Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Händer som håller i kontanter.

Tragedierna med tömda konton måste få ett slut, skriver PRO tillsammans med andra organisationer på DN Debatt.

Kategorier:
Publicerad:

Bankerna måste betala för bedrägerierna

Politiken måste göra mer för att bekämpa bedrägerier mot privatpersoner. Det skriver PRO tillsammans med bland andra Sveriges konsumenter och Villaägarnas riksförbund på DN Debatt.

"Sedan början av 2000-talet har hundratusentals svenskar drabbats av bedrägerierna. Men trots detta är bedrägerier en ohotad verksamhet, då riksdagen och olika regeringar inte vidtagit några effektiva åtgärder", skriver företrädare för PRO, SPF Seniorerna, SKPF Pensionärerna, Riksförbundet FUB, Sveriges Konsumenter, Villaägarnas riksförbund och Småföretagarnas riksförbund på DN Debatt.

Organisationerna kritiserar bankerna för att inte ha gjort mer för kundernas säkerhet och ger också förslag på åtgärder: inställningsbara överföringsfördröjningar och beloppsbegränsningar, manuella kontroller vid misstänkta transaktioner, spärr mot överföringar till icke godkända konton och ytterligare bevis för att du är du vid betalningar över ett visst belopp.

Regeringen uppmanas också att ta initiativ till ny lagstiftning som innebär att bankerna tvingas ersätta kundernas förluster vid bedrägerier. Det skulle öka bankernas motivation att skärpa säkerheten. En liknande reglering är på gång i Storbritannien.

Läs hela debattartikeln här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se PRO:s Åsa Lindestam i TV4 Nyhetsmorgon om bedrägerifrågan Länk till annan webbplats.

Text: PRO