Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Distrikt Örebro län

PROs historia

I snart 80 år har PRO funnits som en oberoende kraft för att samla pensionärer i påverkansarbete, men också som en mötesplats för gemenskap, glädje, hälsa och personlig utveckling.

När PRO startades 1942 var fattigdomen utbredd i Sverige. Av landets nära 6,5 miljoner invånare beskrevs cirka 470 000 som fattigvårdsfall. Av dessa var många pensionärer. Bostäderna var dåliga och behovet att förbättra pensionärernas situation var stort. Medlemmarna ville vid den tidpunkten att den nya organisationen skulle ägna sig åt folkpensionärernas ekonomiska och sociala intressen.
Under de 75 år som gått har PRO på skilda sätt agerat i samhällsdebatten. På så sätt har olika frågor kunnat aktualiseras ur ett pensionärsperspektiv. Efter hand har pensionärernas röster blivit starkare. PRO:s mångårige ordförande Lars Sandberg (1979–1996) kom att bli en mycket betydelsefull person när det gäller pensionernas utveckling.
Under det senaste decenniet har PRO varit fortsatt aktivt i pensionsfrågan. Det nuvarande pensionssystemet har inte visat sig vara så hållbart för den enskilda pensionären som många trodde när det infördes. PRO har genom sitt arbete synliggjort de sämst ställda pensionärerna. Det är allt för många, inte minst kvinnor, som inte har en pension det går att leva på.

Ovan text kommer från boken "PRO och pensionerna 75 år av påverkansarbete Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster." som du kan läsa i pdf-format genom att klicka på länken ovan.