Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Korsnäs-Vika PRO

Promenad längs Runn 5 september 2019

24 personer trotsade blåsvädret och gick den 5 september en vandring i Hosjö arrangerad av PRO Korsnäs-Vika.

Hosjöpromenad.

Hosjöpromenad.

Johnny Färlin guidar.

Johnny Färlin guidar.

Vandringen utgick från KIF:s Ungdomsvallen och förbi Orkla mot Skutudden.

Längs vägen lämnades information om Orkla, tidigare Gema. Jan Tollsten och Hasse Berglund, båda tidigare anställda där, turades om att berätta om fabriken.

Fabriken ligger vackert vid sjön Runn och invigdes i september 1974. Där tillverkas tvålar, schampo och många andra hygienprodukter. Det har varit många ägare under åren. Gema köptes upp av Astra som sedan blev uppköpt av amerikanska Playtex. 1986 blev företaget en del av Mölnlycke. Därefter har det ägts av Cederroth, Alberto-Culver, CapMan och numera Orkla.

Jonny Färlin tog sedan över och berättade om sågverket och lådfabriken som legat längs promenadvägen.

Carlsfors såg anlades vid Hosjön i början av 1900-talet men brann tyvärr ner. Lådfabriken flyttades efter branden år 1947 till det sågverk som redan fanns på udden, bakom nuvarande Orkla.

Jonny berättade om verksamheten och visade på lämningar längs vägen. Han visade bland annat på var det funnits en barkmaskin och en barktipp där det var så varmt att det aldrig låg snö där på vintern. Korsnäs IF hämtade jord därifrån när ungdomsvallen gjordes i ordning.

Där har också funnits en flistugg och flisen kördes till Kvarnsvedens pappersbruk. Man tillverkade lådor i byggsatser, långt före IKEA. Där fanns också ett sliperi där sågbladen slipades.

Det blev en intressant promenad som avslutades med en blåsig fikapaus vid sjön Runn.

Jan Berglund tackade guiderna för informationen och överlämnade två PRO-lotter vardera med en önskan om storvinst.