Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Svenskar mynt och sedlar.

Premiepensionen blir lägre för många i år. Foto: Mostphotos.

Kategorier:
Pension
Publicerad:

Så blir pensionerna 2024

En pension kan innehålla många olika delar. Inte undra på att det är lite krångligt att förstå hur mycket pengar det blir i slutändan.

Många ringer till Pensionsmyndigheten och frågar om sin pension just nu. Flera tusen varje dag, berättar myndigheten för Aftonbladet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Det är det orangea kuvertet, som har skickats ut av Pensionsmyndigheten under januari, som väcker frågor. Åtta av tio pensionärer får höjd pension nästa år, men för de flesta handlar det om en blygsam höjning, kanske mindre än man förväntat sig.

Minimal höjning av inkomstpensionen i år

Vad är det då som gäller för 2024 års pensioner?

  • Inkomstpensionen höjdes med 1 procent vid årsskiftet. Detsamma gäller tilläggspensionen, alltså den del av den allmänna pensionen som ersätter ATP som fanns i det tidigare pensionssystemet. Det här är den stora delen av pensionen för de allra flesta. Höjningen på 1 procent innebär att pensionerna inte kommer att hålla jämna steg med inflationen, med lägre köpkraft som följd.

  • Garantipensionen och förmånsbestämda tjänstepensioner följer prisutvecklingen, inflationen. Därför räknas de upp med ända upp till 9,1 procent. Garantipensionen ökar alltså betydligt mer än inkomstpensionen.

  • Premiepensionsdelen beror på hur det går för de fonder som man valt. Det kan gå både upp och ned. För åtminstone 375 000 pensionärer blir det i år ned. Det handlar om de som placerat sina premiepensionspengar i så kallad traditionell försäkring. Det innebär att man låter Pensionsmyndigheten förvalta premiepensionen. Har man gjort det valet får man i år premiepensionen sänkt med mellan 3,3 och 4,2 procent, beroende på ålder. Yngre pensionärer drabbas hårdare än äldre.

Det går att höja pensionerna

För att förbättra svenska pensionärers ekonomi vill PRO framför allt höja inkomstpensionen. I dag återspeglar den allt sämre den lön man haft i yrkeslivet. För att höja pensionerna vill vi höja pensionsavgiften som arbetsgivarna betalar in. Vi vill också införa en så kallad gaspedal i pensionssystemet, som ser till att det onödigt stora överskottet kommer pensionärer till del. Det skulle kunna ge 10 procent högre pensioner inom ett antal år.

Läs också i PROpensionären: Därför får hundratusentals pensionärer sänkta pensioner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: PRO