Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Valbo
Den 20 oktober kunde Christina Tallberg avslöja att Jula Hotell & Konferenser köper Gysinge Herrgård av PRO. Foto: Anneli Nygårds

Den 20 oktober kunde Christina Tallberg avslöja att Jula Hotell & Konferenser köper Gysinge Herrgård av PRO. Foto: Anneli Nygårds

Kategorier:
Publicerad:

Jula köper Gysinge av PRO

Den 20 oktober kunde PRO:s ordförande Christina Tallberg avslöja att hotellkedjan Jula Hotell & Konferenser köper Gysinge Herrgård av PRO.

PRO har ägt herrgården sedan 1969, men i början av maj tog styrelsen beslut om att sälja anläggningen. Bakom beslutet låg att folkrörelsen PRO inte har råd att driva en så stor anläggning; när sedan pandemin slog undan benen för verksamheten på herrgården fanns ingen annan utväg.
Försäljningen innebär dock inte att PRO lämnar Gysinge. I försäljningen ingår att PRO:s folkhögskola kommer att vara kvar där med sin verksamhet.
För Jula Hotell & Konferenser blir Gysinge där fjärde anläggningen man äger och driver, över övertagandet i januari 2022.
I ett pressmeddelande skriver Karl-Johan Blank, ägare och koncernchef i Jula Holdingkoncernen: "Personligen är jag mån om att ta hand om den här typen av äldre fastigheter. Då kan vi fortsätta att värna det som byggts upp, samtidigt som vi kan utveckla fastigheten vidare för framtida generationer".
I PRO:s avtal med Jula ingår att all personal går över till den nya verksamheten och blir anställda av Jula istället.
Jula visade tidigt intresse för fastigheten som utöver herrgården även består av ytterligare hela 16 byggnader.
Jula grundades 1979 som ett familjeföretag och är kanske mest känt för sina varuhus; i dag finns sammanlagt 113 varuhus, 60 i Sverige, 37 i Norge och 16 i Polen. Hotell & konferens-verksamheten ingår i sektionen Jula Holding. Hela koncernen har runt 4.000 anställda och huvudkontoret är i Skara.
Här kan du läsa Christina Tallbergs ordförandebrev om försäljningen.

Text: Ulf Lindman