Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Anna Tenje (M) och Åsa Lindestam.

PRO:s ordförande Åsa Lindestam lämnar över en namnlista med 65 000 underskrifter till det ansvariga statsrådet i regeringen, äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Kategorier:
Pensionärers ekonomi
Publicerad:

PRO lämnade över namninsamling för högre pension till regeringen

Pensionerna är för låga i Sverige. PRO kräver rejält höjda pensioner och det är ett krav som väldigt många håller med oss om. Hela 65 000 personer har ställt sig bakom PRO krav.

Igår lämnade PRO:s ordförande Åsa Lindestam över kraven och en lista med de 65 000 namnen till det ansvariga statsrådet i regeringen, äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Pensionen ska vara 70 procent av slutlönen

PRO kräver att pensionen ska motsvara minst 70 procent av ett genomsnitt av lönen de sista yrkesverksamma åren. Den allmänna pensionen ska motsvara minst 60 procent av lönen och den ska kompletteras med tjänstepension. Väldigt många når inte dessa nivåer av pension och i framtiden blir det ännu färre om ingenting görs.

Alltför många pensionärer, särskilt kvinnor som med ett långt arbetsliv i arbetaryrken bakom sig, har idag svårt att leva på sin pension. Skillnaderna mellan dem som har varit yrkesverksamma ett helt liv och de som helt eller delvis saknar arbetsinkomster – det så kallade respektavståndet – måste öka. Det ska ske genom att inkomstpensionen blir större, inte genom sämre grundskyddet försämras.

Förslag för högre pensioner

Två åtgärder kan höja pensionerna för både nuvarande och kommande pensionärer.
• Höj pensionsavgiften från dagens 17,21 till 18,50 procent. Det kan höja pensionerna med 6,6 procent.
• Inför en ”gas” i pensionssystemet. Idag finns en ”broms” i pensionssystemet som kan sänka pensionerna om pensionssystemets ekonomi går dåligt. Men det saknas en ”gas” som höjer pensionerna när pensionssystemet går bra. Överskott i pensionssystemet ska betalas ut till pensionärerna – inte läggas på hög i pensionssystemet.

Rättvis skatt för årskullen 1957

I sin regeringsförklaring i oktober sade statsminister Ulf Kristersson (M) att alla pensionärers ekonomi kan stärkas genom sänkt skatt på pensioner. Men mer än 100 000 personer födda 1957 fick i stället inleda pensionärstillvaron med höjd skatt.

Det beror på att riksdagen förra året höjde åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget för pensionärer. Årskullen född 1957 fick inte del av den nedsatta skatten det år de fyller 66 år som de trodde – de får vänta tills året de fyller 67 år. Det här präglar den första pensionstiden för 112 000 1957:or. Under hela 2023 får de drabbade betala i genomsnitt 2 000 kronor mer i skatt varje månad.

Den 9 mars sa Anna Tenje i riksdagens talarstol att hon ”beklagade” hur årskullen 1957 kommit i kläm. Men statsrådets beklagande kompenserar inte för den orättvisa skatten. PRO lyfte under mötet att regeringen i vårbudgeten nu i april bör anslå pengar för att kompensera årskullen 1957.

Arbetet framåt

Vid mötet med Anna Tenje framförde Åsa Lindestam att PRO vill arbeta tillsammans med regeringen och partierna i pensionsgruppen för reformer för högre pensioner. Det finns konkreta förslag om högre pensioner och med 65 000 namnunderskrifter i ryggen kommer PRO att fortsätta dem mot regeringen och riksdagens partier. Under mötet diskuterades också äldreomsorgen – inte minst utifrån perspektivet att arbetsmiljö och arbetsvillkor för de anställda måste förbättras för att kunna höja kvaliteten.

Ta del av rapporten Höj den allmänna pensionen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.! som PRO skrivit tillsammans med SKPF och tankesmedjan Tiden.

Läs debattartikeln Varför gör regeringen inget åt pensionerna? som PRO skrivit tillsammans med TCO och SPF Seniorerna. TCO, SPF och PRO: Varför gör regeringen inget åt pensionerna? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (aftonbladet.se)

Läs också gärna den debattartikel om rättvisa för 1957:orna som Åsa Lindestam och PRO Dalarnas ordförande Göran Tägtström publicerat i Falu-Kuriren. Stoppa orättvisan som drabbar pensionärer födda 1957 – Falu-Kuriren Länk till annan webbplats. (falukuriren.se)

Anna Tenje

Åsa Lindestam och Marie Näslund från PRO möter äldreminister Anna Tenje (M) och statssekreterare Anna Pettersson Westerberg (M)

Text: PRO