Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Närbild på händer som håller i en mobiltelefon.

Att själv bestämma när det är dags för att köpa någonting är ett av de bästa skydden mot bedragare. Foto: Anneli Nygårds.

Kategorier:
Publicerad:

Tio sätt att skydda sig mot nätbedrägerier

Se upp när du handlar de sista klapparna på nätet. Nu i julstressen passar bedragarna på.

Nästan alla vuxna svenskar har någon gång handlat på nätet. Många har tyvärr också erfarenheter av att ha blivit lurade. Inför jul handlar bedrägerierna ofta om falska annonser på internet eller i sociala medier. Mejl och sms som försöker lura till sig konto- och kortuppgifter är också vanliga.

Men det finns sätt att skydda sig.

  • Ha som grundprincip att när du ska köpa någonting, så kontaktar du butiker och näthandlare på eget initiativ.

  • Lita inte på att avsändaren i ett mejl eller sms stämmer. Det går att förfalska de namn eller nummer som visas. Granska trovärdigheten på fler sätt än att bara titta på namnet.

  • Klicka inte på länkar eller bilagor som kommer i sms eller mejl.

  • Kolla om information som kommer i ett mejl eller sms verkar stämma med annan information som du hittar på till exempel företagets hemsida. Om företaget är välkänt, kontakta dem och fråga om de verkligen har skickat det där sms:et eller mejlet.

  • Om det är första gången du handlar i en butik, titta först efter omdömen på nätet. Om företaget inte har skött sig, kan man ofta hitta berättelser om det från tidigare kunder. Exempel på recensionssajter är Trustpilot och Reco.

  • Lämna bara ut ditt kontokortsnummer om du ska köpa något. Skicka aldrig kortuppgifter via mejl eller kontaktformulär på en webbplats. Lämna aldrig ifrån dig lösenord och koder. Banker ber dig aldrig att skicka inloggningsuppgifter.

  • Var vaksam om motparten stressar dig att slutföra affären. Våga avbryta och lägga på luren.

  • Orimligt låga priser i annonser är en tydlig varningssignal. Läs på ordentligt innan du köper någonting från ett sådant företag.
  • Se till att du har uppdaterade antivirusprogram på datorn och byt lösenord med jämna mellanrum.

  • Blir du osäker på om du är på väg att bli lurad – be någon du känner om hjälp och råd innan du gör någonting. Kanske ser den personen något som du inte sett.

Om olyckan ändå är framme och du inser att du har råkat lämna ifrån dig kortuppgifter, kontakta din bank för att spärra kortet och kontrollera om några köp eller kontantuttag har gjorts. Om någon har handlat med ditt kort, gör en polisanmälan.

Tack till bland andra Polisen, Internetstiftelsen och Hallå Konsument för flera av tipsen i listan.

Läs också i PROpensionären: Så fintar du bedragarna i julhandeln Länk till annan webbplats.

Text: PRO