Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Fasader på flervåningshus i solsken

Ungefär var sjunde pensionär har bostadstillägg i dag. Foto: Marek Lumi/Unsplash.

Kategorier:
Pensionärers ekonomi
Publicerad:

Har du rätt till bostadstillägg?

En bit in på det nya året är det många som funderar över hur ekonomin ska gå ihop. En förmån att hålla koll på är bostadstillägget.

Bostadstillägg är ett tillägg till din allmänna pension som du ansöker om hos Pensionsmyndigheten. Det är inte en förmån som alla har rätt till, utan det görs en individuell prövning. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få tillägget. Vid en ansökan om bostadstillägg prövas även rätten till äldreförsörjningsstöd.

Gör ett test för att se om du kan få bostadstillägg

På Pensionsmyndighetens hemsida kan du göra ett enkelt test för att se om du har rätt till bostadstillägg eller inte. Det är en bra tjänst att använda innan du söker. Du kan göra om testet flera gånger och ingenting registreras.

Klicka här för att testa om du har rätt till bostadstillägg Länk till annan webbplats.

För att göra testet behöver du har uppgifter om bostadskostnad, inkomster och tillgångar tillgängliga.

Om du får svaret att du kan gå vidare med en ansökan, kan du göra den på pensionsmyndigheten.se/ansokbt Länk till annan webbplats.. I webbansökan finns förklarande texter som hjälper dig att fylla i rätt uppgifter.

Andra sätt att ansöka

Du kan även ansöka via blankett som du laddar ner från Pensionsmyndighetens hemsida, hämtar på ett servicekontor eller beställer från Pensionsmyndighetens kundservice.

Behöver du hjälp att göra en beräkning eller fylla i en ansökan kan du besöka ett servicekontor eller ringa Pensionsmyndighetens kundservice. Även en anhörig kan göra ansökan.

Digitala informationsmöten

Pensionsmyndigheten erbjuder även digitala informationsmöten om bostadstillägg för dig som är pensionär, anhörig eller god man. Man behöver inte anmäla sig och det är gratis. Under mötet finns det möjlighet att ställa frågor via en chatt.

Digitalt möte om bostadstillägg Länk till annan webbplats.

Text: PRO