Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

covid-19 vaccin

Foto: Mostphotos

Kategorier:
Övrigt
Publicerad:

Smittspridningen ökar på äldreboenden

Smittspridningen ökar på landets äldreboenden igen. I några fall har äldre avlidit. En trolig förklaring är, enligt Folkhälsomyndigheten, att det är personal som har tagit med sig smittan in på boenden.

– PRO rekommenderar starkt att alla som kan vaccinerar sig. Det är den enda vägen att bli av med smittan. Dessutom bör äldre över 70 år få en tredje vaccinationsdos så snart som möjligt, säger Christina Tallberg, ordförande i PRO.

Frågan om det är ovaccinerad personal som har tagit med sig smittan in i äldreomsorgen är ännu inte klarlagd. Svenska Dagbladet har tagit del av en rapport från Folkhälsomyndigheten som visar att vaccinationstäckningen bland vård- och omsorgspersonal generellt sett är hög, men att det är stora skillnader mellan regionerna. Enligt rapporten är endast 53 procent av personalen i Stockholm vaccinerad med två doser.

– Äldre måste känna sig trygga i sitt eget hem och äldreboenden är de äldres hem. Oavsett om den äldre bor i ordinarie bostad eller på äldreboende är det är den enskilde som bestämmer vilka som ska kliva över tröskeln och ska kunna säga nej till ovaccinerad personal, avslutar Christina Tallberg.


Text: PRO