Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Teg
Klas Hallberg, Umeå Energi, föreläste för PRO Tegs medlemmar när de var på studiebesök på Umeå Energis Kraftvärmeverk Dåva.

Klas Hallberg, Umeå Energi, föreläste för PRO Tegs medlemmar när de var på studiebesök på Umeå Energis Kraftvärmeverk Dåva. Foto: Eva Johansson

Kategorier:
Publicerad:

Studiebesök på kraftvärmeverket Dåva

PRO Tegs medlemmar har nyligen gjort ett studiebesök på Umeå Energis kraftvärmeverk Dåva. Deltagarna åkte buss ända fram till anläggningen som ligger 9 km nordost om Umeå Centrum. Besöket innehöll föreläsning, fika och rundvandring

Under föreläsningen fick besökarna fick veta mer om själva anläggningen och historiska fakta runt om kring Umeå energi och fjärrvärmens utveckling. Under tiden kunde ett gott smörgås fika avnjutas.

Umeå Energi AB är ett kommunalt energi- och kommunikationsföretag som är verksamt inom fem affärsområden: Värme, Elnät, Elhandel, UmeNet och Sol, Vind & Vatten

De två kraftvärmeverken på Dåvaområdet är hjärtat i Umeås fjärrvärmeförsörjning. Här sker produktionen av värme och el på ett sätt som är skonsamt för klimatet och som minimerar utsläppen genom mycket avancerade filtreringssystem.

Anläggningen med Dåva 1 togs i drift år 2000, och utökades 2010 genom att Dåva 2 stod klar. Idag har man en samlad effekt på 170 megawatt, inkluderad både fjärrvärme och elkraft. Man säljer el till cirka 52 600 privat- och företagskunder i hela landet.

Dåva tar endast emot brännbart material. Sopor som kommer från de gröna tunnorna. Annat brännbart materiel är flis från sågverk, stubbar, grenar kallad grot. Man tar emot sopor från hela Västerbotten samt Ö-vik.

Efter föreläsningen delades besökarna in i tre grupper med var sin guide. Under rundvandringen fick man se de olika stegen i processen för att få fjärrvärme. Själva sopförbränningen sker från ett stort soplager som blandas, gripklo lyfter upp soporna till en brännkammare.

Avfallet förbränns vid hög temperatur för att minimera restprodukter. De varma ångorna som bildas vid förbränningen används till att värma upp vattnen till fjärrvärmesystemet och driver även en ångturbin för att utnyttja energin så effektivt som möjligt. Därefter renas ångorna och restprodukterna i olika steg, metaller som återstår säljs till annan aktör.

Efter visningen åkte alla nöjda tillbaka hemåt fyllda med information och tankar.

Text: Gunilla Eriksson