Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

En hand som håller i vita tabletter.

PRO anser att vården måste bli bättre på att se till att äldre får rätt läkemedel i rätt dosering. Foto: Mostphotos.

Kategorier:
Vård & omsorg
Publicerad:

Många äldre får olämpliga läkemedel

Ungefär 60 000 personer som är äldre än 80 år får läkemedel med hög risk för biverkningar och för tidig död. Och de regionala skillnaderna är stora.

I Skinnskatteberg har närmare en fjärdedel av invånarna över 80 år läkemedel med hög risk för biverkningar i sin receptlista jämfört med Torsås där motsvarande siffra är cirka fem procent. (Se fler siffror på regionala skillnader här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..)

För hela landet är siffran drygt 10 procent, en siffra som för tio år sedan låg på närmare 23 procent – så en förändring är möjlig.

–Det är glädjande att konstatera att bland de som är 80 år eller äldre, har förskrivningen av läkemedel som kan vara olämpliga minskat ordentligt de senaste åren. Variationerna bland landets kommuner är dock stor vilket gör att vårt påverkansarbete fortsatt är viktigt, säger Louise Skalin, chefsfarmaceut på Apoteket.

Felaktig läkemedelsanvändning beräknas kosta 10–20 miljarder kronor per år, här är olämpliga läkemedel till äldre en av orsakerna.

Läkemedel att undvika för äldre

Inom områden som smärta, diabetes och oro finns det ett stort antal läkemedel att undvika för äldre. Exempel är Tramadol, Treo Comb och Paracetamol/Kodein.

–Våra farmaceuter kontrollerar dagligen recept för att se om läkemedel är lämpliga utifrån ålder och om de passar ihop med kundens övriga läkemedel. Men här behöver kunskapen öka och vi arbetar i våra apotek för att både informera kunder och i vissa fall återkoppla till läkare, säger Louise Skalin.

Fel läkemedel är särskilt farligt för äldre

Koll på läkemedel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett samarbetsprojekt mellan PRO, SPF Seniorerna, SKPF Pensionärerna och Apoteket, som sedan 2009 arbetar för bättre läkemedelsbehandling för äldre.

I Sverige finns det cirka 1,8 miljoner ålderspensionärer där majoriteten använder läkemedel regelbundet och har god nytta av behandlingen. Men en läkemedelsbehandling kan också innebära särskilda risker för äldre personer eftersom de är känsligare än yngre. Många får även för många läkemedel eller läkemedel som är olämpliga för äldre, en utmaning som Koll på läkemedel försöker motverka.

Webbsändning 30 november

Koll på läkemedel håller den 30 november ett webbinarium där företrädare för patienter/pensionärsorganisationer och läkare presenterar sin syn på problemet och möjliga lösningar. Du kan se programmet här:

Text: PRO