Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Barbro Westerholm sitter bredvid Åsa Lindestam

Foto: Anneli Nygårds/PRO

Kategorier:
Pension
Publicerad:

Uttalande med anledning av Barbro Westerholms död.

Det är med stor sorg som PRO nåtts av beskedet att den tidigare riksdagsledamoten för Liberalerna, Barbro Westerholm, avlidit.

- Barbro Westerholm var fram tills nyligen den äldsta riksdagsledamoten och var nog den främsta förkämpen för äldres rättigheter i riksdagen, säger PRO:s ordförande Åsa Lindestam.

Så sent som för en månad sedan deltog Barbro Westerholm i ett seminarium om ålderism som anordnades bland annat av pensionärsorganisationerna.

- Jag kommer att minnas Barbro Westerholm inte minst för att hon uppfann ordet ”årsrik” som en positiv benämning på äldre människor, säger Åsa Lindestam.

Barbro Westerholm stred också för hbtq-personers rättigheter. Som Socialstyrelsens generaldirektör drev hon 1979 igenom att homosexualitet inte längre skulle klassas som en psykisk sjukdom.

- Det säger något om vem Barbro Westerholm var att hennes memoarbok heter ”Om att aldrig ge upp”. Hon arbetade med frågor hon brann för in i det sista och lämnar ett stort tomrum efter sig. Mina tankar går naturligtvis till Barbro Westerholms familj, säger Åsa Lindestam.

Text: PRO