Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Bild på telefons startsida med appar synliga
Kategorier:
Övrigt
Publicerad:

PRO ställer sig bakom upprop mot digitalt utanförskap

Var tionde invånare i Sverige lever i digitalt utanförskap. De kan inte få ett bank-id av olika anledningar och är utestängda från över 6000 tjänster som de har en medborgerlig rättighet att kunna nå. Samtidigt kan inte bankerna lösa detta på grund av regler som gör att alla inte kan få ett bank-id Men det finns en lösning.

Just nu driver Freja ett upprop mot denna digitala diskriminering.

Så här skriver de på sin hemsida:

Vi kräver därför att alla tjänster som kräver e-legitimation ska erbjuda alla tre statligt godkända alternativ!

Peter kan inte följa sin dotters skolgång för att kommunen kräver BankID till skolplattformen. Linnea kan inte ansöka om färdtjänst för att e-tjänsten kräver bank-id som legitimeringsmetod och Elsa kan inte beställa mat från hemtjänsten för att webbplatsen stänger ute alla som saknar bank-id. Men de kan få Freja – som precis som bank-id är en statligt godkänd e-legitimation.

Den nya regeringen måste stoppa denna digitala diskriminering. Lösningen är enkel – det finns andra statligt godkända mobila e-legitimationer och Freja kan hjälpa de som inte kan få bank-id. Idag har Freja 700 000+ användare och fungerar i hundratals tjänster. Men det räcker inte för Peter, Linnea och Elsa. De har rätt att komma åt alla tjänster som kräver e-legitimation.

Håller du med? Freja gör tillsammans med funktionsrättsorganisationer ett upprop som ska lämnas till civilminister Erik Slottner den 5 december.

Gör din röst hörd och skriv under här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Text: PRO