Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

En man med vitt skägg står framför en spegel och borstar tänderna.

150 000 pensionärer avstår från tandvård varje år av ekonomiska skäl.

Kategorier:
Vård & omsorg
Publicerad:

Ny tandvårdsreform ska prioritera äldre

Det ska bli billigare att gå till tandläkaren, meddelar regeringen. Ny reformer ska dessutom förbättra äldres munhälsa.

På en presskonferens den 6 oktober Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. bekräftade socialminister Jakob Forssmed att även den här regeringen vill se ett högkostnadsskydd i tandvården som mer liknar det som finns i övrig hälso- och sjukvård. Det ska nu utredas under det närmaste året, för att eventuellt träda i kraft vid årsskiftet 2025-2026.

Utredningen ska också lämna förslag för att särskilt förbättra äldres munhälsa. Förslagen ska finansieras genom att ta bort den kostnadsfria tandvården för 19-23-åringar och den billigare akuttandvården för asylsökande.

PRO:s ordförande Åsa Lindestam kommenterar:

–PRO har länge drivit på för ett högkostnadsskydd som motsvarar det inom hälso- och sjukvården. Det är angeläget att få på plats så fort som möjligt. Vi vill ju inte att någon pensionär ska behöva avstå tandvård av ekonomiska skäl. Det är också bra att regeringen säger att äldres munhälsa ska prioriteras. Men vi i PRO är inte är intresserade av att ställa generationer eller grupper av människor mot varandra. Alla förtjänar en god tandhälsa, och den måste man grundlägga tidigt. Många av våra medlemmar hade varit glada om de haft bättre tillgång till tandvård när de var unga.

Text: PRO