Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Kärrtorp
Kategorier:
Publicerad:

Polisen varnar

Tyvärr finns det illasinnade personer som siktar in sig särskilt mot äldre. Polisen och stadsdelsförvaltningarna samarbetar för att förebygga det, bland annat genom information. Här kommer några aktuella exempel från vårt område på brott eller försök till brott mot äldre. Var vaksam!

Farsta:

I början av januari har en gärningsperson ringt till äldre. Personen har påstått sig vara från en bank och sett att någon försökt ta ett lån i den äldre personens namn. Därför begär man att den äldre ska lämna ifrån sig sitt bankomatkort och kod, och efter en kort tid kommer en gärningsperson för att hämta det. Det handlade givetvis om ett bedrägeri.
(Tillvägagångssättet var detsamma i ett fall i Kärrtorp - se nedan.)

Skarpnäck:

Den 4 december fick en äldre besök där gärningsmannen påstod sig komma från hemtjänsten för att rengöra fönster. Som tur var befann sig målsägarens son hemma och blev misstänksam. Gärningsmannen försvann från platsen när sonen ringde polisen. Sonen ringde hemtjänsten som sa att de inte har skickat någon personal för att rengöra fönster.
Signalement: mörkhyad man.

Kärrtorp:

Den 7 december lurade en gärningsman till sig bankkortet med tillhörande pin-kod från en 95 årig kvinna.
Målsägaren blev kontaktad av en kvinna som uppgav sig ringa från banken som berättade att någon hade tagit ett lån i hennes namn och att de behöver hennes bankkort för att blockera det och ge henne ett nytt. Senare gjordes två uttag på 5000 kr.
Signalement: Man, cirka 25 år, ljushyad, mörkt skägg.

Anmäl!

Det är viktigt att polisanmäla alla försök till brott mot äldre. Det hjälper polisen både att hitta skurkarna och att kunna varna för vilka metoder de använder. Ring 112 om du blir utsatt eller ser att någon annan blir det!

Försök inte lura mig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är tre tv-program från UR Samtiden (UR Play) med fler exempel på bedrägerimetoder att vara vaksam mot. Titta gärna!

Text: Leif Karlsson