Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Björkskatan

2023-08-18 Surströmmingsfest

Det luktade "Urk" från fisk i burk

Man kunde följa doften till PRO lokalen där 40 personer hade samlats för att avnjuta årets surströmming.

Den stinkande fisken kom på plåtburk i början på 1800-talet och den blev då vardagsmat längs Norrlandskusten. Idag är surströmmingen en delikatess och surströmmingstillverkarna börjar inte sälja fångsten förrän strax innan surströmmingspremiären i augusti.

De senaste åren har fiskare varnat för att strömmingen håller på att ta slut. Det märks på att det är svårare att få tag på surströmmingsburkarna i affärerna, så var det förra året - och även detta år.

Den svårfångade fisken medförde att PRO:s festkommitté fick jaga surströmmingsburkar ända från Kalix och ner till Luleå. De hade lyckats väl, för strömmingen räckte gott och väl till alla deltagare.

I PRO lokalen var stämningen på topp och det var trevligt att få lyssna till Lennart Johansson och Stig Cigwald från Gammelstads manskör.

Lennart lockade till skratt när han berättade roliga episoder från sina musikframträdanden.
Han var redan vid 6 års ålder en duktig pianist tack vare att hans far övade med honom flera gånger i veckan. Från början spelade han för kunderna när pappan klippte byns herrar i det egna hemmet, och då fick han 25 öre för sitt pianospel. Herrarna tyckte om musiken och kom tillbaka varje vecka för att klippa sitt hår.

Tack och lov så kunde vi på PRO lyssna till härlig sång och musik med vårt hår i behåll.

När strömmingen var aväten och det var tomt på faten uppmanade Birgitta Eriksson deltagarna att ställa sig upp och dansa på stället i takt till tonerna från CD-spelaren.
- Det är viktigt att röra på sig, när man suttit ett längre tag, säger Birgitta.

Det var en trevlig augustikväll med god mat och härlig stämning, tyckte samtliga närvarande.