Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Politiker och representanter från de tre pensionärsorganisationerna står i strålkastarljuset på en scen.

Äldreriksdagen hölls i Skandiahuset på Kungsholmen i Stockholm. Foto: Anneli Nygårds

Kategorier:
Pension
Publicerad:

Äldreriksdag med fokus på pensioner och välfärd

På tisdagen gick årets äldreriksdag av stapeln i Stockholm. PRO, SPF Seniorerna, SKPF Pensionärerna och News55 frågade ut riksdagspolitiker om viktiga pensionärsfrågor.

”Jag trodde de skulle vara lite vassare”, var PRO:s Åsa Lindestams omdömde efter två timmars utfrågning och debatt i Skandiahuset på Kungsholmen i Stockholm.

Då hade panelen av riksdagspolitiker, samt äldreminister Anna Tenje, hunnit igenom årets tre stora temafrågor: pensionerna, äldreomsorgen och ålderismen.

–Det har blivit ännu kärvare ekonomiskt. Och trots det har pensionsfrågan satts på paus. Allt fler har fått titta djupare och djupare i sina plånböcker. Nu tänker inte vi acceptera ännu ett förlorat år för pensionsfrågan, sa Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande för SKPF Pensionärerna.

PRO:s ordförande Åsa Lindestam fyllde på med en utblick över kommunerna:

–Nu börjar vi se varsel inom äldreomsorgen. Man funderar: kommer jag få hjälp? Kommer hemtjänsten att komma? Finns det tillräckligt med anställda, frågade sig Åsa Lindestam.

Stöd för PRO-kravet på höjda pensionsavgifter

De flesta i panelen höll med om att det varit ett tufft år för pensionärena sedan förra äldreriksdagen som hölls precis innan valet 2022. Många understrykte att pensionerna måste upp – bland annat genom att höja inbetalningarna till systemet.

På en direkt fråga från dagens moderator Artur Ringart om att höja pensionsavgiften till 18,5 procent svarade inget parti direkt nej. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna sa direkt ja.

Pensionerna som slagträ i valdebatten

Äldreminister Anna Tenje (M) försvarade grunddragen i pensionssystemet och menade att många använt pensionsfrågan som ett ”slagträ i valdebatten” för att vinna väljare.

–Det är inte ansvarfullt att ha ett pensionssystem som levererar så dåligt, kontrade Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar.

Även frågan om en gaspedal i pensionssystemet lovade samtliga partier att titta på.

–Det är orimligt att ha ett system där vi har en broms där pensionärer får lägre pensioner om det går sämre och det blir mindre inbetalningar, men där man inte får del av överskottet, sa Fredrik Lundh Sammeli från S.

Äldreriksdagen arrangeras av PRO, SPF Seniorerna, SKPF och nyhetssajten News55. Det här var den fjärde upplagan sedan starten.

Se hela debatten här:

Text: PRO