Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Stuga Sverige

Att hyra en stuga i Sverige är ett bra sätt att uppleva något nytt. Foto:Pxhere.

Kategorier:
Publicerad:

Hyr stuga i sommar

Söker du efter sommarboende vid havet, i skogen eller kanske nära en härlig stad? Runt om i Sverige finns det vackra och mysiga stugor att hyra. PROpensionären tipsar dig om platser att besöka till sommaren och stugsajter att besöka.

Intresset för att hyra stugor fortsätter att öka. Nästan fyra av tio önskar hyra fritidsboende i sommar i Sverige, enligt en ny undersökning från Blocket och Kantar Sifo. De områden som lockar mest är Gotland, Västra Götaland, Skåne och Jämtland.

– Fritidshus vid vatten är alltid populärt, likaså fjällnära stugor. Efter att ha spenderat mer än ett år på hemmaplan så är det många som är sugna på att hitta på saker. Fjällturer och vattensporter kommer nog locka många i sommar, säger Åsa van der Vliet, marknadsplatsdirektör på Blocket Bostad i ett pressmeddelande.

Det finns i dag många sajter som fortfarande har många lediga stugor för sommaren 2021. Kan man tänka sig att hyra veckor när de flesta andra arbetar, kan man hitta en stuga för ett förmånligt pris. Samma gäller för stugor något längre från havet.

Vad ska man tänka på?

Att hyra en stuga eller låna ett hus av en vän är ett bra sätt att testa på en annan miljö. Att just hyra en stuga är enkelt men det finns en del att hålla koll på.

När du bokar stugan, se till att få en skriftlig bekräftelse på bokningen och kontrollera att uthyraren verkligen existerar. En adress och ett hemtelefonnummer till stugägaren gör att bokningsbekräftelsen blir mer pålitlig. Fråga gärna efter referenser. Det är inte omöjligt att du genom ägaren kan få kontakt med någon som hyrt förr. Fråga om de är nöjda och rekommenderar dig att vara där. Kolla också om någon har lagt in ett omdömme för stugan.

Ta noga reda på vilket kondition stugan har och om det finns något som inte fungerar. Om du ser någon skada samma dag som du kommit fram till stugan, tag då bilder (med datumstämpel) som en extra säkerhet. Läsa avtalsvillkoren grundligt – t.ex. om att all skatt, el, vattenförbrukning, sluträkning, lakan, etc. ingår.

Uppfyller inte stugan löftena eller om den är dubbelbokad har du rätt att få dina pengar tillbaka. Tveka inte att vända dig till Allmänna reklamationsnämnden om problem uppstår. Gå igenom ditt försäkringsskydd. Om något går sönder gäller din hemförsäkring som vanligt om du har en otursförsäkring kopplad till den.

Från norr till söder

Men att komma på vart man ska bege sig är inte helt lätt. Norrland erbjuder över 4000 öar- många av dem okända för många medan Österlen kan bjuda på härliga cykelturer mellan bad och fik. Nedan har vi listat några av Sveriges bästa pärlor.

Norrlandskusten

Norrlandskustens skärgård återfinns i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Gävleborgs län, vid Bottenhavet och Bottenviken. Över 4 000 öar finns i Bottenvikens skärgård.

Långt upp i Bottenviken ligger Haparanda sandskär, en ö fylld av sanddynor, urskog och stäpp. På ön finns bland annat en tältplats och en bastu, samt en fågelstation. För den badsugne finns både en brygga och långgrunda sandstränder.

I Piteås vatten ligger den platta ön Stenskär. Med sin långa sandstrand, små fiskestugor och en naturhamn är destinationen ett populärt besök under sommaren, och båtturer till ön kan bokas via Piteå turistbyrå. På ön finns även några av de mystiska labyrinterna som är hundratals år gamla. I Sverige finns cirka 300 forntida labyrinter varav över 100 finns i Bottenvikens skärgård.

Ön Stor-Räbben är en karg ö i ytterskärgården med hårda vindar. Men ön lockar ändå besökare med sin vackra natur och sina fornlämningar. De äldsta lämningarna på ön beräknas vara från 400-talet. Det finns gamla labyrinter och husgrunder efter hyddor. En senare lämning är fyrtornet från 1850-talet som finns på öns högsta punkt. Under sommaren finns det båtturer till ön som bokas via Piteå turistbyrå.

Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dalarna

I Dalarna kan du finna härlig kultur och konst. Hälsa på hemma hos Anders och Emma Zorn eller njut i trädgården hos Axel och Hilda Munthe. Vandra genom stora gruvsalar, vindlande gångar och djupa schakt. På vägen genom landskapet bjuder små gallerier med stora ambitioner och konsthallar i storformat på oväntad magi. Kolla speciellt in Dalarna Art Trail, en guide till små gallerier så väl som större konsthallar, Falu gruva och Munthes Hildasholm.

Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Småland

Småland har fyra nationalparker som alla är olika varandra, men som erbjuder unika naturvärden och upplevelser av vild natur. Åsnens nationalpark är en av dem som ligger i södra Småland där 75 procent av ytan består av vatten. Öarna är urskogslika och orörda, andra delar har skimrande lövträd, djupa barrskogar och trolska myrmarker. Parken lämpar sig även väl för de som är intresserad av fågelskådning.

Upptäck även Linnés Råshult, där den världsberömda botanisten och zoologen Carl von Linné föddes som lade grunden för den moderna nomenklaturen inom biologin och den moderna systematiken. Råshult är numer ett natur- och kulturreservat med trädgårdar och ett café. Besök även Huseby Bruk och besök det välbevarade gamla järnbruket och herrgårdshuset från 1800-talet.

Även Växjö har mycket att erbjuda resenärer med den fina Domkyrkan mitt i staden, Sveriges Glasmuseum och Kronobergs Slottsruin.

Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Västkusten

Västkusten är ett kärt turitsmål som lockar med klippor, stränder och öar. Området omfattar skärgårdskusten vid Bohuslän, Västergötland och Halland. Många tänker på Smögen, Hunnebostrand, Lysekil, Grebbestad, Strömstad och så vidare men det finns fler platser att upptäcka som drar mindre turister.

Här finns några av Sveriges bästa vandringsleder. Upplev Västkusten längs Kuststigen och Bohusleden, ta en vandring längs Pilgrimsleden i Dalsland eller Pilgrimsleden Falköping-Varnhem. Eller varför inte prova Gotaleden som utgår från Göteborg?

På Tjörn finns det möjlighet att ta del av konst och kultur och flertalet skulpturer i Skulpturparken Pilane med världsledande konstnärer. I Skärhamn kan du bland annat besöka Nordiska Akvarellmuseet som är vackert beläget intill vattnet och samtidigt njuta av ett härligt bad.

Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skåne och Österlen

På Österlen kan du cykla mellan bad och fik, vandra över blommande kullar, njut av utsikten över land och hav och upplev de berömda äppelodlingarna.

På Österlen – och i sydöstra Skåne i övrigt – finns massor att göra för en helg såväl som för en längre vistelse. Testa golfbanorna i Vik, Sjöbo, Ystad och Tomelilla, ta en tur med det gamla ångtåget till Brösarp, upplev landskapet till häst, utforska vattensporter, fiske och båtturer. Eller strosa längs kullerstensgatorna i idylliska Ystad eller Simrishamn.

Längre inåt land finns gott om gamla ruiner och fantastiska trädgårdar. Österlens mest berömda strand är Sandhammaren där sanden är nästintill vit. Den tolv kilometer långa sandstranden har flera gånger vunnit titeln Sveriges bästa strand.

Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här hittar du stugor att hyra:

Text: Cecilia Corfitsen.

Text: