Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Berga

Verksamheten 2013

Det här gjorde vi 2013.

Två personer med hund

 

 

 

 

Verksamhetsberättelse för år 2013

Styrelsen och övriga funktionärers medverkan under året har haft följande sammansättning:
Ordförande: Gunvor Ahlbin
Vice ordförande: Bernt Karlsson
Kassör: Anita Ekström
Sekreterare: Gun-Britt Cederholm
Vice sekreterare: Birgitta Andersson
Studieorganisatör: Birgitta Andersson
Lotteriansvarig: Marianne Månsson
Ledamot: Kjell-Åke Lundquist
Ledamot: Marianne Månsson
Suppleant 1: Majlis Lindberg
Suppleant 2: Anita Östlund
Suppleant 3: Ann-Britt Pettersson
Revisor: Hasse Petersson och Margaretha Petersson
Revisorssuppleanter: Gunilla Lundquist- Yvonne Jonsson
IT-ansvarig: Kjell-Åke Lundquist
Försäkringsansvarig: Kjell-Åke Lundquist
Ombud ABF: Birgitta Andersson
Suppleant ABF: Kjell-Åke Lundquist
Motionskommitté: Olof Ekström - Lisa Kalkowski - Bernt Andersson
Fest och Resekommitté: Herbert Ekström - Bernt Andersson -
Barbro Gladh
Distriktsombud: Ebba Eklund
Suppleant distriktsombud: Gunvor Ahlbin
Äldrerådet: Monica Johansson
Suppleant äldrerådet: Anita Östlund
KPR: Anita Östlund
Suppleant KPR: Iris Axelsson
Valberedning: Arne Eklund – Anita Östlund – Monica Johansson

Berga PRO-förening har under verksamhetsåret 2013 hållit 8 styrelsemöten och 8 medlemsmöten inklusive årsmötet i februari med val av styrelse och övriga funktionärer.

Årets första medlemsmöte ägde rum den 14/1 2013. 60-talet medlemmar hälsades välkomna varefter mötet inleddes med parentation över 7 avlidna medlemmar under medverkan av Carina Heverius och Berga Pro sånggrupp.
De medlemmar som avlidit under året var Erik Karlsson, Arne Thelin, Birger Johansson, Jan-Olof Jonsson, Gunder Kårhammar, Bertil Rosenlind och Ove Serrestam. Förtäringen blev gröt och skinksmörgås och som underhållning visades ett bildspel från årets julfest och medlemmarna delgavs information angående föreningens hemsida på nätet.

Årsmötet hölls den 11 februari med val av styrelse och funktionärer. Medlemmarna bjöds på kaffe med semla, varefter det blev underhållning med den eminenta Kånnakören som lockade till många glada skratt.

På medlemsmötet den 11/3 underhöll Berga PRO sånggrupp med ett blandat musikprogram och på mötet den 8/4 fick vi besök av pensionerade kirurgen Jan Schönebeck som visade bilder och berättade dråpliga och burleska episoder bland patienter och kolleger, tagna ur hans innehållsrika liv som kirurgläkare.

På medlemsmötet 13 Maj blev det underhållning i form av sång och musik av Gunilla och Lisbeth.

Torsdagen den 29/8 anordnades en speciell medlemsträff på Slussen i Lagan för att delge information till nytillkomna medlemmar angående föreningens verksamhet.

På första månadsmötet efter sommaruppehållet som hölls den 9/9 bjöd sånggruppen på ett musikprogram blandat med allsång och på mötet den 14 oktober blev det förutom medverkan av sånggruppen en intressant föreläsning av Nils Karlsson, som berättade om smålänningarnas utvandring till Amerika i slutet av 1800-talet och början på 1900-talet.

På mötet 11/11 underhöll Hasse och Gert med sång till dragspel och gitarr.

Förutom underhållning och fika på föreningens medlemsmöten har det förekommit mötesförhandlingar i sedvanlig ordning med skrivelser och rapporter från PRO riks- och distriktsorganisationer.

Det har även sålts lotter med utdelning av vinster på mötena samt försäljning av PRO:s skraplotter.

Valda representanter i föreningen har deltagit i vårens och höstens konferenser med distriktet, samt i möten med KPR, äldrerådet, samorganisationen och ABF. Föreningens medlemmar har även deltagit i utbudet av föreningens utbildningar och studiecirklar.

Årets aktiviteter i form av utbildningar och studiecirklar har bestått av följande:
Styrelsen har tillsammans med Ljungby, Ryssby och Angelstads styrelsemedlemmar deltagit i en styrelsekurs med distriktets ordförande Remi Jönsson, en representant från ABF samt nye socialchefen för Ljungby kommun Jonas Jönsson.
Kjell-Åke Lundquist har fortsatt med att leda sin påbörjade utbildning i datakunskap även i år. Han har även undervisat i bildhantering inom data.
Ann-Britt Petersson har fortsatt sin påbörjade läsecirkel i församlingshemmet med boken om Bergabygden 4.
Bernt Andersson och Herbert Ekström har varit ledare för en trafikkurs.
Medlemmar i föreningen har haft en cirkel med 13 deltagare i kortspel varannan tisdag.
Berga PRO sånggrupp har fortsatt att öva på måndagar i församlings-hemmet och har även framträtt med sångprogram på medlemsmötena samt underhållit vid den årligen återkommande kaffebjudningen på äldreboendet Åbrinken i Lagan, där föreningsmedlemmar bidragit med hembakat kaffebröd.

Årets motionsaktiviteter har bestått av följande:
Utövning av Golf på Lagans golfbana på tisdagar under sommartid
Bowling i Sunnerbohallen varannan måndag
Boule vintertid torsdagar i Berghem Ljungby och sommartid onsdagar och söndagar vid boulebanan Lagan. Dessutom har medlemmar varit deltagare i diverse tävlingar.

Rastfadderverksamhet:
Medlemmar i föreningen har ställt upp som rastfaddrar för eleverna på Åbyskolan Lagan.

Verksamhetsplanering
Styrelsen samlades den 10 oktober för verksamhetsplanering vilket har resulterat i följande målsättning för föreningens verksamhet år 2014
- Att göra ett varierat underhållningsprogram för medlemsmötena.
- Att bjuda in samtliga pensionärer till trädgårdscafé och allsångsträff
- Att fortsätta med läsecirkel, datakurser, kortspel m.m.
- Att fortsätta med seriespel i boule samt med bowling och golf.
- Att medverka vid rastfadderverksamheten vid Åbyskolan.
- Att aktivt arbeta för att nå ut till dem som har svårt att komma till våra möten.
- Att medverka på Lagandagen.
- Att samarbeta med övriga pensionärsföreningar.

PRO-vetartävlingen mellan Berga, Ryssby, Ljungby och Angelstads PRO-föreningar tilldrog sig i församlingshemmet i Ryssby den 11/4.
Tävlingsdeltagare var Anita Östlund, Lisbeth Pettersson och Tryggve Gunnarsson.
Berga PRO avgick med segern och fick därmed vara med i distriktets tävling i Hovmantorp den 16/5.

Föreningens eminenta fest och resekommitté arrangerade ett varierat och trevligt fest och reseprogram för år 2013. Det startade den 6 mars med studiebesök på Emballator Lagan Plast AB.

Den 24/4 anordnades en shoppingresa till Tyskland och den 23 Maj blev det"Gökafton" vid Bräkentorp med tipspromenad och korvgrillning.

Trädgårdscaféet hos Bernt och Birgitta i Trotteslöv, dit alla pensionärer i Berga hälsades välkomna, blev en uppskattad tillställning.
Gästartisten Vivan Svanberg-Johansson underhöll med roliga kåserier och Börje Axelsson och Göran Svensson bidrog med sång till dragspel och gitarr blandat med allsång.

Den 5/9 blev det hemlig resa " Ut i det blå" med besök på både intressanta och vackra platser och 7 november anordnades kalkonmiddag på Nygård i Ryssby, där de duktiga eleverna på Ryssbygymnasiet svarade för tillagning och servering av en utsökt 3-rätters meny.

Årets julfest hölls tillsammans med Ryssby PRO på Ryssbygården den 28/11. Där serverades julbord och det blev senare dans till Kjell-Reines orkester.

Berga PRO har för närvarande 138 medlemmar. Under det gångna året har 17 nya medlemmar tillkommit. 6 medlemmar har avlidit.

Slutligen vill vi i styrelsen rikta ett varmt tack till alla medlemmar som med intresse och stort engagemang har bidragit till att föra Berga PRO vidare. Vår förhoppning är att föreningen skall växa och att den skall utvecklas genom tillvaratagande av enskilda medlemmars kunskap och intresse.

Lagan 2014-01-07
Gun-Britt Cederholm sekreterare - Gunvor Ahlbin ordförande - Birgitta Andersson vice sekreterare - Bernt Karlsson vice ordförande - Anita Ekström kassör - Kjell-Åke Lundquist ledamot - Marianne Månsson ledamot

Lokala medlemsförmåner

I medlemsskapet i PRO ingår en mängd bra förmåner och rabatter.

Här fyller ni i era lokala förmåner.

Här fyller ni i era lokala förmåner.

Det här får du som medlem i PRO

Bli en del av gemenskapen med cirka 270 000 medlemmar. Ta del av ett brett utbud av aktiviteter över hela Sverige. I medlemskapet ingår också en mängd förmåner.

- 8 nummer av PRO pensionären

Som medlem får du Sveriges största tidning för pensionärer - PROpensionären!

- PRO Folkhögskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kanske är det nu det är dags att gå den där skrivarkursen, bättra på engelskan eller slipa ordentligt på golftekniken?

- Kostnadsfri datasupport bara för medlemmar

Som medlem har du tillgång till PRO:s egen datasupport. Supporten är öppen varje vardag kl. 8 - 18 och är helt kostnadsfri. Kontakt: 0771-171 171

- Rabatt på utlandsresor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

PROmedlemsresor är PRO:s egen resebyrå. I vårt utbud finns resor som passar olika intressen och plånböcker, med allt från aktiva resor till solsemestrar.

- Förmånliga försäkringar

Genom PRO Försäkringar kan du som medlem teckna fem olika försäkringar som är skräddarsydda efter dina förutsättningar och önskemål.