Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Ranstaorten

Historik

Personer framför träd

Text

BHemstad

Fredagen den 10 november var det avslutning på vattengympan för Ranstaortens PRO'are. I tio veckor har Sofia Åkesson lett tre grupper om 15 medlemmar i varje grupp, i den varma bassängen i Sala Sjukhus. Det gjorde verkligen gott för våra gamla stela kroppar, att hoppa omkring efter Sofias pipa. Fast mest hoppande blev det trots allt för henne. Tre gånger 45 minuter borde kännas, även för en vältränad kropp. I vattnet tar det inte mot så mycket som på land. Om ett par månader är det meningen, att vi åter får studsa omkring efter Sofias kommando. Efteråt tackades hon av med en rungande applåd och välkommen åter.

Roger Borlund
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Den 1 april ordnades en Påskfest till glädje för oss PRO:are.

Kenneth Gustavsson hälsade oss välkommna.

En fantastisk buffe dukades upp ifrån Malin på Tempo .

Så fick vi äntligen hugga in på buffen, där fanns allt man kan önska sej, vi åt och njöt av maten. En eloge till Malin på tempo och damerna som servade oss. Tack för servicen!!

Sen blev vi underhållna av Björn Hemstad ifrån Rönninge. Det var medryckande musik som vi alla kände igen, Björn berättade också roliga anekdoter ifrån rocken roll eran.

När borden dukats av blev det kaffe med åror, nej dopp och åror. Så småningom tackade vi för oss och åkte hem mätta och nöjda.

Text och Foto Maritha Andersson

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Årsmöte PRO Ranstaorden 230214

Ordförande Hans Falk hälsade 47 medlemmar hjärtligt välkomna till Ransta Bygdegård.

Eftersom det nu dessutom var på Alla Hjärtans dag, så var det extra hjärtligt.

Årsmötet började som det brukar, med parentation över de medlemmar som lämnat oss under 2022.

Till mötesordförande valdes Sven Olof Elisson och till mötessekreterare Kjell Lindbom.

Efter godkännande av dag- och arbetsordning klubbades punk efter punkt av i rask takt.

Inga större förändringar skedde i samband med att valberedningen läste upp sina förslag och som godkändes av församlingen. En nyhet var att Lelle Johansson avgick som ersättare i styrelsen, med många med år av erfarenhet. Men han är kvar på andra viktiga poster. Han ersattes av Eva Vedholm som absolut blir en förträfflig ersättare.

Även reseledarna Karin och Olle Forsgren tackade för sig och ersattes av paret Evy Leonardsson och Kenneth Gustavsson, som också har en hel del vana av reseverksamhet.

Avtackningar med tulpaner till nämnda Karin och Olle, Lelle, samt Kaj Aglert som fungerat som trafikombud, samt naturligtvis mötesordförande Sven Olof Elisson.

Med det avslutade Sven Olof årsmötet.

Sedan blev det kaffe och semla. Inget årsmöte utan semla.

Naturligtvis blev det även försäljning av åror som Lelle och Olle portionerade ut till medlemmarnas förtjusning. Störst förtjusning för de som vann. Högsta vinsten gick till Göran och Christina Vallin.

Stort tack till Hans Falk som fått en fin utmärkelse som föreningsledare, vilket Ransta PRO fått ta del av.

Tack festkommittén för fint dukade bord och god servering m.m.

Text o foto Roger Borlund

Badavslutn_2023

Vattengympa_2023

Årsmöte 2023

Foto. Fr.h. Sven Olof Elisson och Kjell Lindbom. Årsmötet 2023

Badavslutning 2022

Badavslutning 2022

Lille Jul 2022

Lillejul 2022

Efter åtta veckors gymnastiserande i Tärna Folkhögskolas varma bassäng, var det dags för avlutning den 2 december.

Totalt sedan starten, har tre grupper om totalt ca. 30 talet medlemmar, från Ransta PRO drillats av den energiska Sofia Åkesson. Tror att vi under övningarna var "nästan" lika energiska, men efteråt vid hemkomst kändes kroppen inte "så" erergisk. Men sedan! Tack Sofia, samt alla som gillar att jobba i det blöta, för en härlig säsong. Utan er blev det inget. Vi hoppas att fortsättning följer.

Text och foto

Roger Borlund

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ransta PRO samlades lördagen den 3 december i Byagården Ranstaby, för att få en försmak av julen.

Där serverades ett delikat julbord, tillagat och levererat av Ranstas eget cateringföretag Tempo och Malin, som för övrigt alltid ordnar med smakliga rätter till våra fester.

Ordförande Hasse Falk hälsade ett stort antal av föreningens medlemmar välkomna, som sedan kunde hugga in på godsakerna.

Underhållningen med musik och sång stod "Duo Grande" från Västerås för, en sammansättning av far och son.

När maten försvunnit från fat och bord kom Olle och Magnus med kvällens försäljning av dom traditionella årorna, med många lyckliga vinnare.

Ett stort tack till vår egen festkommitté, som planerar, serverar, plockar undan, diskar städar, samt gör det så trevligt med fina bordsdekorationer.

Text och foto

Gerd Långhede

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Årsmötet öppnades av vice ordförande Roger Frohm, som hälsade ca 60 medlemmar välkomna till Ransta Bygdegård.

En tyst minut hölls för fyra medlemmar som avlidit under 2021.

Till mötesordförande valdes Gunnar Axinge och till sekreterare Kjell Lindbom. Efter flertalet punkter med bl.a. den ekonomiska berättelsen, var det dags för styrelseval och det blev inga större förändringar. Till ordförande i ett år omvaldes Hans Falk och till sekreterare i två år omvaldes Kjell Lindbom.. Roger Frohm omvaldes som ordinarie styrelseledamot i två år, Roger Borlund i ett år. Leif Johansson, Håkan Matz omvaldes som styrelseersättare i ett år samt nyval av Arne Junhede i ett år. Som studieorganisatör nyvaldes Yvonne Stjernlöf

Övriga punkter och val klubbades snabbt igenom.

Avslutningsvis tackade Roger Frohm mötesordförande Gunnar Axinge för väl genomfört årsmöte, med blommor och en varm applåd.

Text Roger Borlund
_____________________________________________________________________________________________

Påskfest Ransta PRO 9/4

Vice ordförande Roger Frohm hälsade ca 70 medlemmar hjärtligt välkommen till Påskfesten i Ransta Bygdegård och speciellt till Johnny "Kungen" Fagerman som inledningsvis underhöll med lugna låtar, medan påsk tallrikar från Malin serverades och åtnjöts. Då alla ätit klart drog "Kungen" loss med lite häftigare musik, bl.a. en av ABBAs senaste, Elvis, Tom Johns, Roy Orbison, Johnny Cash m.fl. Fortsatte musicerandet under försäljning av åror, som sköttes med bravur av Lelle och Olle. Efter ytterligare kända låtar av blandat slag, som även lockade flertalet till dans på liten yta, var det dags för kaffe och tilltugg och sedan dragning på årorna. Högsta vinsten gick till Kenneth Gustafsson.

Men festen var inte slut med det. "Kungen" fortsatte till sena kvällen med flera populära låtar av blandat innehåll. Efter det att han underhållit oss i 3,5 timme, tackades han med stående ovationer. Själv var han väldigt nöjd med kvällen och ville gärna komma tillbaka till Ranstas pigga och alerta PRO'are.

Roger Frohm tackade också festkommittén som gjort borden så fina, med dekorationer, som tillverkats av bl.a. origamigruppen. Summa summarum, en väldigt trevlig afton.

Text o foto. Roger BorlundKvartalsmöte i Ransta PRO 26 april

Roger Frohm och Håkan Matz informerade om framtidsplaner och förslag om nya aktiviteter, inför kommande säsong. Dom ser framemot nya idéer från oss PRO:are .

Kaffe med dop intog vi, och hoppades på tur med årorna som Lelle och Kalle sålde.

Dara Stomilovic var inbjuden för att berätta om Salas nya sjukhus.

Dragning av årorn genomfördes och gick till Rosita Gunnarrsson.

Vice ordförande Roger Frohm tackade för visat intresse ,och avslutade sammankomsten.

text och foto

Maritha Andersson
____________________________________________________________________________________________
Alla glada hattars afton i Ransta 10 maj

Vice ordförande Roger Frohm hälsade inalles 43 PRO-medlemmar samt kvällens underhållare Jennie Wernesson hjärtligt välkomna till Ransta Bygdegård. Men för att orka med aftonen vankades det först förtäring. Kökspersonalen dukade fram tallrikar med kallskuret samt varm potatisgratäng och bröd, vilket lät sig väl smakas. Efter avslutad måltid och avdukade bord, inledde Jennie sitt musicerande med Olle Adolphsons "En glad calypso om våren" och den framfördes galant med endast sin gitarr och sin fina stämma, utan bakgrundsmusik. Fortsatte med Lisa Ekdahl, Pugh Rogefeldt m.fl. Berättade lite om sig själv mellan låtarna, att hon var uppväxt med countrymusiken, hade Claes-Göran Dahlberg som musiklärare och Owe Thörnqvist som bollplank, vilket visade sig då hon framförde en låt som Owe hade skickat till Jennie. Innan kaffet framförde hon en egen låt som f.ö. finns på Sportify.

Efter kaffet blev det försäljning av åror som brukligt sköttes av Lelle och Kalle. Spänningen var olidlig då dragningen tog sin början och högvinsten gick den här gången till Kjell Gunnarsson.

Därefter fortsatte Jennie med en djurvisa där nästan alla medlemmar agerade djuren på en bondgård som tullat på bondens mäsk. Det blev ett förfärligt kacklande, muande, skällande, bräkande etc. i lokalen. Fortsättningsvis innan kvällen var slut, blev det mera musik som Jennie gjort själv, Roger Pontare, Lalla Hansson samt även några typiska Irländska publåtar. Avslutningsvis en låt med och från Jennie och Owe T till Ransta PRO'are, som hon verkligen önskar komma tillbaka till.

Uppställning av hattprydda medlemmar för fotografering fick avsluta kvällen.

Roger Frohm tackade Jennie, kökspersonalen samt övrig publikum för en trevlig kväll.

Text. Roger Borlund

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ransta PRO's åttioplussare 24 maj

Så blev det äntligen dags att samla 80+ åringarna i Ransta bygdegård. Det var tre år sedan det senast hände och p.g.a pandemin har det inte varit möjligt med sådana här sammankomster. Men nu var det åter möjligt för ordförande Hans Falk att hälsa 28 st. 80+are välkomna till årets kalas. I år bjöds det på Malins berömda fiskgratäng tillsammans med valfri dryck. För dagen var det Ransta PRO's styrelse, som tillsammans med några av kökspersonalen agerade servitörer av mat och dryck till lugn bakgrundsmusik.

Efter det att matkantinerna skrapats helt rena, blev det servering av kaffe med krämig kaka, samt bläddrande i album med foton och urklipp från svunnen tid. Innan uppbrottet skedde från den lyckade sammankomsten, tackade Hans Falk alla 80+are som anammat inbjudan och tagit sig till stationshuset. Även ett tack till de som ställt upp och sett till att arrangemanget blev möjligt.

Text o Foto : Roger Borlund


80 Plussare

Skåneresa med PRO Ranstaorten

Måndagen den 30 maj.

Kl. 07.30 lämnade chaufför Håkan Sala med 14 st. som klev på vid resecentrum. Nästa destination var Kumla Kyrkby där ytterligare 14 st. äntrade och slutligen 11 st. i Ransta. Alltså totalt 39 st. förväntansfulla resenärer på färd mot Helsingborg. Första stoppet för intagande av kaffe/te och smörgås blev i Askersund. Färden fortsatte därefter på västra sidan av Vättern, förbi bl.a. Karlsborg och Hjo, för att avslutningsvis ta en lunchpaus i Jönköping. Så långt var det soliga vädret med oss, men sedan kom regnet, som följde med till Helsingborg. Efter incheckning på hotell Helsingborg blev det gemensam middag och en kvällspromenad på stan för några i duggregnet.

Tisdag 31 maj.

Efter frukost blev det avfärd mot Landskrona och båtfärd till Ven. Vädret var betydligt bättre än igår em. Vi blev hämtade vid hamnen av en traktor med släp som tog 40 st. som vi var inkl. chaufför Håkan. Den körde oss till förmiddagens fika med smörgås, som intogs i en vackert ombyggd lada, med en stor palm i mitten. Därefter gick färden till St. Ibbs medeltida kyrka, med vacker utsikt över Öresund mot Danmark. Efter en stunds flanerande gick färden tillbaka till den ombyggda ladan för lunch.

Nästa destination på ön var Tycho Brahe museet och dit blev det en hoppig färd, vilket berodde på punktering på ett av vagnens hjul, som inte traktorföraren märkte. På museet blev vi guidade om hans teorier och leverne på Ven.

Tillbaka till hamnen med ett helt hjul på traktorsläpet, blev det båtfärd tillbaka till Landskrona och återfärd till Helsingborg. Gemensam middag avslutade dagen.

Onsdag 1 juni.

Som vanligt en gedigen hotellfrukost och därefter bussfärd till Sofiero. En guide mötte upp och berättade om slottet och parken. En rundvandring bland ståtliga växter, mest Magnolia i många olika arter, som bredde ut sig överallt. Sedan blev det lunch i slottets matsal. Lax och färskpotatis gick inte av för hackor.

Väl tillbaka till hotellet, blev det fri eftermiddag. Några tog tillfället i akt, att gå ut på stan och shoppa, andra tog igen sig och några tog båten över till Helsingör och vandrade där runt lite i det fina vädret.

Då alla kommit tillbaka blev det den sista gemensamma middagen för den här gången, samt lite mingel för de som inte ville sova.

Torsdag 2 juni.

Sista frukosten för den här resan och därefter påbörjades hemresan på över 60 mil. Första stoppet blev på Växjö Golfklubb där lunchen intogs. Nästa stopp blev i Kosta där det fanns chans att shoppa loss ordentligt, för de som så önskade.

Efter ett kort stopp på en rastplats, med utsikt över Tranås, fortsatte färden mot sista fika- och smörgås pausen i Brändåsen. Därefter raka spåret till Ransta. Kumla Kyrkby och Sala.

Ett stort tack och varma applåder till chaufför Håkan som, som vanligt rattade bussen på ett lugnt och säkert sätt, samt till Kenneth och Evy som minutiöst planerat resan och som klaffade till punkt och pricka.

Ett stort tack även till sjukvårdsfolket som fanns med på resan. Det är dock en annan historia.

Text och foto. Roger Borlund

Skåne resan