Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Distrikt Stockholms län
Kategorier:
Publicerad:

Kraftigt höjda hyror - katastrof för pensionärer med små marginaler

Kraftigt höjda hyror är en katastrof för pensionärer med små marginaler, skriver Curre Hansson i brev till de allmännyttiga bostadsföretagen i Stockholm. Han uppmanar dem till att acceptera måttfulla hyreshöjningar för 2023 i hyresförhandlingarna. Nedan publiceras brev som har skickats till ledningen för Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska bostäder.

Ta ansvar och gör upp!

PRO Stockholms län riktar här en uppmaning till dig som beslutsfattare. Det måste finnas en hyrespolitisk vilja till en rimlig uppgörelse över hyrorna för 2023. Du har ett stort ansvar i ett sådant beslut.

PRO Stockholms län uppmanar nu dig som VD eller styrelseledamot i Stockholms allmännyttiga bostadsföretag att agera. Tänk utanför boxen. Se möjligheten att just i år något begränsa intäkterna. Visa din hyrespolitiska vilja till ett rimligt ansvar i en dramatisk tid.

Vi står inför en lågkonjunktur. Detta i spåren av höjda energi- och matpriser, fallande kronkurs och skenande inflation. Ekonomin urholkas för stora grupper, däribland många av våra pensionärer som bor med hyresrätt.

Just därför reagerar PRO Stockholms län på bostadsföretagens begärda
hyreshöjningar på upp mot tio procent och ovilja till förhandlingslösning. Kraftigt höjda hyror är en katastrof som fullständigt kommer att urholka ekonomin för pensionärer med små marginaler.

Det måste gå att göra upp om en mer måttfull hyreshöjning. Det visar också aktuella hyresuppgörelser i flera bostadsföretag, som stannat på mellan 3 och 4 procent. Även om det i sig är på tok för högt i dessa dyrtider. Ta det ansvaret. Visa integritet och kurage tack. Det kommer vi inte att glömma.

Med vänlig hälsning
PRO Stockholms län

Curre Hansson
Ordförande

Text: Ragnvi Svärd