Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Pensionsmyndighetens logotyp på hus

Foto från bildbyrå

Kategorier:
Pension
Publicerad:

Dela ut överskottet i systemet till Sveriges pensionärer.

I dagarna redovisade Pensionsmyndigheten att inkomstpensionssystemet går med betydande överskott. Att pensionssystemet gör överskott är dock inget som kommer pensionärerna till del.

Pensionssystemet är utformat så att underskott betalas av nuvarande och blivande pensionärer genom lägre pensioner medan överskott inte kommer nuvarande och blivande pensionärer till del.

Joel Stade, sakkunnig för pensionärers ekonomi på PRO, är kritisk:
”På 1990-talet fick vi ett pensionssystem där staten sköt över all risk på medborgarna. Om intäkterna blir för små i relation till pensionssystemets åtagande gentemot medborgarna är det inte staten som täcker upp, utan pensionsåtagandet som sänks. Men när intäkterna växer blir medborgarna utan. Systemet är riggat mot dagens och framtidens pensionärer.

Den sista december 2022 uppgick överskottet till 1 300 miljarder kronor, en ökning med 100 miljarder kronor jämfört med förra året. Trots att AP-fondernas innehav minskade i värde på grund av att börsen gick dåligt 2022 ökar inkomstpensionens finansiella styrka. Enligt Pensionsmyndigheten beror det på att arbetsgivaravgiften och den allmänna pensionsavgiften ökade under förra året, till följd av hög sysselsättning.

Vad tycker PRO?


”Vi borde inte ha en broms i pensionssystemet, utan staten borde täcka upp så att systemet kan leverera vad det lovar. Om bromsen ska vara kvar i systemet borde också en ’gas’ införas, alltså en mekanism som höjer pensionerna när systemet gör överskott. Som det gör nu.”

År 2010 blev pensionssystemets skulder större än tillgångarna och den automatiska balanseringen – mer känd som bromsen – till och pensionerna sänktes. Detta har sedan dess hänt ytterligare två gånger.

PRO:s prisundersökning 2022 visar att matpriserna har ökat med 20 procent på ett år. Inkomst- och tilläggspensionerna ökar under 2023 med 3,0 procent medan inflationen ligger på runt tio procent.

”Sveriges två miljoner pensionärer som får inkomstpension hade haft nytta av en gas i systemet nu. Pengarna hade gjort större nytta i händerna på pensionärerna än som överskott i inkomstpensionssystemet” avslutar Joel Stade.

Text: PRO