Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Norrtälje

Resor

Allt som görs med transportmedel - resor och utflykter

2023-04-27 Hemlig resa

Text Göran Nilsson - Foto Kristian Pettersson

Våra nya reseledare Merja Svedberg och Christina Bergman presenterade sin första resa efter att ha tagit över efter Gun
Vi samlades vid taxiparkeringen och det strömmade till resande, när sista kommit var bussen så gott som full, över 50 resande hade slutit upp
Temat för dagen var ”Gräv där du står”

Vi resande hade ju som vanligt ingen aning var resan skulle gå, första anhalten var den nya Lanthandeln vid Nordrona där Sara Lewell från Kärodlat och Katarina Holmberg från Norrtelje musteri öppnat Lanthandel. Där fick vi också kaffe och macka, brödet bakat av Rådmansö Bageributik.

Eftersom vi var så många så fick vi dela upp bussen i två grupper, den ena fick gå av och besöka Lanthandeln under tiden fick den andra delen en guidning av Bjönös nya boendeområde mitt emot Kvisthamra backen. Byte av grupper efter guidningen i Björnö.

Efter detta bar det av till Generationshuset Norrlandia Lilla och Stora Rospiggen,
som byggts där Norrtälje Tidnings tryckeri låg vid kommunhuset
- Ljusa och fina lokaler, trevlig personal och en egen kock

Resan gick sedan vidare till Stockholms Stadsmisson i Norrtälje Porten.

Nu var tiden mogen för lunch och många undrade var den skulle ätas, eftersom teamat var ”Gräv där du står” så borde det vara en lokal restaurang,
många gissningar men den måste ju kunna ta minst 50 resande så det bar ut på landet till Sundsta Säteri.

Här bjöds på mycket god mat och ingen gick hungrig därifrån det är garanterat

Vi fick även en förklaring till ”sta” som i Sundsta, enligt denna källa så står det för att det ligger i havsnivå.
Vi fick även en förklaring till ”Säteri” se bifogade länk till Wikepedia https://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4teri Länk till annan webbplats.

Det bar sedan av till Wallby Trädgård för inhandling av vårens lökar eller plantor.

Vi tackar Merja och Christina för denna ”Gräv där du står” resa och önskar lycka till i fortsättningen.

Här är en länk till de resor som redan finns upplagda av våra reseledare på PRO Norrtälje hemsida.
https://pro.se/distrikt/distrikt-stockholms-lan/samorganisationer/samorganisation-norrtalje/foreningar/norrtalje/agenda-resor/resor-2023.html Länk till annan webbplats.

2022-11-27 Julbordsresa

Rö kyrka

Första anhalt

kyrkosalen

Rö kyrka - en av många vackra kyrkor i Roslagen

på väg ut från kyrkan

Efter en stund med andlig spis, raskt iväg till mer lekamlig sådan

kallskuret

Inte bara Jansson...

Gästerna samlas

Äntligen!

Några till

Bon appetit!

allsångsledare

Siv o Marit försökte få igång sången

Jodå, det blev några visor

Ett bord till

2022-03-28 Nostalgitripp till Yxlan med "Frukostklubben"

Här ska det ske...

...i spänd förväntan

Jan-Olof Jonsson, Solveig Bergqvist Larsson och Cecilia Kyllinge

Skoj & Sketcher

Fart & Fläkt

Tack o Hej!

2021-10-14 PRO Norrtälje på dagsutflykt till Uppsala

Vi var 32 medlemmar som åkte buss med Olle Åström som chaufför.
Färdledare var Gun Olsson och Lennart Edbom.

Resans första stopp var förmiddagskaffe i Café Villan i Fullerö handel.
Där kunde vi shoppa - stort utbud av inredning och hantverk för hem och trädgård.

Uppsalas viktigaste sevärdheter med bussguidning av Ingrid Persson.
Första anhalt var Gamla Uppsala kungshögar som varit en livlig plats med sammankomster för politiska beslut, handel och blot under forntiden. Platsen var också boplats för dåtidens Sveakungar. Gamla Uppsala kyrka invid byggdes 1164. Museets utställning visar arkeologiska fynd från utgrävningar och berättar om ynglingakungarna, vikingatida offer, hedniska gudar och en krigisk järnålder.

Gamla Uppsala med kungshögarna, kyrkan och muséet

Turen fortsatte genom de moderna delarna av Uppsala
- med Resecentrum, Uppsala Konsert & Kongress samt det historiska Uppsala med domkyrkan byggd 1435 (då katolsk), universitetsbiblioteket Carolina Redeviva, som speciellt innehåller krigsbytet Silverbibeln vilken är skriven på det numera utdöda gotiska språket, universitetsmuseets Gustavianum med Olof Rudbecks d. ä. Anatomiska teater byggd i takvåningen 1663 där Olof dissekerade avlidna människokroppar inför betalande publik och även läkarstudenters utbildning. Rudbeck (1630-1702) var professor i såväl medicin som botanik.

Sedan stannade vi vid Uppsala slott och Botaniska trädgård, skapad av Olof Rudbeck d. ä. Slottet började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa, först som en försvarsanläggning med fästningsvallar och bastioner, sönerna och Gustav II Adolf färdigställde byggandet av slottet som stod klart 1610.

En omtalad händelse var, när den då förvirrade och smått sinnessjuke kung Erik XIV 1567 misstänkte förräderi mot kungamakten av sex personer inom högadeln bl. a. Sturarna Svante och hans söner Nils och Erik Sture och lät avrätta dessa och ytterligare tre adelsmän – Sturemorden.

Dag Hammarskjölds far Hjalmar Hammarskjöld var landshövding i Uppsala med tjänsterum och bostad på slottet.
Dag kom dit 1907 vid 2 års ålder och bodde hos familjen där i 20 år.

Uppsala slott med Gunillaklockan

SJ:s godsmagasin Östra Station upphörde och byggdes om 2000.
Jake och Åsa presenterade de nya verksamheterna - restaurang, café, livemusik med jazz, klädbutik som säljer nordiskt designade kläder samt konsthantverk och galleri. Där åt vi lunch och shoppade.

Godsmagasinet där vi åt lunch i Katalin

Vi besökte sedan Bror Hjorts Hus i Kåbo som har den största och mest representativa samlingen av hans konst. Bostaden och ateljén är fyllda av målningar, skulpturer, reliefer och teckningar samt förarbeten och skisser till konstnärens offentliga uppdrag.
Bror Hjort föddes i Älvkarleby 1894 och dog 1968 i Uppsala.
Hans bakgrund var målarskola, Konstakademin i Köpenhamn samt studier för Antoine Bourdelle fyra år i Paris. Han drev kulturskola i Stockholm samt ingick i konstnärsgruppen "Färg och Form".

Bror Hjorts hus i Kåbo där vi guidades

Vid hemfärden stannade vi i den lantliga miljön i Nedergården som ligger efter hemvägen mellan Gottröra och Rimbo, där drack vi kaffe med hembakat bröd och man kunde shoppa gammalt och nytt. Hela resan var fylld av lärorik information och intressanta utflyktsmål.
Bertil Hallqvist

2019-12-01 Julbordsresa

Första advent begav sig en busslast från PRO ut på det årliga adventsfirandet.
I år gick turen först till Söderby-Karls kyrka för en stämningsfull adventsgudstjänst. Efter den fina gudstjänsten satte magsuget in, så upp på bussen och iväg till Havsbaden i Grisslehamn och julbordet. Stämningsfull miljö, god mat och mycket gästvänlig personal. Efter allt frossande bar det åter hemåt.

Godisbordet

När vi körde genom Söderby-Karl på hemvägen var hela cykelbanan upptänd av marschaller, även i Estuna. Mycket stämningsfullt!
Ännu en trevlig advent var till ända. Gunilla Qvarforth. Foto Kristian Pettersson

2019-11-01 Teaterresa

Fredagen den 1 november begav sig ett förväntansfullt gäng från PRO och SKPF ut på resa. Målet var bruksteatern i Brevens Bruk och före-ställningen
"Skuld och gröna skogar".
I Örsundsbro gjordes ett stopp för gofika och köp av ost på Salnecke Slottscafé ost & deli för den som ville.
Väl framme i Brevens Bruk intogs en supergod 3 rätters middag innan teatern.
När alla var mätta styrde vi stegen mot föreställningen, med bl.a Peter Flack,
Hasse "Kvinnaböske" Andersson och Monica Forsberg.
På stolarna inne i teatern låg allsångshäften som skulle sjungas ur under föreställningen. Det var en underbart rolig pjäs, så mycket skratt.
Efter föreställningen vände turen hemåt igen med lite bussförtäring och kluringar. Hem kom ett glatt gäng som alla var överens om att de haft en rolig och trevlig resa som gärna görs om. Gunilla Qvarforth


2019-09-05 Dagsutflykt till Gysinge

Gysinge Herrgård - PROs fölkhögskola och kursgård

Vi var 46 medlemmar som åkte med Anders Karlsson i en Hallsta-buss.
Färdledare var Gun Olsson och Lennart Edbom. En dag med soligt förhöstväder. Resans första stopp var By Gårdsmejeri AB i Harbo, inrett i gamla sågverksbyggnader. Här bakas det byknäcke, surdegsknäcke, kesoknäcke, sesam fröknex, fröknex med chiafrön, tranbärs- och mandelbiscotter med russin. Säsonsprodukter är knäckebröd med majs, tomat eller rödbeta. Vi avslutade med kaffe och provsmakning - allt var smakrikt med känsla av hembakat.
När vi kom fram till Gysinge guidades vi av Malin Björkvik om vallonbrukets historia där Peder Svensson Printz (1620-1680) efter privilegiebrev 1668 grundade vallonbruket Gysinge, som vid den tiden tillverkade krigsmateriel, gevär och granater. Malmen hämtades från Dannemora gruvor. Genom att anställa valloner kunde bruket producera och sälja stångjärn av hög kvalitet. Masugn och flera smedjor uppfördes och masugnen står kvar än i dag. En teknisk-historisk sensation svarade Gysinge för år 1900 med framställningen av det första stålet på elekrisk väg. Både vallon- och tysksmide lades ner 1905. Dagens Gysinge ägs sedan 1970 av Pensionärernas Riksorganisation PRO som bedriver folkbildning, internatkurser, utställningar, smide, konferenser samt ävertyr i den växt- och djurrika naturen. I herrgården finns från 1986 PRO Folkhögskola och där och i andra hus kan man hyra logi. I de gamla arbetarkasernerna finns Gysinge Centrum för Byggnadsvård - unikt i sitt slag.

 Vi avslutade besöket med lunch i det gamla men mycket vackra orangeriet.

Nästa besök blev Vallhovs säteri i Jumkil utanför Uppsala.
Där finns Linnés kammare med konstutställning och konsthantverk bl.a. textilier och silversmycken i egen design. Sista resmålet blev Skogsbackens ost i Örsundsbro-området. Ett litet gårdsmejeri med tillverkning av ost - hårdost, färskost, olika mögelostar, cheddar och även smör. Vi provsmakade och många inköp gjordes.
Den kommersiella försäljningen sker i Salnecke slottscafé i Gryta.
Nöjda med dagens intressanta upplevelser åkte vi hemåt. Bertil Hallqvist

2019-05-15 Hemlig resa

Vi var 51 medlemmar som åkte med Anders Karlsson i Fridströms buss. Färdledare var Gun Olsson och Lennart Edbom. En dag med soligt försommarväder.

Första stoppet blev Saltå kvarn i Järna - ett svenskt livsmedelsföretag, ägt av den antroposofiska Vidarstiftelsen som idag odlar och säljer ekologiska produkter. Antroposofin vill överbrygga motsättningen mellan natur och kultur. Här fick vi börja med fika i butikens café, med bröd från egen kvarn och eget bageri. Intill butiken ligger antroposofiska Kristofferkyrkan, byggd år 2000, där Kristensamfundet, en rörelse för religiös förnyelse verkar. I Ytterjärna har antroposoferna också en anläggning kallad Kulturhuset, invigt 1992 där det ryms teater, café, konferenslokaler och kontor. Ett kulturcentrum med ett rikt programutbud - här framförs allt från stora operor, dansföreställningar och symfoniorkestrar till enmansteater, solokonserter, teater, cirkus och mycket, mycket mer.

Många ändor blev det

Nästa anhalt blev Trosa med smeknamnet "Världens ände", en tätort med ca 6000 invånare och centralort i Trosa kommun. Den idylliska orten är belägen mellan Södertälje och Nyköping där Trosaån mynnar ut i Östersjön. Staden karakteriseras som pensionärsstad med turism och båtfolk sommartid.
På 1800-talet var staden sommarbadort och fiskenäringen, speciellt strömming, fiskades, röktes och såldes av skärborgarna (fiskare). Vi blev guidade i Gamla stan, med gator som Garvaregränd, skärborgarhuset Åbladsstugan från 1700-talet och sen utmed ån till hamnen.
Stadshotellet är känt för att Sven Delblancs bok Hedebyborna blev en TV-serie med samma namn och delar spelades in där.
Besöket avslutades med lunch med Wallenbergare på Trosa Sjökrog.
Sista anhalt blev Vagnhärads järvägsmuseum där vi guidades av medlemmar i ortens hembygdsförening. Tågen gick på Nyköpingbanan - till Trosa gick bussar. Järvägsstationen invigd 1912 var från 1933 kombinerad med Poststation.
I museet fanns sparat interiören av den kungliga väntsalen som bl.a. användes av Gustav V och hans gäster när de sedan åkte med häst och vagn till Tullgarns slott. Från 1937 upphörde den kungliga väntsalen då bilfärder tog över. Bertil Hallqvist .

2019-05-08 Gökotta

Ett gäng PROare samlades en lite blåsig morgon, men med soligt väder, vid PRO-lokalen för avfärd i egna bilar till Gamla Grisslehamn.

Där väntade guiden Carina Bäckström, som berättade om denna historiska plats, där den reguljära postgången till östra rikshalvan av Sverige tog sin början 1638.
Människor hade före det färdats över havet, men nu var det stadgat i lag.

Medtagen matsäck förtärdes nere i hamnen i Krogarhagen med utsikt över Ålands hav. Här har funnits posthus och gästgiveri. Många äro de rospiggar och ålänningar som har offrat sina liv under svåra förhållanden, för posten skulle fram i alla väder. Lennart Edbom. Foto Kristian Pettersson

2018-12-02 Julbordsresa till Hargs kyrka och Forsmarks Wärdshus

Första resmålet för våra 46 deltagare var församlinghemmet Birgittagården vid Hargs kyrka, där vi intog kaffe med bröd. En vaktmästare berättade om kyrkans historia, samt att Birgittagården numera också är ett pilgrimscenter för vandrare på Martinsleden och S:t Olavsleden som möts här.

Sedan gick vi över till Hargs kyrka och 1:a advents-högmässan, som leddes av prästen Veronica Widell. Det var sedvanlig liturgi (gudstjänstordning), en kyrkokör medverkade och vi sjöng med i adventspsalmerna bl.a. "Bereden väg för Herran", "Gå, Sion, din konung att möta", "Hosianna Davids son".

Utanför kyrkan står Carl Oxenstjernas gravmonument. Han var friherre över Hargs bruk, Burvik och Kristineholm (Lohärad) och levde 1737-1795. Idag ägs Hargs bruk av ätten Beck-Friis. Stångjärnstillverkningen upphörde 1921. Skogsmarken till Björnö säteri, Noor och Riddersholm förvärvades 1998.

Mitt i det välbevarade vallonbruket Forsmark ligger Forsmarks Wärdshus, inrymt i det gamla mejeriet. Wärdhuset är beläget i en vacker miljö alldeles intill Brukdammen, som tidigare utgjorde en viktig kraftkälla för brukets järnhantering. Forsmarks bruk byggnadsminnes-förklarades när Forsmarks Kraftgrupp AB köpte det av greve Ludvig af Ugglas 1975.
Bussen tog oss hit där ett rikligt julbord väntade och vi lät oss väl smaka. Efter detta gick hemfärden och vi kunde summera en vacker och givande dag.
Bertil Hallqvist

Foto Kristian Pettersson

2018-09-06 Öregrund och Gräsö

 Dagsutflykt med Fridströms buss. Chaufför Anders Karlsson.
Reseledare Gun Olsson.

Första resmålet var Öregrund, där vi drack kaffe på kafé Wilma.
Stadsvandring med dagens guid Helena Lindgren, som bland annat berättade om sjöfartsstaden och dess badorts- och societetsliv. Trästaden, som grundades 1491, har bränts ner sju gånger, men byggts upp igen. Med en god djuphamn var det utskeppning av järn från de uppländska bruken.
Omtyckt kurort från 1800-talets slut till andra världskriget.
Staden har många vackra trähus och trädgårdar. Guiden berättade först om den medeltida kyrkan och dess säregna och höga klockstapel. Staden, som i dag har nära 1600 invånare, gick 1971 upp i Östhammars kommun.

Några händelser och berömda personer som bott i Öregrund
Filmen "Badjävlar" spelades in i Öregrund (och Östhammar) 1971.
Ernst Günter i rollen som den motbjudande urtypen för förmögna män, som jagar attraktiva fastigheter till sitt sommarboende.
"Enköpingsdoktorn" Ernst Westerlund (1839-1924) föddes i prästgården där hans far var kyrkoherde. Redan vid nio års ålder började han studera och 1867 blev han medicine licentiat. 1868 blev han stadsläkare i Enköping - tjänsten hade han i 57 år - han kallades även "arbetsterapins fader".

Andra personer som bott i och gjort intryck i Öregrund Ludvig "Lubbe" Nordström (1882-1942) och hans första hustru författaren Marika Stiernstedt (1875-1954). Lubbe, som skrev boken om Lort-sverige 1938, gjorde en 48 dagars rundresa med husesyn i de trånga och ohygieniska boendeförhållanden, som gav grogrund för bl.a. lungtuberkulos.
Konstnären Anna Ankarcrona (1886-1935) var senare delen av sitt liv sommarboende i Öregrund. Hon umgicks med kända kulturpersonligheter i Roslagen - vid en bjudning hon hade i hemmet kom Albert Engström dit, lite väl berusad.

Lunch intogs på hamnkrogen Bryggan innan vi tog färja över till Gräsö. Gräsön har ca 700 fastboende invånare och där finns affär, vandrarhem, camping, ett stort antal småföretagare och ett rikt föreningsliv.
Gräsö har en artrik och bördig natur. Bl.a. 18 av landets ca 40 orkidéarter.
Vårt första stopp var vid Gräsö rödmålade och spånbeklädda träkyrka invigd 1697 - fristående klockstapel. Kyrka var stängd så vi vandrade runt på kyrkogården, där det bl.a. finns ett "Naturens tempel" byggt 1996.
Gräsö gård f.d. kungsgård, som nu är vandrarhem. I mitten av 1500-talet tvångsinlöste Gustav Vasa gårdarna i Gräsö by. När bönderna var avhysta bildades Gräsö kungsgård. Torparna hade som främsta dagsverke att leverera fisk, ved och spannmål till till huvudgården. Man hjälpte även till med jordbruksarbetet vi huvudgården och senare även med kolframställning till Forsmarks bruk.
Vid gården finns ett gravfält från järnåldern.

Vi tog en bussfika vid Örskärssund. Där hände en gång en tragisk olycka, och en minnessten är rest - "Minne av de 15 Örskärsbor som omkom vid hemfärd från julottan 1877". I Gräsö kyrka finns en skötbåt som minner om olyckan. Efter detta gick hemfärden och vi 43 deltagare summerade en vacker och givande dag. Bertil Hallqvist