Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Samorganisation Malmö

Rapport från CPR 17 maj 2024

Utbildning, samarbete och stadsbidrag

Berne Forzelius, enhetschef FoU och kompetenscentrum på hälsa, vård och omsorsförvaltningen informerar.

Malmös egen vårdskola
Jobb inom vård och omsorg är det mest meningsfulla man kan göra och villkoren borde vara därefter. Det handlar om löner, arbetsvillkor, tillräcklig bemanning och rimlig arbetstid. Och om utbildning.
Det sista – utbildning – är vad Malmö stad satsar på för att få fler att jobba i äldreomsorgen.

Utbildning med ett äldreperspektiv kallar Berne Forzelius det, enhetschef för FoU och Kompetenscentrum på Hälsa, vård och omsorgsförvaltningen. Centrala Pensionärsrådet CPR fick hans information om utbildningen till främst undersköterskor (usk) i äldreomsorgen i Malmö. En satsning i fyra paket, intern, men av stort intresse även för PRO.
Det stora är äldreomsorgslyftet, att vårdbiträden blir uskar.

 

250 nya uskar
Sedan 2020 får kommuner bidrag av staten för en utbildning på arbetstid för den som vill läsa till usk. Satsningen sammanföll med att usk den 1 juli 2023 blev en skyddad yrkestitel.
Enligt Berne Forzelius har runt 60 vårdbiträden påbörjat ”lyftet” varje år, i maj hade 250 fullföljt utbildningen och nu i juni blir ännu fler klara.
Studietiden är i snitt 35 veckor, tre terminer, då man studerar varvat med deltidsjobb. Malmös ambition är att korta ner studietiden. Just nu är ett 50 tal på skolbänken.
Så långt jättebra! Alla garanteras fast anställning och fler väljer att ”lyftet”…. men det finns svagheter. Bristen på uskar är lika stor nu som när utbildningen började. En förklaring är att flera har avbrutit studierna och 35 har avslutat sin tjänst och som nyutbildade uskar gått till andra arbetsgivare. Personalomsättningen ligger på runt 25 procent. Mycket! Vi frågade på CPR varför? Det har man inte analyserat, inte offentligt i alla fall, och när färre söker till vårdutbildning är man inne på en farlig väg.

Yrkessvenska
Den andra utbildningen gäller språk – gymnasiesvenska, yrkessvenska, samhällskunskap och enstaka andra kurser inom vårdprogrammet, på betald arbetstid. Skillnaden till ”lyftet” är att det är närmaste chef som avgör vem som får språkskolning, villkoret är att man är tillsvidareanställd och har ett annat första språk. Runt 150 anställda är inne i det nu.

Handledare
En bra organisation kräver bra handledare. Medan utbildningen av uskar och språk sker tillsammans med Komvux så finns handledarna i förvaltningens eget Vård och Omsorgs Collage och utbildningen sker enligt ett lokalt arbetsplatsavtal med Kommunal, som gäller t o m juli 2026. Planen är att utbilda över 500 handledare, de studerar, arbetar och har praktik samtidigt.

Specialistsyrror
Den fjärde utbildningen sker på universitetet – distriktsköterskor kan gå en specialistutbildning i medicinsk vård av äldre. En bristvara, viktigt för hemsjukvården.
Utbildning är inte samma som kompetens, men en viktig grund, så kombinationen studier och jobb varvat är bra. Men det kostar att utbilda! Självklart. Enligt Berne Forzelius går en nio månaders utbildning på 650 000 kr, per person, Malmö betalar. Fem veckor med ”Lyftet” kostar 10 000 per vecka, men där bidrar staten.
Från PRO ser vi ambitionen som jättebra och i slutändan, men mer kompetens personal, så har du pengarna tillbaka.
Vi frågade hur många anställda från privata vårdbolag gått ”lyftet”. De har ändå en hel del äldreomsorg i Malmö! Svaret är bedrövligt! Hittills bara tio (10). Ett talande ointresse från de privata.

Arbetsvillkoren
Ofta sägs att invandrarkvinnorna är välfärdens räddning! Men är det verkligen så? Att tala invandring i stället för bättre villkor är i praktiken fel tanke med välfärdjobben, att de ska vara tunga, undervärderade och underbemannade och därför utföras av invandrare!
PRO ser vårdjobbet som verkligt viktig och meningsfullt, så villkoren borde vara därefter. Vårdförbundets konflikt och strejk just nu visar på hur avgörande arbetstiden är.
Och arbetstiden är en het fråga, 50 år sedan 40 timmars arbetsveckan infördes. Det finns skäl till att många bara orkar jobba deltid eller blir utbrända och färre söker sig till vården. Långtidssjukskrivningarna kopplat till arbetsmiljön motsvarar enligt SKR över 30 000 årsarbeten inom välfärden.
Så tanken är inte långsökt – kortare arbetstid och bättre villkor är äldreomsorgens räddning. Malmö är i början av den banan!

OBS!

Nästa CPR är den 30 augusti. Så PRO-föreningar och enskilda medlemmar… har ni något ni vill att vi tar upp då eller frågar om – kontakta någon av oss PRO:s förtroendevalda i CPR –Preben Andersson, Susanne Björkenheim, Birgitta Hultgren. Anders Magnhagen, Ingrid Mardell, Ninette Hansson, Preben Karlsson.

Text: Susanne Björkenheim & Foto: Ingrid Mardell