Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Hyresrätt

Att bo på särskilt boende kan vara dubbelt så dyrt som att bo kvar hemma. "Oacceptabelt", enligt PRO:s Christina Tallberg. Foto: Pixabay.

Kategorier:
Vård & omsorg
Publicerad:

Oacceptabelt med för höga kostnader på särskilda boenden för äldre

I veckan rapporterade Hem & Hyra om dubbelt så höga boendekostnader för äldre boende på särskilda boenden i jämförelse med de som bor i vanliga hyreslägenheter. ”Vi ska nu ”gå till botten” med hur dessa hyror sätts och vad som räknas in”, säger Christina Tallberg, ordförande hos PRO.

Pensionärer på särskilda boenden har upp till 160 procent högre boendekostnader jämfört med pensionärer i vanliga hyresrätter. Det visar en ny granskning som tidningen Hem & Hyra har gjort. I 194 kommuner av 290, har över 50 procent pensionärer högre boendekostnader på särskilda boenden jämfört med pensionärer i vanliga hyresrätter. Störst skillnad är det i Storfors kommun där skillnaden är 160 procent.

I 25 av landets kommuner är det till och med dubbelt så dyrt eller mer, utan att räkna in mat och omvårdnadskostnader enligt granskningens statistik från Pensionsmyndigheten. I artikeln beskrivs även hur äldre bland annat fått tvingas sälja bil och säga upp tidningsprenumerationer för att ha råd att bekosta boende, när en part exempelvis blivit demenssjuk och fått flytta till särskilt boende för omvårdnad.

Men att prata om sin egen knackande ekonomi är svårt för många.

– Det är en jobbig situation, att prata om ekonomi och fattigdom och majoriteten av de jag kontaktade ville inte vara med i reportaget, säger Marcus Derland, journalisten bakom granskningen till SVT.

Oacceptabelt enligt PRO

PRO:s ordförande Christina Tallberg ser nu allvarligt på de höga boendekostnaderna på särskilda boenden.

– Det är oacceptabla höga kostnader att bo i särskilda boenden jämfört med egna bostaden. Den enskilde äldre får betala den höga hyran och alla har inte möjlighet att ansöka om bostadstillägg. Hyran från kommunernas sida ska inte sättas efter att de tror att den stora gruppen får bostadstillägg, säger hon.

Christina Tallberg nämner även att gemensamma utrymmen och korridorer som ingår i hyran, måste noggrant redovisas och inte bara schablonmässigt läggas till på hyran.

– Lägenheterna i särskilda boenden är små och har ofta ingen hög standard. Det gäller också att ta i beaktande alla andra saker som tillkommer till hyran, i en del kommuner hyra av säng och så vidare. I omsorgsavgiften finns också ett övre tak och när det gäller matkostnaderna, så är den också mycket olika från cirka 2000 kronor till över 4000 kronor i månaden. Här gäller det också att se vad som den äldre betalar för, säger Christina Tallberg

Socialdepartementets agerande

Att jämföra de olika priserna på landets särskilda boenden, är något som regeringen inte har prioriterat tidigare. Efter Hem & Hyras granskning säger Hallengren till SVT att socialdepartementet nu kommer att titta på siffrorna.

– Vi ska naturligtvis titta på det som Hem & Hyra tagit fram med hjälp av Pensionsmyndigheten. Men det är svårt att göra en jämförelse när ett särskilt boende många gånger är nyrenoverat eller nybyggt och innehåller gemensamhetsutrymmen. Till skillnad från en hyresrätt där man själv har valt hur stort man vill bo och hur standarden ska vara. Men varje kommun måste titta på det här, säger Lena Hallengren (S), socialminister till SVT.

PRO kommer nu att lyfta frågan vidare.

– Från PRO kommer vi att engagera våra ledamöter i Kommunala Pensionärsrådet (KPR) för att först få en ordentlig redovisning hur hyres- och matkostnader beräknas och självklart ska vi också uppvakta ansvariga politiker. PRO kommer att ”gå till botten ” med att få fram hur hyrorna sätts och vad som inräknas, avslutar Christina Tallberg.

Fakta

Siffrorna i artikeln bygger på uppgifter om boendekostnader per kvadratmeter för alla pensionärer som hade bostadstillägg i december 2020. I boendekostnad ingår främst hyra, el och sophämtning och räknas fram av Pensionsmyndigheten.

Text: Cecilia Corfitsen