Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

En kassa och kassaband i en mataffär.

Riksbanken är inte nöjd med att allt fler affärer tar bort möjligheten till kontant betalning. Foto: Mostphotos.

Kategorier:
Pension
Publicerad:

Riksbanken kräver att kontanterna finns kvar

Myndigheten försvarar kontantanvändandet i sin nya rapport. Samtidigt gör regeringens utredare positiva uttalanden om rätten att betala hur man vill.

Uppemot en miljon svenskar tycker att det är enklare, eller är tvungna, att använda kontanter när de betalar. Och de har medhåll av många fler: 44 procent av svenskarna är negativt inställda till att användningen av kontanter minskar. Det visar Riksbankens nyutkomna Betalningsrapport Länk till annan webbplats..

Fler och fler nekas att betala kontant

Betalningsrapporten är en undersökning om svenskarnas betalningsvanor som publiceras vartannat år. Den nya rapporten konstaterar att användandet av kontanter fortsätter att minska. Bara vart tionde butiksköp görs med kontanter. Men det är inte alltid ett fritt val. Många butiker har helt enkelt slutat ta emot kontanter.

För PRO har det länge varit en viktig fråga att man själv ska få välja hur man betalar. Och Riksbanken håller med. Myndigheten skriver att den är ”positiv till att regeringen har tillsatt en utredning som ska utreda möjligheten att betala livsnödvändiga varor med kontanter. Den bör leda till att kontanterna får ett starkare juridiskt skydd.”

Riksbanken påpekar också att kontanterna har ett starkare sådant skydd i andra länder, bland annat i Norge och Danmark.

Kontanter är bra för beredskapen

Riksbanken pekar också på att kontanter är en del av ett motståndskraftigt betalningssystem. Kontanter fungerar även om mobilnäten slutat fungera och strömmen är försvunnen. Bland annat därför vill Riksbanken att det måste komma ny lagstiftning som gör handlare skyldiga att ta emot kontanter vid köp av livsnödvändiga varor och tjänster, som exempelvis mat, mediciner och bensin. Och det är bråttom, anser banken: annars riskerar kontanterna ”att bli närmast oanvändbara som betalningsmedel inom en snar framtid”.

Kriminaliteten är inget argument

Riksbanken vänder sig mot argumentet att kontanterna måste minska för att motverka kriminalitet: ”Arbetet med att bekämpa den kriminella ekonomin är mycket viktigt. Det är dock Riksbankens uppfattning att det samtidigt inte ska leda till att butiker och andra företag slutar att acceptera kontanter. Så länge konsumenter och företag behöver och vill använda kontanter bör de kunna göra det.”

Som en alternativ åtgärd föreslår Riksbanken att införa vissa beloppsgränser. Det skulle försvåra för den kriminella ekonomin utan att ställa till det för vanliga kunder.

Positiva tongångar i riksdagen

Veckan efter publiceringen av Riksbankens rapport höll ett riksdagsseminarium där bland andra Björn Eriksson från Kontantupproret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. deltog. Stämningen var optimistisk, bland annat tack vare den nya utredning som regeringen tillsatt och som uteslutande ska hantera frågan om kontanterna. Den startade 1 februari och ska redovisas före årsskiftet.

Utredaren Dennis Dioukarev (SD) berättade under seminariet att han vill leverera ett förslag som stärker kontanternas ställning i Sverige. PRO kommer att sitta med i utredningens referensgrupp. En knäckfråga kommer att vara var man sätter gränsen för vad som är ”livsnödvändiga varor” – de varor som de flesta är överens om ska kunna betalas kontant.

Kontantupproret sände seminariet på sin Facebooksida, klicka här Länk till annan webbplats. för att se det. Det finns också att se här på SVT Play Länk till annan webbplats..

Text: PRO