Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Distrikt Uppsala Län
Man går runt i en butik och handlar

Prisundersökningen 2022 visar att PRO:s matkasse har blivit 20 procent dyrare sedan förra året. FOTO: Anneli Nygårds

Kategorier:
Publicerad:

Prisundersökningen 2022 – Matkassen 20 procent dyrare på ett år

PRO:s prisundersökning 2022 visar att matpriserna har ökat med 20 procent på ett år. I årets undersökning tittade vi på exakt samma varor som förra året. På så sätt har vi kunnat göra en prisjämförelse och ta reda på hur mycket PRO:s matkasse har ökat i pris från november 2021 till och med oktober 2022.

Årets prisundersökning består av tre undersökningar i en. Det är en butiksundersökning som närmare tusen PRO-medlemmar från stora delar av landet har genomfört och två undersökningar av matpriserna på nätet, hemleverans respektive upphämtning i butik. Matkassen som vi har undersök består av 36 olika varor som finns tillgängliga i butiker i hela landet.

Prisutvecklingen på de olika varorna varierar. Mest har priset stigit på rapsoljan som har ökat med hela 45 procent. Men även Bregott och kaffe har ökat mycket – 42 respektive 34 procent.

Här kan du ladda ner hela rapporten: PRO:s prisundersökning 2022 Pdf, 4.7 MB.

Butiksundersökningen

Butiksundersökningen visar fortsatt på stora skillnader i pris beroende på var maten köps. Den billigaste matkassen kostade cirka 933 kronor – och den dyraste nästan 1 259 kronor. En prisskillnad på hela 35 procent. När det gäller geografiska skillnader var genomsnittspriset lägst i Skaraborg med 1 078 kronor, och högst i Västerbotten med 1 150 kronor.

Undersökningen gjordes 25 oktober då 640 butiker besöktes av PRO:s prisundersökare. Av alla butiker som besöktes har 570 fullständiga uppgifter i sammanställningen. 70 butiker har tagits bort för att prisuppgifter för fler än sju varor saknats.

Läs mer om prisundersökningen på pro.se

Text: HeE