Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Åsa Lindestam pekar bredvid sitter C Rogestam och A Löfdahl

Foto: Anneli Nygårds/PRO

Kategorier:
Övrigt
Publicerad:

PRO:S Åsa Lindestam ryter ifrån mot ålderismen

Nordiska samarbetskommittén för pensionärsorganisationer anordnade igår tillsammans med Kristdemokraterna och SPF Seniorerna ett seminarium om ålderismen och hur vi kan agera tillsammans för att motverka den.

Åsa Lindestam, ordförande för PRO och den Nordiska samarbetskommittén, inledde med att betona känslan av att inte bli tagen på allvar. Lindestam pekade på hur ålderismen påverkar oss i vår kontakt med myndigheter och andra organisationer, det är svårt att få sin röst hörd som pensionär.

Ålderismen påverkar kompetensförsörjning och representationen

Lindestam betonade vidare att representationen av äldre är får dålig i våra demokratiska församlingar. Av de förtroendevalda i Sveriges riksdag är det idag alldeles för få som är över 65 år.

I seminariet lyftes också kompetensförlusten. Många pensionärer har stora erfarenheter att bidra med i samhället. Åsa Lindestam tryckte på att arbetsgivare och andra borde använda pensionärers kompetens mer. ”Vi kan mer än vad de yngre tror”, sa Åsa Lindestam.

I seminariet deltog också Ebbe Johansen som är i President i Age platform Europe som är en europeisk samarbetsorganisation för pensionärer i Europa. Han berättade om Age:s arbete med att påverka EU-kommissionen och hur Age fungerar som en brygga mellan pensionärer och kommissionen. Vidare fortsatte han att berätta hur Age arbetar med sitt påverkansarbete mot internationella organ så som WHO.

Johansen betonade också att vi ser skillnader mellan män och kvinnor i frågor om ålderism och arbetslöshet. Det betyder alltså att äldre kvinnor som blir arbetslösa har svårare att få ett nytt jobb än män.

Ålderismen och politiken

Dan Hovskär riksdagsledamot från Kristdemokraterna med särskilt fokus på äldre och tillgänglighetsfrågor betonade hur vi tillsammans behöver jobba politiskt med de här frågorna framöver.

Dagen fortsatte med panelsamtal med Barbro Westerholm och Christina Rogestam med rubriken: vad kan vi göra konkret för att motverka ålderismen. Samtalet modererades av PRO:s kanslichef Anna Löfdahl.

Westerholm betonade hur ålderismen påverkar pensionärers sjukvård. Ofta fattas beslut om äldres vård av en massa olika läkare. Vilket gör att en enskild pensionär kan gå på tio olika preparat som motverkar varandra. Detta måste stoppas.

Rogestam uppmanade i sin tur regeringen att skicka representation på högre nivå till FN:s förhandlingar på området ålderism. ”Sverige har behandlat de här frågorna styvmoderligt, oavsett färg på regering sen 2010, nu kräver vi förändring!”, sa Rogestam.


Ålderismen: vad kan vi göra?

Dagen avslutades med ett panelsamtal kring vad vi kan göra konkret för att motverka ålderismen. Panelledaren inledde med att ställa frågan om det behövs mer lagstiftning på området. Samtliga panellister svarade ja. Panelen bestod av: Åsa Lindestam, Ebbe Johansen, Barbro Westerhom, Christina Rogestam och Dan Hovskär.

Förslagen som diskuterades var: hur kan vi förändra arbetsmarknadslagstiftningen så att fler äldre kan stanna kvar i arbetslivet. Åldersgränser inom vården diskuterades också. Lindestam lyfte lokala och regionala pensionärsråd och att de borde vara obligatoriska.

Du kommer kunna se film från seminariet i efterhand. Vi publicerar den här när den är färdig.

Text: PRO