Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Berga

Verksamheten 2011

Det här gjorde vi 2011.

Två personer med hund

 

 

 

 

Verksamhetsberättelse för år 2011 Berga PRO
Berga PRO den 2012-01-21

Styrelsen samt övriga funktionärers medverkan under verksamhetsåret har haft följande sammansättning:
Ordförande: Ebba Eklund
Vice ordförande: Bertil Rosenlind
Kassör: Gunvor Ahlbin
Vice kassör: vakant
Sekreterare: Gun-Britt Cederholm
Vice sekreterare: Birgitta Andersson
Studieorganisatör, ombud ABF samt lotteriansvarig: Gunvor Ahlbin
Suppleant för ombud ABF: Vivi Johansson
Ledamöter: Kjell-Åke Lundquist och Marianne Månsson
Styrelsesuppleanter: Vivi Johansson, Ann-Britt Petersson och Anita Östlund
Revisorer: Marianne och Ove Serrestam
Revisorssuppleanter: Herbert och Anita Ekström
Motionskommitte´n: Thorsten Thyr, Lisa Kalkowski och Ann-Mari Edvardsson
Fest och Resekommitten: Majlis Lindberg, Herbert Ekström och Bernt Andersson
It och hemsideansvarig: Kjell-Åke Lundquist
Försäkringsansvarig: Kjell-Åke Lundquist
Ombud distrikt: Tryggve Gunnarsson
Suppleant distrikt: Ove Serrestam
Äldrerådet: Inga-Britt Brorsson-Johansson
Suppleant äldrerådet: Monica Johansson
KPR: Bertil Rosenlind
Suppleant KPR: Inga-Britt Brorsson-Johansson
Valberedning: Tryggve Gunnarsson, Monica Johansson och Maj-Britt Andersson

Föreningen har under verksamhetsåret 2011 hållit 8 styrelsemöten och 8 medlemsmöten, bland dessa inräknat årsmötet i februari som inleddes med att Carina Heverius höll parentation över de medlemmar som avlidit under året. Det förättades sedan val av styrelse och övriga funktionärer i föreningen och serverades kaffe med semla, varefter det blev underhållning i form av sång och musik av Krister och Jan-Erik.
Mötesförhandlingar med information om skrivelser, rapporter, studier m.m har sedan på årets månadsmöten företagits i sedvanlig ordning samt dessutom försäljning av lotter och lotteridragning. Det har även bjudits på underhållning av skiftande slag. På mötet i januari kom Bengt-Olof Hoof från Dannäs och bjöd på tänkvärda visor till gitarr av evangelisten Nils Nygren även kallad Kristenhetens Evert Taube, varvat med berättelser ur diktarens innehållsrika liv. Mötet i mars fick besök av trubaduren Börje Axelsson som bjöd oss på en uppskattad underhållning i form av visor till gitarr från 1850-talet fram till vår tid. Till mötet i april kom Janssons blommor och visade oss sina fina
blomsterarrangemang. Underhållningen på sista mötet före sommaruppehållet stod Ebba Eklund för genom att hon läste för oss vad hon skrivit ner om sin innehållsrika och fängslande levnadshistoria.

Till första mötet efter sommaruppehållet i september kom kommunens kostchef Annica Tor Lindberg och medhjälpare Maria Sjödin och talade om vikten av en näringsriktig kost och i oktober fick vi njuta av vacker och stämningsfull underhållning av SAMS gruppen. I november besöktes vi av Torvald Dolk som förevisade vackra naturbilder från trakterna runt Tutaryd.

Valda representanter i styrelsen har deltagit i vårens och höstens konferenser samt i möten med KPR, samorganisationen och ABF. Delar av styrelsen samt övriga medlemmar har tagit del av det utbud av utbildningar, kurser och studiecirklar som funnits tillgängliga i föreningen. T.ex har Kjell-Åke Lundquist varit på kurs för försäkringsansvariga genom Wäxjö ABF och Marianne Månsson och Birgitta Andersson har deltagit i allmän styrelsekurs vid folkhögskolan i Gysinge. Ebba Eklund var på utbildning i medlemsregistrering/medlemsvård genom ABF i Araby. Birgitta och Bernt Andersson deltog i reseledarkurs den 13 september. Bernt, Birgitta, Gunvor och Ebba samt undertecknad reste sedan till PROs inspirationsdag i Eringsboda den 20/9. I den årliga styrelsekursen på Teraza deltog Ebba, Gunvor och Birgitta.

Den datakurs som Kjell-Åke Lundquist startade upp i november 2010 fortsatte under året 2011 med 27 timmar. Totalt från starten har det blivit 89 timmars utbildning. Ann-Britt Petersson har haft en läsecirkel om boken Sälleberg med 8 edverkande under 12 timmar och Ebba ledde en kurs i japanskt broderi med 11 medverkande, 7 timmar. Föreningens hemsida har utvecklats vidare av Kjell-Åke Lundquist och all information om vad som sker i Berga PRO vad gäller möten och olika aktiviteter finns nu att tillgå på nätet.

Motionsaktiviteter har utövats regelbundet sommartid. Det har varit boule vid Ringbadet i Lagan på onsdagar om vädret tillåtit, samt vintertid torsdagar i boulehallen ”Jobero”i Berghem. Det har även varit bowling varannan måndag vi Sunnerbohallen i Ljungby.

En bussresa för föreningens allra äldsta medlemmar till Ryssbygården anordnades den 25/5.

I övrigt har styrelsen och övriga föreningsmedlemmar anordnat uppskattade bjudningar på Bergagården och Åbrinken med hembakat kaffebröd och underhållning av Glada Toner.

PRO vetartävlingen gick av stapeln den den 3/5 och ledde till en utslagsfråga mellan Ryssby och Ljungby, men det gav inget mer än de 12 poäng som de båda lagen hade. Ryssby och Ljungby segrade således med 12 poäng, Berga kom tvåa och sist Angelstad med 7 poäng. Deltagare från Berga PRO var Anita Östlund, Tryggve Gunnarsson och Kjell-Åke Lundquist.

Nya medlemmar från 2010 och 2011 var inbjudna till Ebba Eklunds hem i Spången, Vittaryd tillsammans med delar av styrelsen .
Det blev 14 personer som kom för att få information, fika och social samvaro.

Det arbete vår suveräna fest och resekommitté har åstadkommit under året har resulterat i följande trevliga och intressanta resor, utflykter och tillställningar sommaren och hösten 2011:
- 22 mars: Studiebesök vid postteminalen i Alvesta.
- 26 maj: Gökafton och grillning vid Sundet, Dörarp med flera roliga aktiviteter under kvällen.
- 2 juli: Sommarfest i Piggaboda i mycket vacker omgivning med god mat, allsång, musiktävling m.m.
- 21 juli: Trädgårdscafé hos Bernt och Birgitta i Trotteslöv med kaffe i trädgården och flera roliga aktiviteter
- 21-23 augusti: Uppskattad resa till Tyskland. Resa under 3 dagar till Rugen med Ryssbybuss. Frukost och middag samt alla utflykter med reseledare ingick till ett pris av 2950:- 38 pensionärer deltog i resan.
- 21 oktober: Fin kalkonmiddag på Nygård i Ryssby med 3-rätters meny.
- 1 december: Årets julfest tillsammans med Ryssby PRO på Nygård i Ryssby. Det bjöds på julmat och dans till levande musik.

Berga PRO har under år 2011 utökats med 15 nya medlemmar, 5 har avlidit och vi har för närvarande 125 medlemmar i föreningen.

Den ekonomiska rapporten avläggs av kassören Gunvor Ahlbin.

Slutligen vill styrelsen framföra ett varmt tack till samtliga som genom visat engagemang och intresse hjälpt till att föra Berga PRO vidare. Det är styrelsens förhoppning att vår förening skall växa genom att vi tar tillvara varje enskild medlems kunskap och intresse.

Dag som ovan

Gun-Britt Cederholm sekreterare Berga PRO

Lokala medlemsförmåner

I medlemsskapet i PRO ingår en mängd bra förmåner och rabatter.

Här fyller ni i era lokala förmåner.

Här fyller ni i era lokala förmåner.

Det här får du som medlem i PRO

Bli en del av gemenskapen med cirka 270 000 medlemmar. Ta del av ett brett utbud av aktiviteter över hela Sverige. I medlemskapet ingår också en mängd förmåner.

- 8 nummer av PRO pensionären

Som medlem får du Sveriges största tidning för pensionärer - PROpensionären!

- PRO Folkhögskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kanske är det nu det är dags att gå den där skrivarkursen, bättra på engelskan eller slipa ordentligt på golftekniken?

- Kostnadsfri datasupport bara för medlemmar

Som medlem har du tillgång till PRO:s egen datasupport. Supporten är öppen varje vardag kl. 8 - 18 och är helt kostnadsfri. Kontakt: 0771-171 171

- Rabatt på utlandsresor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

PROmedlemsresor är PRO:s egen resebyrå. I vårt utbud finns resor som passar olika intressen och plånböcker, med allt från aktiva resor till solsemestrar.

- Förmånliga försäkringar

Genom PRO Försäkringar kan du som medlem teckna fem olika försäkringar som är skräddarsydda efter dina förutsättningar och önskemål.