Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

PRO kollo i Missmyra
Kategorier:
Gemenskap & aktiviteter
Publicerad:

Seniorkollo – ett avbrott från vardagen och nya vänner

Sommar, sol och gemenskap. Under sex dagar träffas 25 pensionärer på sommarkollo med extra allt. Det bjuds på ett fullmatat schema från morgon till kväll och glädjen går inte att ta miste på. Det bubblar av prat och skratt efter en lång tid av ensamhet.

Solen glittrar i sjön Risten. Luften är mättad av doft från skog och äng. Från gångvägen som ringlar från de rödmålade huslängorna ner till stranden hörs glada röster. Det är badgänget som ska ta dagens andra, eller kanske till och med tredje, dopp.

Hit till Missmyra har 25 pensionärer kommit för att under en vecka umgås med nya vänner, pröva på aktiviteter och bara njuta.

– Vi har ett fullmatat program hela dagen, morgonpromenad, bad, sittgympa, föreläsningar och mycket annat, berättar Mari-Anne Andersson, distriktsordförande i SKPF Östergötland och en av arrangörerna.

Tillsammans med Marie Reifelton, ombudsman i PRO Östergötland och Jan Erik Lövbom, SPF Norrköping, har Mari-Anne planerat och genomför nu två kolloveckor med 25 pensionärer per vecka. Det är ungefär lika många deltagare från respektive organisation. Åldern har ingen betydelse, och åldersspannet är från 65 till 96 år.

– Syftet med kollot är att bryta ensamhet, komma bort från vardagen och få nya vänner. Allt vi gör här på kollot är noga genomtänkt och pedagogiskt upplagt, säger Marie Reifelton.

Även mathållningen är medvetet planerad. Det serveras mat som är så enkel att den ska kunna lagas hemmavid – kanske med en kompis från kollot för att dela gemensamma minnen. En PRO:are som inte är med på kollot har bidragit med allt hembakat bröd, till och med fikabrödet. Ja, om man inte räknar med de slottsbakade citron- och chokladkakorna som landshövding Carl Fredrik Graf bjöd på under sitt uppskattade föredrag om civil beredskap.

En av deltagarna på kollot är Eva Carlsson. Hon är nybliven pensionär från PRO i Norrköping och hittade information om kollot i en PRO-tidning hemma hos sin pappa som varit medlem i många år. Hon beskriver sina första dagar på kollot som livsavgörande.

– Jag har träffat otroliga människor, med så mycket livserfarenhet. Så många människor som jag har pratat med under de första dagarna har jag inte pratat med på tre år. Jag är full av energi och jag har massor med saker på min agenda som jag ska göra i höst. De här dagarna har brutit min leda. Jag har gått från att ha varit en gnällig pensionär till att bli en glad pensionär, säger hon och skrattar.

Siv Ehnvall, från SPF Filbyter, är på kollo med sin man. Paret flyttade från Uppsala till Linköping strax innan pandemin bröt ut. Det har varit tunga 18 månader. Siv kände ingen i Linköping och har känt sig avskuren från allt socialt umgänge.

– Det bästa med kollot är att jag har träffat så många olika människor. Människor som jag annars inte skulle ha träffat. Vi har svetsats samman och hjälper varandra. Jag kan tänka mig att ha fortsatt kontakt med de jag har lärt känna här.

Och just detta att ha möjlighet att knyta långsiktiga relationer är en av de saker som arrangörerna lagt sig vinn om. Marie Reifelton berättar att de tidigt bestämde sig för att kollot skulle vara lokalt, bara för östgötar, så att deltagarna skulle kunna ta länstrafiken för att träffa varandra efteråt.

– Det är tredje året vi anordnar kollot och nu har vi hittat en modell som fungerar med lagom många deltagare. I år har vi två kolloveckor, men jag vill ha fler. Behovet är stort. Utmaningen är finansieringen. För att få stabilitet och kunna planera med god framförhållning krävs långsiktighet i finansieringen, det har vi inte, säger Marie Reifelton.

I år har de tre pensionärsorganisationerna fått välkomna bidrag från regionen, ABF och Studieförbundet Vuxenskolan, vilket har gjort att kostnaderna för den enskilde ha kunnat hållas nere. De föredragshållare och artister som besöker kollot är alla östgötar som stöder kolloverksamheten genom att enbart ta ut reseersättning. Men hur det blir nästa år vet inte Marie Reifelton, men hon hoppas att beslutsfattarna förstår vilken betydelse kollo har för de pensionärer som deltar.

För er som är intresserade av att arrangera kollo i distriktet så hör gärna av er till Marie Reifelton. Hon delar gärna med sig av erfarenheter och råd.
marie.reifelton@ostergotland.pro.se

 


Text: PRO