Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

En man med skägg sitter i en soffa med en mobiltelefon i handen

En växande andel äldre använder sociala medier för att läsa nyheter. Foto: Mostphotos.

Kategorier:
Publicerad:

Facebook fortfarande äldres favorit

Svenska pensionärer blir alltmer digitala. Det visar årets stora undersökning av våra internetvanor.

Internetstiftelsen gör varje år en undersökning med titeln ”Svenskarna och internet”. I den får tusentals privatpersoner frågor om allt från hur ofta de använder Swish till hur stor rätt polisen borde ha att läsa privata mejl.

Twitter och Tiktok växer

Det största intresset brukar gälla hur användandet av olika sociala medier-plattformar har utvecklats. Årets stora överraskning var att Twitter växt sedan 2022 – kanske en effekt av alla nyheter om Elon Musks hantering av företaget. Även Tiktok och BeReal ökar, medan Facebook och Instagram minskar på marginalen.

Pensionärerna finns på Facebook

Facebook är fortsatt pensionärernas favorit bland sociala medier och används av ungefär 6 av 10 varje vecka. Men plattformen går hem i alla åldersgrupper – de mesta Facebookanvändarna är de som är födda på 90-talet. Det är bara de allra yngsta som inte visar något större intresse: bara var femte 00-talist använder Facebook dagligen, och nästan ingen av de som är födda på 10-talet.

Några äldre testar nytt

Men pensionärer är nyfikna på nya sociala medier också. Bland dem som börjar gå i pension nu, 60-talisterna, har en femtedel varit inne på Snapchat under det senaste året. 8 procent har använt Tiktok. Tittar man på det dagliga användandet är det dock lågt även för 60-talisterna: 9 procent för Snapchat och 2 procent för Tiktok. Ungefär var fjärde äldre pensionär (27 procent) är inne på Instagram varje vecka, en ökning från 23 procent 2022. Bland de yngre pensionärerna är det 42 procent. Särskilt bland kvinnliga pensionärer är Instagram populärt.

Digitalt utanförskap

Var sjunde pensionär använder aldrig internet, men skillnaden inom gruppen är stor. Bland personer över 75 år är det 3 av 10 som säger att de aldrig använder internet. Bland de som går i pension i dag är däremot internetanvändandet nära hundra procent.

Bland de som använder internet, sticker pensionärer fortfarande ut genom att inte vara dagliga användare på samma sätt som yngre. Men andelen pensionärer som använder internet dagligen ökade något 2023, från 65 till 69 procent. Även här är det mycket stora skillnader mellan de äldsta och de yngsta pensionärerna.

När Internetstiftelsen frågar äldre varför man inte använder internet så ofta, är ett vanligt svar att man är för sjuk eller att kroppen inte fungerar på något annat sätt. Det finns också en frustration över krånglande appar och besvärliga inloggningar. Framför allt önskar svenska pensionärer att kontakten med myndigheter och sjukvården via nätet förenklades, visar intervjuerna.

Äldre allt mer digitala

Det är bland de äldsta som det är vanligast att inte vara digital i sin vardag. Å andra sidan visar "Svenskarna och internet" att digitaliseringen bland äldre går fort. Användandet av appar och sociala medier ökar för varje år bland pensionärer. Andelen pensionärer som använder mobilt bank-id har till exempel ökat från 69 till 76 procent på bara ett år.

Ett område där äldre inte ökar sitt användande snabbast är dock poddar. Poddlyssnandet ökar mest bland 80- och 90-talister. Bland pensionärer är fortfarande de som aldrig lyssnat på en podd i klar majoritet.

Pensionärer oroar sig för näthat

Få äldre utsätts själva för näthat och kränkningar. Det är ett påtagligt problem för de som är födda på 90- och 00-talet, men pensionärer upplever det sällan själva. Däremot är det en relativt hög andel äldre som uppger att de avstår från att uttrycka sina åsikter på grund av risken för näthat: över hälften av de som är födda på 30-, 40- och 50-talet svarar så.

Det ska vara skoj på internet

Svenskarna och internet har också frågat vad drivkraften är att använda sociala medier. Svaren är ganska varierande – i topp ligger ”bli underhållen” och ”som tidsfördriv”. Pensionärer sticker ut genom att deras främsta drivkrafter istället är att ha en digital kontaktlista över vänner och bekanta, att ta del av samhällsnyheter samt få kunskap, tips och inspiration.

En stor generationsskillnad gäller huruvida man använder sociala medier för att umgås med vänner. Det är det framför allt ungdomar som gör, till exempel via olika spel. Det är inte obekant för pensionärer heller. Favoriten där är korsordsspelet Wordfeud.

Läs alla resultat från Svenskarna och internet 2023 här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: PRO