Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Ulvsby

PRO Ulvsbys historia.

Vår förening startade 1964.
Här nedan kan du läsa lite historik från de första 50 åren samt se lite bilder.

Bussresa förr

Bussresa till bl a Lekvattnet

PRO Ulvsby 50 år -- 3 maj 1964 - 3 maj 2014

Ulvsbys Pensionärsförening bildades den 3 maj 1964. Idag lördagen den 3 maj 2014 är det alltså exakt 50 år sedan.

Ur protokollet fört vid konstituerande möte med pensionärer i Ulvsby, för bildande av en pensionärsförening söndagen den 3 maj 1964 finns att läsa:

§1
Mötet öppnades av blivande ordförande Karl Karlsson, som hälsade välkommen och vände sig särskilt till distriktets ordförande och sekreterare Harald Olsson, Filipstad, och Sigfrid Lundström, Kristi­nehamn, samt överlämnade ordet till Harald Olsson, Filipstad.

Olsson började sitt anförande med att det i år är 50 år sedan Sveri­ges Riksdag beslutade om allmän pensionering efter 67 års ålder. Den lilla summa som de gamla fick i pension var så blygsam att det näs­tan var skrattretande att tänka på den. I början av 40-talet bilda­des de första pensionärsföreningarna, vilka snart sammanslöt sig centralt, och så bildades Sveriges Folkpensionärers Riksorganisa­tion. Sedan gick det raskt undan.

Vår huvudstyrelse har till Regering och riksdag begärt en skattefri inkomst på 6 000 kronor för enskilda pensionärer och 9 000 kronor för äkta makar per år. Vi har idag i runt tal 11 000 pensionärer or­ganiserade i Värmland i 40 föreningar, och räknar med att bli nr 41 här idag, men så har vi här i Värmland över 40 000 pensionärer, så­ledes ett hav att ösa ur vad gäller medlemsvärvning.

Jag skall sluta med att uttala min glädje över att så många kvinnor från första stund anmält sig för inträde i en förening. Applåder.

§2
Under Karl Karlssons ordförandeskap beslutades att en pensionärsfö­rening skulle bildas, samt att densamma skall heta Ulvsby Pensio­närsförening. Årsavgift 5 kronor.

Vid starten fick föreningen 29 medlemmar.

§3
Till ordförande valdes enhälligt Karl Karlsson
Till sekreterare valdes enhälligt Thyra Larsson
Till kassör valdes enhälligt Johan Andersson
Till vice ordförande valdes enhälligt Erik Eriksson
Till sekreterare valdes enhälligt Anna Norling
Till korresponderande sekreterare valdes Karl Karlsson, adress Strömshall, Ulvsby
Till revisor valdes Enock Flood och Thure Norling
Till suppleanter valdes Alfred Jansson och Rudolf Larsson
Uppbördsmän: Björby Edsgatan: Erik Eriksson, Ulvsby; Ulvsby: Einar Larsson
Suppleanter för styrelsen skall väljas vid nästa möte. Som ansvarig för kaffet vid föreningens möten valdes Signe Eriksson.

§4
Efter fullbordat val begärdes ordet av Harald Olsson som hälsade den nya föreningen välkommen till Riksorganisationen och distriktet. Han räknade med ett mycket gott förhållande mellan föreningen och R.O. samt Distrikt. Må var och en, efter måttet av sina krafter, hjälpa till för ett ökat intresse för vår rörelse, slutade talaren.

§5
Som inget för dagen mera var att behandla, avslutades mötet av ord­föranden Karlsson, som tackade alla som kommit till mötet och anslu­tit sig till föreningen samt riktade även ett tack till Distriktets båda representanter. Han tackade även för företroende att bli före­ningens första ordförande. Han hade gärna sett att Rudolf Larsson blivit ordförande, då han varit en eldsjäl i arbetet med att få en pensionärsförening till stånd.

Härmed förklarade föreningens konstituerande möte avslutat.

Så fick de närvarande slå sig ner vid ett rikligt dukat kaffebord och lät sig väl smaka, varefter Harald Olsson tackade för kaffet som smakade utmärkt, varefter man åtskildes efter en angenäm söndagsef­termiddag.

Ulvsby som ovan
Vid protokollet
Sigfrid Lundström
Sekreterare vid mötet

Ur protokollen den första tiden framgår att man som mötesunderhållning ofta hade diktläsning. Oskar Andersson och Oskar Sköld läste långa dikter av Runeberg, Frö­ding m.fl. utantill och Carl Persson (Calle P) läste dikter han själv skrivit.

Medlemsantalet ökade under 1964 från 29 vid föreningens bildande och var vid årets slut 60.

Resor har anordnats alltsedan den första resan 1965. Denna gick till Arvika, Gunnar­skog och Eda och kostade 6 kronor per person. Resor har alltid sedan dess stått på programmet. Minst ett par resor har ordnats varje år. Billiga har de också varit, då föreningen subventionerade dessa. Som en parentes kan nämnas att sommarstuge­ägarna vid Gapern ett år ställde upp med sina bilar och skjutsade pensionärerna på en dagsutflykt i Värmland.

Studiecirklar studerades flitigt om olika resmål såsom Finland, Leningrad, Ånger­manland, Norrbotten, Tyskland och några medlemmar deltog också i dessa långre­sor.

Under de 5 första åren var en syjunta på ett tiotal personer aktiva inom föreningen. De brukade samlas hos Hulda Skarman på Fridhem, där de klippte mattrasor, vävde och sydde. Det berättas att de om hösten var i skogen och plockade mossa samt stöpte ljus och gjorde sedan adventspresenter till äldre medlemmar. De sydde och vävde vinster till fester m.m.

1970 öppnade pensionärsföreningen eget postgirokonto och samma år höjdes årsav­giften från 5 till 6 kronor.

Vid föreningens 10-årsjubileum 1974 var medlemsantalet 70.

Vid detta jubileum hade man bjudit in pensionärsföreningarna i Väse och Fagerås och var då ca 200 personer.

1975 höjdes årsavgiften till 10 kronor.

Vid föreningens 20-årsfirande skriver Karl Stark:

”Som framkommit av protokollet var ju Karl Karlsson och Rudolf Larsson de som började ordna för en förening. Att det var övervägande fruntimmer som anslöt sig till föreningen är nog ett genomgående drag för föreningen genom åren. Idag finns 37 fruntimmer och 23 män anslutna till föreningen. Jag tror att vi är unika även där.

Kvinnliga sekreterare har vi haft. Tidigare sekreterare har varit Thyra Larsson som varit med från början 1964 och har till och med 1983 skrivit inte mindre än 102 proto­koll under alla dessa år. En pionjärinsats så god som någon.

I och för sig är det inget märkvärdigt med vår lilla förening och dess 20 år. Man kan dock inte låta bli att göra ekonomiska jämförelser. Vid starten 1964 var medlemsav­giften 5 kronor mot dagens 30 kronor. Bokslutet år 1964 visade på en behållning i kassan på 1 230 kronor samt ett anslag från kommunen på 300 kronor. År 1977 var det kommunala anslaget 1 700 kronor och i år, 1984, endast 1 100 kronor, viket vi som liten förening beklagar.

Vi har även omsatt en del pengar genom åren. Mellan åren 1964 och 1976 omsatte vi 65 800 kronor. Från anonyma givare har glädjande nog inkommit en del medel för vår verksamhet. Vidare är vi lyckliga över att få mottaga medel ur Gertrud Zonan­ders fond.

Som exempel på hur prisutvecklingen förändrats för ideella föreningar, vill jag nämna kostnader för utflykter och resor. År 1974 gjorde föreningen en 4-dagarsresa över Östersund-Trondhejm till ett pris av 315 kronor per person. Hur långt kommer man idag för den summan? Föreningen har alltsedan 1965 varje sommar haft minst en resa och dessa har alltid varit mycket omtyckta.

Föreningen har varje år genomfört en höstfest, där gåvor skänkts och bortauktione­rats. Vidare har vi haft lotterier på skänkta saker. Nestorn bland auktionister har all­tid varit Petrus Andersson som på sitt eget sätt dragit in mycket pengar till före­ningen.

Ni blir väl snart trötta på mig nu, men låt mig bara till sist få framföra ett tack till alla dem som håller vår förening vid liv.”

Den 4 maj 1989 hade föreningen 25-årsjubileum i Ulvsby Ordenshus

Medlemsantalet har under åren pendlat mellan 65 till 85. Idag, maj 1989 har man 90 medlemmar och det är nog det högsta antal som noterats i föreningen. Närvaron på månadsmötena pendlade mellan 50-60.

Den 5 maj 1994 anordnades 30-årsjubileum i Ulvsby Ordenshus.

Ur Tage Anderssons historik finns att läsa:

”Varje år har föreningen anordnat en höstfest med paketauktion, som underhållning har olika kändisar medverkat. Nämnas kan Gunde Johansson, Gunnar Turesson, dragspelsdrottningen Signe Gustavsson, Filipstad, m.m.

Vid 35-årsjubileet den 3 maj 1999 skriver nu bortgångna Dagmar Tengberg:

”Även om bevakningen av våra intressen är en huvuduppgift, så är den sociala och kulturella sidan inte alldeles betydelselös. Vi träffas i studiecirklar, resor m.m. Att bryta isolering och ensamhet är för många äldre ett sätt att höja livskvalitén och göra livet lättare. Vad jag gärna vill framhålla är den källa till glädje och gemenskap som vi försöker hålla inom vår förening.”

Vid 40-årsjubileet 14 maj 2004 kompletterar Dagmar Tengberg historiken med föl­jande:
”Vi har haft regelbundna möten och firande av olika högtider såsom Lucia, grötfest i januari, semlor i mars, ägg i påsk osv. Jag tror det är ett givande koncept. Men vad nytt som kommit till är att vi spelar bowling i Idrottshuset varje vecka, där inte mindre än 15 medlemmar deltar. Promenader med eller utan stav samt boule har vi också hållit på med en längre tid. Vi ska väl komma igång med lite studiecirklar så smått men det är lite trögt. Men så har vi ju damer vår kära hobby varje onsdag mel­lan 13.00 – 15.00 i barnavårdscentralens lokal på Opalvägen dit ni alla är välkomna. Glädjande nog så har vår förening fått 10 nya medlemmar från november till dags dato.”

Vi 50-årsjubileet den 3 maj 2014 kompletteras historien med de senast 10 åren enligt följande:

Bland verksamheterna som föreningen bedrivit kan nämnas fisketävling varje år, veteranvetartävlingar och bouletävlingar, sommarträffar i Blomsterhult.

Bussresan 2005 gick till Dalsland. 2006 gick bussresan till Klässbol, Arvika och Töcks­fors. 2007 åkte man Siljan runt. 2008 gick bussresan till Karlsborg och Forsvik.

2005 blev dock den sedvanliga fisketävlingen inställd p.g.a. vädret.

Vid julmötet i december förekom många gånger att man hade besök av lucior från Vallargärdets skola.

Varje onsdag träffas man i Sockenstugan. Under många år har man haft studiecirklar där man studerade olika ämnen. Man läste om olika utflyktsmål som man sedan åkte till. Bl.a. har man gjort ett studiebesök på Carl Larsson-gården i Sundborn.

2009 deltog föreningen i riksmästerskapet i boule. Den årliga bussresan gick till Sjö­torp, båttur på Göta Kanal och Töreboda.

Man har haft sommarträffar 2008 och 2009 i Ulvsbygården.

2010 gick årets bussresa till Nora, Grythyttan och Hällefors.

2011 var det svårt att få till en styrelse, men man lyckades till slut. Dock drog man ner antalet föreningsmöten per år till fyra. Vid ett av 2011 års föreningsmöten hade man underhållning av Stig Torstensson som sjöng och berättade historier.

Årets resa gick till Karmenkynna i Lekvattnet där man lunchade på motti och fläsk. Eftermiddagsfikat intogs på Elviskaféet i Östmark och ett studiebesök gjordes också vid skidtunneln i Torsby och Sahlströmsgården.

2012 fortsätter bouletävlingar på måndagar under sommarsäsongen och bowlingtäv­lingar på torsdagar under vinterhalvåret. I juli månad gjordes en gemensam räkkryss på Vänern.

Bussresan 2012 gick till Brunskog, Magnors glasbruk, shoppingcentrat i Charlottenberg och Rackstadsmuseet i Arvika.

I oktober 2012 firade PRO:s riksorganisation 70-årsjubileum med en båtresa till Åland. Med på denna resa var ca 15 medlemmar från vår förening.

Underhållare under 2012 var Pelle Herrström, Enar o Urban samt Håkan Lindh.

Även 2013 gjordes en räkkryss med m/s Vestvåg till Sätersholmarna. Bussresan gick 2013 till Gränna och Visingsö, där man guidades runt ön och fick en riktigt bra historiebakgrund. Även 2013 deltog man i PRO-båtens Ålandskryssning.

Vid ett av föreningsmötena deltog Gunnar Lundkvist, Karlstad, som visade böcker och filmer om gamla Karlstad. Vid ett annat möte underhöll Leif ”på Jaal” från Ek­shärad med sång till gitarr. Vid vårmötet besöktes vi av Seniorshopen.

Vid sista mötet inför jul har vi alla år haft grötfest med tomte och julklappar. Det är då man också har dragning på höstlotteriet.

En gång per vecka träffas vi för att spela boule och bowling

Medlemsantalet har under åren varierat mellan 60-89. Vid årsskiftet 2013-2014 var PRO Ulvsby 72 medlemmar.

Styrelsen för PRO Ulvsby den 3 maj 2014:
Bengt Österberg, ordförande
Jan Eriksson, kassör
Kerstin Österberg, sekreterare
Ulf Jansson
Inga Jansson
Sara Asplund

Ordföranden under åren
1964 -1971 Karl Karlsson
1972 - 1977 Hildur Bylock
1978 - 1984 Gustaf Ess
1985 - 1991 Gustav Olsson
1991 - 1994 Greta Sand
1994 - 1995 Gustav Olsson
1996 - 2000 Dagmar Tengberg
2001 – 2003 Alf Lundbäck
2004 - 2008 Aste Persson
2009 - 2010 Bengt Österberg
2011 - 2011 Leif Adolfson
2011 - 2013 Ulf Jansson
2014 - Bengt Österberg

Nedan i bildspelet kan ni se lite bilder från olika aktiviteter som varit under åren: