Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Matvaror som ska betalas vid kassan.

Situationen är tuff för landets pensionärer med stigande matpriser.

Kategorier:
Pension
Publicerad:

Satsa på pensionärer och barnfamiljer för att lindra kostnadskrisen

Bensinpris, räntor och de snabbaste stigande matpriserna på sjuttio år. Just nu upplever en stor majoritet av svenskarna ett kraftigt fall i köpkraft till följd av hög inflation. Pensionärerna är inget undantag. PRO:s ordförande Åsa Lindestam vill se fler viktiga åtgärder i regeringens ekonomiska vårproposition.

Den 23 mars presenterade regeringen de första nyheterna ur årets vårproposition. Regeringen föreslog bland annat höjt bostadsbidrag till barnfamiljer.

– I ett så här tufft läge behöver vi en regering som står på vanligt folks sida och som lindrar effekterna av de tuffa ekonomiska tiderna. Tidigare har det låtit som att regeringen tänker ställa sig vid sidan av och inte hjälpa till alls. ”Det är bara att bita ihop” sa statsministern till exempel. Det är bra att regeringen nu byter linje och föreslår stöd. Men det behövs stöd till pensionärerna också säger Åsa Lindestam.

Stöd till barnfamiljer och pensionärer behövs

Situationen är tuff för landets pensionärer. Vid årsskiftet höjdes inkomst- och tilläggspensionen för knappt två miljoner pensionärer med 3,0 procent. Garantipensionen, som räknas upp med prisbeloppet, steg med 8,7 procent. Inflationen är betydligt högre, drygt 10 procent.

PRO-medlemmarna oroar sig för sin egen köpkraft när inflationen gröper ur pensionerna. Men vi pensionärer har också barn och barnbarn som vi bryr oss om. Vi vill höja bostadstillägget till pensionärer men också barnbidraget till barnfamiljer. Det snabbaste och mest träffsäkra är att utnyttja stöd som redan existerar. Regeringen behöver agera kraftfullt redan i vårbudgeten i april.

– Att höja barnbidraget med 500 kronor per barn från och med i maj kan göras utan omfattande utredningar. Det är en åtgärd som spelar stor roll, inte minst för ensamstående föräldrar med barn. Vi vill också att konsumtionsstödet inom bostadstillägget till pensionärer ska höjas med 400 kronor i månaden för ogifta och 200 kronor i månaden för gifta från och med maj, säger Åsa Lindestam.

Frys priserna och inför pensionärsrabatt

PRO-ordföranden riktar sig också till livsmedelsbranschen. Det är priset på mat som driver inflationen. PRO:s prisundersökning Länk till annan webbplats. visade tidigare i år att livsmedelspriserna stigit tjugo procent på ett år och priserna fortsätter uppåt. PRO kräver att branschen fryser matpriserna. PRO vill också att branschen kommer överens om en pensionärsrabatt på basvaror vissa tider och dagar.

Komplettera ”bromsen” med en ”gas”

Trots fallande börser gjorde pensionssystemet ett rejält överskott under 2022. Den sista december uppgick överskottet till 1 300 miljarder kronor, en ökning med 100 miljarder kronor jämfört med året innan rapporterar Pensionsmyndigheten. Prognoserna visar på växande överskott i framtiden.

Läs också Åsa Lindestams kommentarer i Aftonbladet till regeringens utspel inför vårbudgeten. Länk till annan webbplats.

Text: PRO