Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Porträttfoto av PRO:s ordförande Åsa Lindestam

PRO:s ordförande Åsa Lindestam. Foto: Anneli Nygårds.

Kategorier:
Pensionärers ekonomi
Publicerad:

Bravo pensionsgruppen!

I dag har regeringens pensionsgrupp tagit ett viktigt steg för att höja inkomstpensionerna i Sverige.

De åtta partierna i pensionsgruppen är överens om att utreda högre inbetalningar till pensionssystemet och en gas i pensionssystemet. Detta är samtidigt de två främsta kraven som PRO fört fram för att höja pensionerna.

PRO:s ordförande Åsa Lindestam är glad:

–Det är riktigt bra att pensionsgruppen är överens om att utreda åtgärder för högre allmän pension. I dag säger jag bravo till politikerna i pensionsgruppen!

PRO:s krav får gehör

PRO har föreslagit att pensionsavgiften ska höjas från 17,21 till 18,5 procent i ett första steg och att överskottet i pensionssystemet ska kunna betalas ut i form av högre pensioner. Det senare är vad som kallas ”gasen i pensionssystemet”. Förslagen finns i rapporten Dags för en gaspedal i pensionssystemet Länk till annan webbplats., som presenterades i oktober och som PRO skrivit tillsammans med SKPF Pensionärerna och tankesmedjan Tiden.

–Det är precis de krav vi förde fram i rapporten som pensionsgruppen nu går vidare med. Det ska löna sig att arbeta och det ska löna sig att ha arbetat. Om pensionsgruppen kan höja inbetalningarna och införa gasen har Sverige tagit ett viktigt steg för att återupprätta den principen.

Inkomstpensionen urholkas

I samband med att det orangea kuvertet skickats ut av Pensionsmyndigheten har många reagerat på att inkomstpensionen utvecklas långsamt. Vid årsskiftet höjdes den med 1,0 procent. Förra året var höjningen 3,0 procent. Samtidigt visar PRO:s prisundersökning Länk till annan webbplats. att maten blivit 27 procent dyrare på två år. Inflationen gröper ur inkomstpensionens köpkraft. Garantipensionen, som ingår i pensionssystemets grundskydd för personer som inte kunnat arbeta ihop till en fullständig pension, räknas upp med inflationen och stiger därför snabbare. Åsa Lindestam:

–Det ska vara skillnad på grundskyddet och den pension ett långt arbetsliv leder till. I dag är skillnaden för liten, inte minst för kvinnor som arbetat ett långt arbetsliv med låg lön. Genom att pressa upp inkomstpensionen ser vi till att det blir skillnad utan att försämra för pensionärer med garantipension.

Partierna lovade 60 procent av slutlönen

Åsa Lindestam påminner om att målet för pensionssystemet är att pensionärer i snitt ska få 60 procent av sin tidigare lön i allmän pension, men detta lever inte systemet upp till i dag:

–När pensionssystemet sjösattes på 1990-talet sades det att pensionens andel av lönen skulle vara lika hög som i det gamla ATP-systemet, alltså 60 procent. Men så har det inte blivit. Höjd avgift och en gas i pensionssystemet helt nödvändiga åtgärder för att systemet ska leverera vad som utlovats.

Att riksdagens alla åtta partier varit med och fattat dagens beslut är bra, enligt Åsa Lindestam.

–Den politiska enigheten är total. Nu återstår processen att få detta på plats. PRO är Sveriges största pensionärsorganisation med 260 000 medlemmar. Vi kommer arbeta stenhårt för att få detta i mål, avslutar Åsa Lindestam.

Text: PRO