Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Två kvinnor står vid varsin bankomat.

Andelen som har förtroende för pensionssystemet har minskat med tio procentenheter sedan i våras. Foto: Mostphotos.

Kategorier:
Pensionärers ekonomi
Publicerad:

Minskat förtroende för pensionssystemet

Fyra av tio svenskar uppger att de har lågt förtroende för det svenska pensionssystemet. Det visar en ny mätning från Skandia.

Svenskarnas förtroende för pensionssystemet har sjunkit ordentligt på senast tiden. Det visar en ny mätning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som Novus gjort på uppdrag av pensionsbolaget Skandia.

I mätningen uppger 24 procent att de har mycket eller ganska högt förtroende för det svenska pensionssystemet, medan 39 procent svarade att de har mycket eller ganska lågt förtroende. Vid föregående mätning var motsvarade siffror 34 respektive 31 procent.

–Det enda som varaktigt kan höja förtroendet är att pensionssystemet levererar högre pensioner. Nästa år höjs inkomstpensionerna med bara en procent, och pensionärernas köpkraft urholkas. Samtidigt ligger det flera förslag på bordet som skulle kunna höja pensionerna relativt snabbt. Det är klart att folk blir missnöjda om det inte händer något, säger PRO:s ordförande Åsa Lindestam.

PRO har föreslagit en gaspedal i pensionssystemet, som skulle göra att överskottet i pensionssystemet kommer pensionärerna till godo. Tillsammans med en höjning av de pensionsavgifter som arbetsgivarna betala in ,skulle det kunna ge 10 procent högre pensioner inom ett antal år.

Läs mer om vad PRO tycker om pensionerna här

Text: PRO