Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Pressbild, Sveriges riksdag

I går presenterade statsminister Ulf Kristersson sin regeringsförklaring, men pensionärerna nämndes inte. Pressbild. Sveriges riksdag, Foto: Melker Dahlstrand

Kategorier:
Pensionärers ekonomi
Publicerad:

Regeringsförklaring utan pensionärer

I går presenterade statsminister Ulf Kristersson sin regeringsförklaring för riksdagen. Många ämnen berördes under statsministerns fyrtio minuter långa anförande, men pensionärerna nämndes inte.

PRO:s ordförande Åsa Lindestam lyssnade på regeringsförklaringen, som kan beskrivas som ett program över vad regeringen vill göra det kommande året. Hon är förvånad.

Det är märkligt att Ulf Kristersson inte nämnde pensionsfrågan. 2,3 miljoner personer uppbär allmän pension i Sverige. Regeringen har bjudit in fler partier till Pensionsgruppen, men det är oklart vad man vill åstadkomma. Statsministern borde vilja ta ledarskapet på området, men så blev det inte.

Åsa Lindestam uppskattade två andra passager i Kristerssons regeringsförklaring.

— Han bekräftade att årskullen 1957 ska få kompensation den orättvisa skatten. Det var väntat men bra. Och han offentliggjorde att regeringen tillsätter en utredning om att göra högkostnadsskyddet i tandvården bättre och att äldre med dålig munhälsa ska prioriteras. Det ser vi fram emot.

PRO har valt att prioritera frågan om höjd allmän pension. Målet är att driva regeringen och partierna framför sig.

— År 2023 är ett förlorat år för pensionärerna, ekonomiskt sett. Särskilt inkomstpensionerna har fått kraftigt lägre köpkraft. Politikerna måste komma igång med åtgärder för högre pensioner och det ska vi jaga dem om, avslutar Åsa Lindestam.

Text: PRO