Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Björkskatan

Var du med när det hände under 2022?

Det här gjorde vi i förening PRO Björkskatan.

Corona-pandemin - Covid 19
Under årets första månad medförde Corona-pandemin att den traditionella julgransplundringen och ytterligare tre medlemsmöten ställdes in.

Den höga vaccinationstäckningen i kombination med omikron-variantens mildare sjukdomssymtom gjorde det möjligt för Sverige att den 9:e februari avveckla de flesta åtgärder mot covid19 och PRO Björkskatans verksamhet kunde startas upp.

Årsmötet den 24 februari
Vid årsmötet var Ann-Christin Nilsson mötesordförande. Efter att hon presenterat verksamhetsberättelsen och den ekonomiska redovisningen samt efter revisorernas presentation av revisionsberättelsen beviljades styrelsen ansvarsfrihet för år 2021.

Till ordförande på två år omvaldes Ethel Keisu. Därefter genomfördes val av övriga förtroendevalda till olika poster. Avslutningsvis bjöds 38 medlemmar på kaffe och semla.

Medlemsmöten 2022
10 februari samlades medlemmarna till ett medlemsmöte där Olof Stenlund informerade om Norrbottens Teaterns kommande program. PRO medlemmar hade reserverade platser till teatrarna Broarna i Madison County och till Barnen från Frostmofjället.

17 februari hölls ett medlemsmöte inför det kommande årsmötet.
21 april spelade och sjöng Britt Nilsson Vyöni på mötet.
1 september, Börje Ericson från Kalix underhöll med sång och dragspelsmusik och
fick 25 medlemmar att ta ton i allsång.
15 september, Författarna Sven Nyberg och Hans-Olov Ohlson besökte medlemsmötet och läste ur sina respektive böcker "Limerickar från Norrbotten och andra ställen" och Hans-Olov läste delar från sin roman "Älskade mamma".

29 september. Medlemsmöte med teaterinformation. PRO hade förbokat biljetter till teaterföreställningen Karl-Bertil Jonssons julafton.

10 november, Konsumentvägledare Renée Rosell från Luleå kommun lotsade medlemmarna i vilka rättigheter och skyldigheter man har som konsument.

Luncher och fester
Påsklunch den 8 april
33 medlemmar åt en god påsklunch och lyssnade till sång och musikunderhållning.

Sopplunch 5 maj
Dagen till ära hade festkommittén fått ledigt och tre herrar: Torsten Rytiniemi, Bror Öhman och Folke Bergman lagade en god laxsoppa och en vegetarisk tomatsoppa och serverade de 40 närvarande medlemmarna. Stämningen var på topp och det kändes riktigt bra att träffas efter pandemin.

Vårfesten den 2 juni hos PRO Björkskatan fick golvet att gunga
Medlemmarna hälsades välkomna med en fördrink och fick sätta sig vid vackert dukade bord och avnjuta en god tre rätters middag.
Britt Nilsson Vyöni spelade och sjöng och fick de 42 deltagarna att klappa i händerna och röra sig i takt med musiken och dansa på stället.

Surströmmingsfest 19 augusti - Glada miner till sur fisk
Trots svårigheten med att fånga årets strömming så hade festkommittén lyckats fiska fram surströmmingsburkar så att det med råge räckte till 53 medlemmar.

Paltfest 13 oktober
På paltfesten berättade Fixar´n från Luleå kommun om vilka tjänster han tillhandhåller. Fixar´n hjälper dig kostnadsfritt i ditt hem med att till exempel byta glödlampor, sätta upp gardiner och spika upp tavlor.

Palten smakade bra och ingen av de trettio medlemmarna hamnade i paltkoma.

Jullunch 9 december. En försmak av julens mat - serverades på 60 fat

Julmarknad 26 november
På julmarknaden sålde Textilgruppen sina välgjorda handarbeten. Hembakat mat- och fikabröd fanns även till försäljning. Då årets julmarknad inte var lika välbesökt som tidigare år, beslutades att nästa års julmarknad skulle få en mer omfattande marknadsföring.

Mannekänguppvisning av Seniorshopens vår- och höstkläder den 7 mars och 26 september
PRO Björkskatans medlemmar gick på cat-walken och visade upp Seniorshopens vår- och höstmode i Andreaskyrkan.

Friskvård
Onsdagspromenader och Aktivitetskort
Då deltagarantalet var lågt på onsdagspromenaderna inställdes dessa i början på året.
För att inspirera medlemmarna till en aktiv vardag infördes i stället "Aktivitetskort" där medlemmen kunde fylla i de aktiviteter som han/hon utfört under en månad. Ifyllt kort lämnades in i en låda utanför PRO lokalen. I slutet på varje månad gjordes en dragning och vinnarna tilldelades olika priser.

I mitten på september återupptogs promenaderna runt Björkskata-området och från november avslutas promenaden med en välförtjänt kaffepaus.

Promenad i den första nysnön 2022-11-09

Friluftsdag 19 maj
Vädret var soligt och varmt när 26 medlemmar gick en tipspromenad runt området.De fick testa minnet och besvara frågor som handlade om "Äldre ord" som man inte använder till vardags.
Priser till de fem medlemmar som svarat rätt på frågorna lottades ut. Efter promenaden återsamlades deltagarna utanför PRO lokalen där varmkorv och kaffe serverades.

Friluftsdag 19 september.
Det gäller att ha koll på rullande boll!

Friluftsdag inleddes med en tipspromenad där åtta frågor skulle besvaras. Promenaden avslutades vid Björkskatans fotbollsplan där medlemmarna fick prova på att spela Gåfotboll.
Gåfotboll är en rolig aktivitet. Det gäller att inte förivra sig och vara för snabb i benen. En av reglerna är att man måste gå och man måste alltid ha en fot i marken.
Aktiviteten uppskattades av samtliga spelare.
Efter matchen bjöd Björkskatans områdesgrupp på kaffe och smörgås på Lira BK kansli.

Resor
Skepp Ohoj! Vi hade skoj! PRO Björkskatan lättade ankar och kryssade runt i Luleå skärgård den 8 juni.
Kryssningen gick till Junkön via Tjuvholmsundet och Germandöfjärden. På Junkön besöktes det levande fiskeläget och den unika hattkvarnen.
Resan fortsatte till naturreservatet Kluntarna som bjuder på en fantastiskt promenad på spångade stigar. Där guidades resenärerna till Labyrinterna eller den så kallade Kluntgubben.
De hade tur med vädret för det var soligt och lugn sjö.

Funktionärsverksamhet ger extra klirr i föreningskassan.
PRO Björkskatan har varit Funktionärer på Skridskomaraton och Putte i Parken
PRO Björkskatan var funktionärer på isen då det tävlades i Skridskomaraton 25 februari till 5 mars i Luleå.
Luleå kommun via Samorganisationen har betalat 5 574 kronor för medhjälpen under isbanetävlingarna.

Putte i Parken 14-16 juli
Under festivaldagarna var medlemmar från PRO Björkskatan funktionärer och arbetade som entrévärdar och i serveringstältet.

Lotter - Trippelskrapet. 16 000 lotter har sålts under 2022.
Styrelsens lotteriansvarige, Folke Bergman, har sålt 16 000 lotter under året. Det är ett bra resultat av lotteriförsäljningen för PRO Björkskatan.
Överskottet från Trippelskrapet är en viktig inkomstkälla för landets PRO-föreningar. Tack vare Trippelskrapet kan medlemsavgiften hållas nere.

Läsecirkeln - Man blir klok som en bok när man är med i PRO.
Nio läsvänner träffas varje måndag i Forumlokalen för att diskutera innehållet i den senast valda boken. "I en bra bok står det bästa mellan raderna", säger ordspråket. Därför är det spännande att få dela läsupplevelsen med andra.
Luleå Stadsbibliotek ger service åt bokcirklar och tillhandahåller färdiga "bokkassar" som innehåller åtta böcker med samma titel. Bokkassen underlättar vid boklånet så att alla kan läsa den valda boken.

Carita Ek, PRO Björkskatan är cirkelledare och lotsar deltagarna i böckernas värld.

Textilslöjd - tisdagar. Cirkelledare är Majbritt Renberg och Eva Berglund 
Det är ett glatt gäng på sexton damer som träffas på PRO:s egen "Sy- junta". Under tiden stick- och virknålarna går varma finns tid för trevliga pratstunder och många skratt.

När PRO-föreningen tillhandahåller arbetsmaterialet så säljs handarbetet på den årliga julmarknaden. Man kan också välja att ta med eget arbetsmaterial och framställa alster för eget bruk.

Qigong är meditation i rörelse
Birgitta Eriksson, är utbildad ledare inom medicinsk QiGong enligt Biyunmetoden.
Samordningen mellan inre och yttre rörelser, stillhet och aktivitet, ökar människans förmåga till självläkning och förbättrar kroppens egna funktioner.
Biyunmetoden har uppmärksammats för sina hälsoeffekter och används nu av flera landsting.

Birgitta är kunnig i träningsformen då hon utövat qigong i mer än 18 år. PRO medlemmarna Anna-Lena Lundholm och Carita Ek är tillgängliga som medhjälpare vid en del av gruppens träningspass.

Qigonggruppen träffas sommartid på trädäcket vid Björkskatans aktivitetspark och från september månad är träningen inomhus i PRO-lokalen på Björkskatan.

Linedance är bra för både kropp och knopp.
Linedance nybörjare, torsdag
Ledare: Ann-Christine Nilsson
Linedance fortsättning, tisdagar Ledare: Anders Wåhlin

Torsdagar och tisdagar träffas PRO Björkskatans Linedance-grupper och dansar på linje utifrån olika fotpositioner och fasta stegkombinationer. De flesta stegkombinationerna är koreograferade till en viss låt och har ett eget namn som till exempel - Eas Up och Trickle Trickle. Dansutbudet är stort, för idag finns det runt 18 000 danser och det kommer ständigt nya. När man satt ihop de olika stegen och bildat dansen så upprepar man detta tills låten är slut.

Att dansa Linedance är ett trevligt sätt att få motion och man får träna både koordination och balans. Dansstilen har också andra goda effekter. Man får använda hjärnan och träna sitt minne när man ska lära sig de olika dansstegen.

Att dansa på rad - gör PRO:are glad
Linedance. Det visade sig att bentätheten bevarades och att den även ökade ända upp till 25%. För den som vill förebygga benskörhet är Linedance ett bra alternativ. Universitetssjukhuset i Umeå har genomfört en studie på ett femtiotal kvinnor som dansade

- Man blir glad och känner sig upplyft hela dagen när man dansat ett träningspass, säger en av deltagarna.

- Det är så roligt att träffas och dansa, för vi har en så fantastisk duktig och bra ledare, säger de åtta deltagarna enhälligt.

Ann-Christine Nilsson, PRO Björkskatan, är utbildad ledare i Linedance .Till medryckande musik står hon framför deltagarna och lotsar dem i de olika danskombinationerna. På tisdagarna leder Anders Wåhlin fortsättningsgruppen i Linedance.

Det kan bli många glada skratt i gruppen då ett felsteg kan locka till munterhet. Men alla är skickliga och har lärt sig de olika stegen, de dansar samstämmigt och de har full kontroll på ben och fötter.

Boule - Anders Wåhlin är cirkelledare för PRO:s Boule-sport.
Från oktober till i mitten på maj träffas spelarna i Boulehallen på Örnäset.
När snön har tinat bort spelar deltagarna utomhus på Björkskatans Boulebana.
Boulesporten är en utpräglad precisionssport med en blandning av koncentration, teknik och taktik.

De anordnade luncherna och festerna uppskattades verkligen av medlemmarna. Det var en extra höjdpunkt för alla att åter få träffas efter nästan två års isolering från de sociala kontakterna.

PRO Björkskatan ser fram emot 2023 och hoppas att vi möts under året.