Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Björkskatan

20231024 Rapport från Textilgruppen

2023-10-24
Det är ett glatt och trevligt gäng som träffas varje vecka för att dela sin hobby med att handarbeta. Prat och skratt från 24 damer, överröstar klirret av stick- och virknålar.

- Vi har så fantastiskt trevligt, när vi träffas, säger Eva Berglund som tillsammans med Majbritt Renberg är ledare för textilgruppen.

Man kan säga att stickning är den nya yogan. Repetitiva sysslor som stickning och virkning försätter kroppen i ett avslappnat tillstånd liknande det som uppstår vid yoga och meditation. Handarbetet kan både sänka pulsen och blodtrycket samtidigt som nivån av stresshormoner minskar.

Att sticka och virka kräver att händer och huvud samarbetar. Man repeterar och memorerar. Hur många varv - rätt eller avigt - ökning eller minskning? Hjärnan sätts i arbete och stärker minnesförmågan.

Men det viktigaste för alla som stickar eller virkar är ju känslan av meningsfullhet och stolthet när den färdigstickade tröjan eller halsduken är färdig.

Att virka är som att trolla. Du mumlar för dig själv och viftar med en pinne. Alla häpnar över resultatet och undrar hur det gick till. Sagt av okänd