Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

En man och kvinna joggar sida vid sida över ett fält.

Syreupptagningsförmågan minskar hos äldre, men den går att förbättra med träning. Foto: Mostphotos.

Kategorier:
Gemenskap & aktiviteter
Publicerad:

Löpartips för pensionärer

Den 3 februari firas Löpningens dag. Det finns goda skäl att fortsätta springa även om man passerat 70 och 80.

Löpningens dag instiftades 2010 och infaller alltid den första lördagen i februari. En påminnelse om att löpning faktiskt fungerar året runt – så länge det inte är glashalt förstås.

Att jogga är bra träning långt upp i åldrarna. Precis som hos yngre kan både styrka och kondition förbättras genom regelbunden träning, till exempel löpning.

Spring inte på hårt underlag

De träningstips som gäller för yngre löpare gäller i allmänhet också för äldre. Men det finns några specifika saker att tänka på som pensionär.

En sak är att minska något på belastningen. Ledband och senor är skörare och musklerna svagare. När det gäller löpning kan det vara bra att se till att springa på mjukare underlag – inte långa sträckor på asfalt.

Intensiteten kan inte heller vara lika hög som när man var yngre. Det är bättre att inte ta ut sig helt, men i gengäld träna hyggligt ofta. Med åldern ökar också behovet av att vara ordentligt återhämtad mellan träningstillfällena.

En konkret effekt av att bli äldre är att spänsten i löpsteget minskar när senorna blir styvare. Ett tips är då att minska steghöjden och korta in löpsteget – ”flyta fram” snarare än att ”studsa fram”. Det har ingen negativ effekt på själva träningen.

Glöm inte uppvärmningen

Ett annat tips är att satsa ordentligt på uppvärmning och strechning för att förebygga skador och minska smärta. Om du ändå får ont – sluta spring och ta reda på varför. Att ignorera smärta är dumt som 20-åring, men ännu dummare som 80-åring.

Det finns förstås fler bra sätt att hålla igång kroppen. Bra exempel på lugn motion för att förbättra konditionen som äldre är promenader, stavgång, simning, cykling, lättare gymnastik och längdskidåkning. Eller varför inte den nya trendsporten gåfotboll?

Källor:

Marathon.se, "Löpträning för äldre”
Fredrikzillen.se, ”Effektivitet för äldre löpare”

Text: PRO