Pensionärerna och tankesmedjan Tiden, föreslås nu flera sätt att förändra dagens pensionssystem med syfte att ge pensionärer möjlighet till ett bättre liv. Det handlar bland annat om att avgifterna till pensionssystemet behöver höjas för att säkerställa att pensionerna inte blir lägre, att pensionssystemet inklusive grundskyddet görs mer rättvist och att pensionsavgiften höjs från 17,21 till 18,5 procent för att kunna höja pensionerna med 6,6 procent. Det handlar också om att skillnaderna mellan de som varit yrkesverksamma ett helt liv och de som helt eller delvis saknar arbetsinkomster, det så kallade respektavståndet, behöver öka utan att grundskyddet försämras.

PRO tillsammans med SKPF Pensionärerna och tankesmedjan Tiden vill nu se en bredare debatt där politiska partier, organisationer och enskilda tillsammans kan förbättra det svenska pensionssystemet.

– Vi hoppas att den här rapporten kan bidra till att den allmänna pensionen höjs genom att inbetalningarna till pensionssystemet ökar. Inte minst hoppas vi att de kvinnor som arbetat ett helt liv men ändå knappt kan leva på sin pension ska få bättre ekonomiska villkor, säger Marie Näslund.

Rapporten: Höj den allmänna pensionen!, kommer att publiceras på hemsidan inom kort.

Text: Cecilia Corfitsen