Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Bok Vi kommer med hjärta hem till dig

Att skirva om det han sett har varit givande för Elliot Baron. Foto: Bokförlag it-lit.

Kategorier:
Publicerad:

En nära berättelse om Sveriges nedslimmade hemtjänst

Många äldre är i dag beroende av hemtjänsten. Men hur är det egentligen att arbeta med att hjälpa seniorer med vardagens problem? Det vet Elliot Baron som skriver om sina upplevelser i den poetiska boken Vi kommer med hjärta hem till dig.

Det finns ett stort behov av mer tid hos varje brukare inom hemtjänsten. Det är tydligt när man läser boken Vi kommer med hjärta hem till dig. I olika lägenheter och rum möter vi äldre som dagligen tar emot hemtjänst för att få hjälp med allt från att ta medicin till att klä på sig eller städa köket.

– Varannan sida är ett slags porträtt där behov och livsöden varvas. Både textens form och innehåll är ett försökt att spegla själva jobbet som består av tidsbegränsade möten och arbetsuppgifter. Perspektivet i boken växlar hela tiden mellan anställda och de äldre, förklarar Elliot Baron som skrivit boken.

Elliot Baron, 29 år från Stockholm, har arbetat inom vården sedan gymnasiet. Först inom hemtjänsten, sedan som undersköterska och nu senast som sjuksköterska. Vi kommer med hjärta hem till dig är hans första bok. Att skriva en bok om det han sett var något som skedde naturligt.

– De flesta människorna spenderar ju väldigt många timmar på sin arbetsplats. Då känns det ganska naturligt att man funderar dels på arbetsmiljö, men också på små detaljer som stannar kvar. Det finns något speciellt med att utföra arbetsuppgifter i hemmiljöer, där man kommer väldigt nära människor. Jag tycker det finns något vackert i det osminkade och vardagliga, säger han.

Många äldre med hemtjänst i Sverige

I dag har över 250 000 personer i Sverige beviljad hemtjänst i ordinärt boende i. Men hur är det då att möta så många äldre som är så beroende av ens arbete?

– Man besöker ofta samma människor varje dag under längre perioder och det skapar ju relationer. Att få ta del av de äldres historier och erfarenheter och samtidigt besöka alla dessa lägenheter. Det är ju häftigt. Genom arbetsuppgifterna uppstår en slags närhet, säger Elliot Baron.

I media kan det ofta rapporteras om missförhållanden inom just hemtjänsten medan det finns andra fall där hemtjänsten prisas.

Det är nog ingen nyhet att äldreomsorgen i form av organisation och arbetsmiljö har många brister. Att det till exempel är tungt, stressigt och dåligt betalt. Jag tror de flesta vet om detta, oavsett om du arbetar med det eller inte.

Men de finns också många positiva delar med att arbeta inom hemtjänsten.

– Det är en fin gemenskap man får mellan både äldre och kollegor. Jag har många fina minnen från åren inom hemtjänsten, förklarar han.

Och att arbeta inom hemtjänsten och vården, har gett Elliot Baron perspektiv på åldrandet.

– Åldrandet är mycket kroppsligt. Därför tar det också en stor plats i boken. Kroppar som behöver hjälp. Jag tycker också att det finns något fint med att en kropp hjälper en annan. Till slut blir vi alla beroende av andra för att klara av vardagen. Det är en slags kollektiv erfarenhet, avslutar han.

Text: Cecilia Corfitsen.