Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Bostadstillägg

På Pensionsmyndighetens hemsida kan man göra preliminära uträkningar för att få reda på om man är berättigad till bostadstillägg. Foto: Pixabay.

Kategorier:
Publicerad:

Så fungerar bostadstillägget

Runt 170 000 pensionärer är i dag berättigade att få bostadstillägg men har missat att ansöka om det, enligt rapport från Riksrevisionen. Samtidigt saknar många äldre kunskap om hur bostadstillägget fungerar.

Sex av tio som ansöker om bostadstillägg får det beviljat. Men processen kan ta lång tid och är inte helt enkel. Bostadstillägget är ett så kallat skattefritt tillägg till den allmänna pensionen och är även en del av grundskyddet, liksom garantipensionen.

– Tillägget är ett stöd för de med låg pension, små tillgångar och låga inkomster, säger Sabina Masic, enhetschef för bostadstillägg på Pensionsmyndigheten till Expressen.

Men det är inte alla som känner till att bostadstillägget finns. Runt 170 000 pensionärer anses vara berättigade till bostadstillägg men har ändå inte ansökt om att få det, enligt rapport från Riksrevisionen. En anledning tros vara, att det kan upplevas krångligt att ansöka om tillägget.

– Jag tror att många äldre saknar kunskap om hur systemet fungerar. Det finns också problem med att vissa äldre tror att det handlar om ett bidrag när det handlar om ett stöd som man är berättigad till. För många pensionärer kan bostadstillägget innebära viktiga kronor som gör skillnad i vardagen, säger Ingemar Hamskär, sakkunnig i pensionärers ekonomi hos PRO.

Under det första halvåret 2021 fick också ungefär tre av tio pensionärer som ansökt om bostadstillägget, avslag. Det är en minskning jämfört med samma period förra året då 44 procent av ansökningarna avslogs enligt ny statistik från Pensionsmyndigheten.

– Bostadstillägget presenteras ofta som ett supertillägg för pensionärer, men många av de som söker får avslag eftersom de inte uppfyller kraven. Ett enkelt sätt att ta reda på om man kan få bostadstillägg är att använda verktyget på Pensionsmyndigheten.se för att göra en preliminär beräkning, säger Sabina Masic, enhetschef för bostadstillägg på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Fler åtgärder för pensionärerna

I höstbudgeten presenterade regeringen flera åtgärder för att förbättra ekonomin för de pensionärer som har det svårt. Dels föreslogs konsumtionsstödet i bostadstillägget höjas med 200 kronor för ogifta och 100 kronor för gifta, dels föreslogs att bostadskostnadstaket, det vill säga den maximala bostadskostnad som kan beaktas vid beräkning av bostadstillägg, höjas från 7 000 till 7 500 kronor per månad.

För de med bostadskostnad under 7 000 kronor per månad, innebär regeringens nya förslag att bostadstillägget ökar med 200 kronor per månad. För höjningen av bostadstillägget föreslår regeringen 1 022 miljoner kronor i budgeten för 2022. Sju extra miljoner föreslås även gå till Pensionsmyndigheten för 2022, 2 miljoner kronor årligen från och med år 2023 för att administrera bostadstillägget för pensionärer.

– PRO välkomnar förslaget om ett förstärkt bostadstillägg i regeringens budgetförslag. Det är ett steg i rätt riktning. Bostadstillägget är ett komplement och en del av vårt pensionssystem. Det är mycket träffsäkert för att stärka ekonomin för de pensionärer som har lägst inkomster, säger Ingemar Hamskär.

På Pensionsmyndighetens hemsida kan man göra preliminära uträkningar för att få reda på om man är berättigad till bostadstillägg. De har även digitala möten där man kan få hjälp att ansöka om bostadstillägget. Det är bra att ha bank-ID innan man söker kontakt för att snabba på processen.

Fakta- Bostadstillägg

Du måste vara över 65 år.

Din bostadskostnad, dina inkomster, tillgångar och familjesituation avgör vad du kan få i bostadstillägg.

Du behöver ta ut hela din allmänna pension och premiepension.

När du ska göra en beräkning, se till att du har alla aktuella uppgifter till hands, till exempel hyresspecifikation, utbetalningsbesked från tjänstepension och andra inkomster, din senaste inkomstdeklaration från Skatteverket samt årsbesked från din bank.

De flesta som har bostadstillägg bor själva, betalar 4000 kronor eller mer för sitt boende och har sammanlagt lägre än 14 000 kronor i pension och andra inkomster varje månad efter skatt.

Läs mer här om hur du kan räkna ut ditt bostadstillägg. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: Cecilia Corfitsen