Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Ramsele-Edsele

Studiebesök på Samhall 2015

Personer framför träd

Studiebesök på Samhall Ramsele 10/11 2015

Tisdag den 10 november samlades vi en grupp PROare för studiebesök på Samhall.

Vi blev väl mottagna med kaffe och gott fikabröd av produktionschefen Kristofer Nyman och produktionsgruppchefen Åke Blomqvist. Då vi var så många som 21 personer delades vi in i två grupper där den ena gruppen först fick information och sedan en rundvandring på arbetsplatsen och den andra gruppen började med rundvandring och sedan information. Som ett kuriosa kan nämnas att i konferensrummet fanns en målning på ena väggen målad 1966 av konstnären Ivar Hjertqvist.

Tre viktiga ledord för Samhall är: Samhällsnytta, Kundnytta och Medarbetarnytta. Samhall ägs av staten och är ett av Sveriges största företag med ca 20.000 medarbetare på 250 orter och omsätter ca 7 miljarder per år. Samhall i Ramsele har funnits i över 30 år, har för dagen 66 anställda och omsätter ca 25 miljoner. De som kan få anställning hos Samhall har någon form av funktionsnedsättning och ambitionen och målsättningen är att varje år skall 6 % av de anställda kunna gå över till en annan arbetsgivare. De som idag arbetar på Samhall kommer från ett stort upptagningsområde, från Sollefteå i öster till Jämtlands-Änge i väster.

Vid Samhall i Ramsele tillverkar man en väldig massa olika produkter: ventilationsgrejor; stegar till Volvo Trucks; elkomponenter; skorstenar; tillbehör till skorstenssystem; takhuvar; vägskyltar; klämmor mm. Man tillverkar ca 100 tallriksställ för drygt 100 tallrikar varje vecka (dessa ställ lär finnas vid nobelfestens middagar) och 7000-9000 långfärdsskridskor till Lundhags varje år. Det var imponerande så mycket produkter man tillverkar och som vi inte hade en aning om. Och eftersom man tillverkar så mycket olika produkter finns det möjlighet för personalen att rotera på arbetsplatsen och arbeta med olika moment och på det viset få en mera stimulerande och utvecklande arbetsmiljö.

Det visade sig också vid rundvandringen att personalen var nöjd med sin arbetsplats, alla var glada och visade gärna upp vad de arbetade med. Några tyckte att det var bra att vi kom och såg vad de tillverkade och menade att Samhall kanske skulle ha ”öppet hus” ibland för att sprida kunskap om vad Samhall sysslar med då det fortfarande finns en attityd att Samhall är en ”skyddad verkstad”. Vi som var där på studiebesök kan bara hålla med och konstatera att det var så mycket mera avancerade tekniska maskiner och så mycket större utrymmen än vi hade räknat med. Och vi blev som tidigare nämnts imponerade av att det tillverkades så många olika produkter. Vi är verkligen glada att vi gjorde det här studiebesöket och att vi har ett Samhall som vi kan vara mycket stolta över och den bilden ska vi hjälpas åt att sprida i Ramsele och Edsele med omnejd.

Text: Sonja Sandström