Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

En kvinna i grå kappa står i en port och knappar på en porttelefon.

All elektronik som inte har stöd för 4G eller 5G måste bytas ut till nyare modeller.

Kategorier:
Aktuellt
Publicerad:

2G och 3G-näten släcks – har du koll?

De kommande åren kommer de äldre svenska mobilnäten att fasas ut och ersättas med 4G och 5G. Du kan ha apparater hemma som behöver bytas ut.

Att 2G- och 3G-näten försvinner innebär att allt som är beroende av uppkoppling till dessa gamla nät slutar fungera. Det handlar om allt från äldre mobiltelefoner till larm, kortterminaler och nödtelefoner i hissar. I den nya informationskampanjen Byt nät nu Länk till annan webbplats. uppmanar bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige Länk till annan webbplats. tillsammans med mobiloperatörerna Tele2, Telenor, Telia och Tre alla att se över och byta ut gamla lösningar till modern teknik – innan näten stängs. För till exempel Telias del kommer 2G-nätet att släckas 2027.

Varför måste 2G och 3G tas bort?

All teknik blir förr eller senare gammal och behöver uppgraderas. De gamla näten uppfyller inte det digitala samhällets höga krav på säkerhet. Genom att stänga de allt mindre använda 2G- och 3G-näten frigörs kapacitet till att erbjuda snabbare, stabilare och säkrare tjänster via 4G och 5G.

Enheter och utrustning som berörs är äldre mobiltelefoner och utrustning för mobilt bredband, men även en stor mängd uppkopplade saker. Det kan handla om larmanläggningar, telefonväxlar, kortterminaler, elmätare, värmepumpar, fjärrstyrningsutrustning, parkeringsautomater, spårningsutrustning, videoövervakning, trygghetslarm och trygghetstelefoner.

Byte av trygghetstelefoner och trygghetslarm

En viktig utrustning som många äldre har är just trygghetstelefoner och trygghetslarm. De hanteras i allmänhet via kommunerna. I många kommuner pågår just nu arbete med att byta ut utrustningen – i Stockholm har två tredjedelar redan bytts. Där tar Äldreförvaltningen kontakt med alla som behöver byta, och man behöver inte göra något själv. Med stor sannolikhet fungerar det likadant i andra kommuner. Om man ändå är osäker kan man förstås kontakta sin kommun och fråga.

Kontrollera värmepumpen

Andra praktiska åtgärder kan handla om att byta ut äldre mobiltelefoner mot nya, att aktivera 4G-samtal på mobiltelefonen eller att byta ut en del gamla routrar och modem. Där behöver man ta ett större ansvar själv eller ta hjälp av en anhörig. Annan utrustning som kan vara uppkopplade mot 2G- eller 3G-nätet är till exempel fjärrstyrda värmepumpar, hemlarm, videoövervakning och spårtaggar för husdjur och cyklar. I de fallen är det bra att stämma av med leverantören om utrustningen kommer att fortsätta fungera.

Information om hur du går praktiskt till väga med de olika uppdateringarna finns hos de olika operatörerna: Telia, Tele2 med flera. Länkar till deras information finns på Byt nät nu:s hemsida.

Läs svar på de vanligaste frågorna på bytnät.nu Länk till annan webbplats.

Text: PRO