Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Storvreta
Skogsbackens Ost

Ulf Lindberg

Kategorier:
Gemenskap och aktiviteter
Publicerad:

Hur tillverkas OSTEN?

Studiebesök på Skogsbackens mejeri och Gårdsbutik.

2019-06-14 Vi var 14 st från Storvreta som Onsdagen den 5 Juni åkte till Skogsbackens gårdsmejeri utanför Örsundsbro för ett studiebesök. Men att ta sig dit var inte det lättaste. Då vi passerat Örsundsbro visade det sig att de fanns gott om småvägar som kunde vara de rätta. Synd de som ger sig, för det gjorde inte vi, även om det såg mörkt ut efter några bomkörningar. Vi hittades av vår värd Ramon Jonsson, då vi vänt och var på väg därifrån.

Efter att ha parkerat så fick vi en information av Ramon hur deras verksamhet startat och utvecklats sedan starten 2010. De drev sin verksamhet i ett ombyggt dubbelgarage samt lagrade ostarna i en egenbyggd jordkällare. De hämtade sin ekologiska mjölk från en gård i Vallby utanför Enköping. I en stor behållare, på en släpvagn, kördes mjölken till mejeriet. Mejeriet drivs med solenergi från egen anläggning. Den gräddiga färskosten, raffinerade mögelostarna och källarlagrade hårdostarna tillverkas sedan för hand med mycket kärlek.

Försäljningen är nu flyttad till en gammal ladugård som byggds om till ett mysigt Café vid Salnecke Slott. Efter en lättare lunch samt köp av olika typer av ostar, vände färden åter till Storvreta.

 

Text: Ulf Lindberg