Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Segeltorp

Polisens varning januari 2023

  1. Det kommer ett sms från ett nummer du inte känner igen, där man utger sig för att vara din vuxne son/dotter och att ”barnet” har bytt telefonnr och att detta är det nya de nås på. Strax önskas hjälp med pengar till en faktura eller något annat och du ombeds att swisha pengar.
    ÅTGÄRD: Kontakta alltid ditt barn/anhörig på det nummer du känner igen sedan tidigare för att kontrollera om det stämmer att de har bytt nummer!
  2. Falska poliser! Man ringer och utger sig för att vara från polisen och ställer frågor om tex värdesaker, kortuppgifter och annat, uppger att man ska komma hem till dig eller ber dig exempelvis att föra över dina pengar till ett annat konto, för att hjälpa till att förhindra att du utsetts för brott. Man har även erbjudit tjänsten att komma hem och installera en larmknapp för att förebygga brott.
    ÅTGÄRD: Lämna aldrig ut uppgifter om smycken, kort- och kontouppgifter eller logga in på dina konton på begäran av ngn annan. Ingen riktig myndighet, bank eller annan pålitlig part ber om sådana uppgifter per telefon!
  3. Man ringer och säger att man är från någon form av inkassobolag (eller Elgiganten) och uppger att du har en skuld för tex en obetald vara. De ”förstår” att du måste ha blivit utsatt för ett bedrägeri och vill ”hjälpa” dig att lösa problemet. Ofta kopplar de dig vidare till ”din bank” eller till ”polisens bedrägerienhet” där någon ska hjälpa dig och du behöver identifiera dig med bankdosa, mobilt Bank-ID, id-koder etc.
    ÅTGÄRD: Logga aldrig in på några konton eller identifiera dig på någon annans begäran när du blir uppringd av okänd person! Det går heller inte att koppla någon från ett inkassobolag till banken eller till polisen. Företag, banker och polisen har inte någon gemensam växel eller ”upprättad direktlinje pga. alla bedrägerier” som de kan koppla dig till.

Och du! – Man behöver inte vara artig utan det är helt okej att bara lägga på luren utan diskussion!